ARBRE DE NADAL ARTIFICIAL O NATURAL?

¿Árbol de navidad artificial o natural?

 

A mesura que ens aproximem a les festivitats nadalenques, sorgeix el dubte sobre l’elecció de l’arbre de Nadal adequat. És més convenient un arbre artificial i reutilitzar-lo els pròxims anys, o un arbre natural, més tradicional i amb la possibilitat de reciclar-lo al final de la temporada? Què és millor per al medi ambient i, per consegüent, per a tu?

La tradició de l’arbre de Nadal ha experimentat transformacions al llarg del temps, però la seva presència en les llars durant les festivitats continua sent part de la iconografia del Nadal. Un clàssic. Vegem a continuació quins aspectes ambientals i de sostenibilitat tenir en compte en el moment de prendre la decisió de comprar un tipus d’arbre o un altre.

LES ARRELS DE L’ARBRE DE NADAL

La tradició d’adornar un arbre durant Nadal, originària de les cultures nòrdiques, ha transcendit davanteres, convertint-se en un símbol universal d’aquestes festes. Encara que el seu origen es troba en països amb climes i contextos diferents, la pràctica s’ha adaptat i adoptat a tot el món, independentment de les variacions geogràfiques.

Els països nòrdics, referent de la tradició de l’arbre de Nadal, han influït en la forma en què altres cultures celebren aquestes festivitats. En llocs on les temperatures són elevades durant Nadal, l’adaptació de la tradició ha portat a la introducció d’arbres d’altres espècies locals. Encara que triar arbres mediterranis pot semblar una alternativa, aquests també poden patir en estar en interiors amb calefacció elevada i acabar en les escombraries.

ARBRES DE NADAL NATURALS

Miguel Ángel Soto, responsable de la campanya de boscos de Greenpeace Espanya, destaca que la clau resideix en la reutilització i l’ús conscient del qual ja es posseeix. Si ja tens un arbre artificial d’anys anteriors, l’opció més sostenible és reutilitzar-lo. De la mateixa manera, si comptes amb un avet o un altre tipus d’arbre a casa, o fins i tot una planta d’interior decorativa, utilitzar el que ja tens és la millor pràctica.

La problemàtica dels avets naturals radica en la seva difícil supervivència després de la temporada nadalenca. Ecologistes en Acció informa que més de dos milions d’arbres de Nadal a Espanya acaben en les escombraries o es trituren per a convertir-se en abonament. És molt difícil que aquests arbres es puguin adaptar a les llars, les temperatures d’algunes regions i sobreviure. Per això, acaben morint i es decideix rebutjar-los abans que això passi.

Si l’elecció és un arbre natural, la Federació d’agricultors Viveristes de Catalunya (FVC) recomana assegurar-se que ha estat conreat en un viver, seguint normatives de respecte al medi ambient i evitant la desforestació. Aquestes accions intenten animar a triar arbres naturals de manera que cuidem de la naturalesa i siguem responsables amb el medi ambient. L’objectiu és preservar els llocs on creixen els arbres i ser amigables amb l’entorn mentre celebrem Nadal.

Miguel Ángel Soto suggereix un enfocament de consum responsable per a cuidar del planeta durant festes. Utilitzar plantes d’interior existents, com a cactus o suculentes, per a crear adorns festius és una opció ecològica i sostenible. A més, la creativitat pot ser clau: des d’adornar llibres fins a construir arbres de Nadal de papiroflèxia, hi ha múltiples maneres de celebrar de manera sostenible.

ARBRES DE NADAL ARTIFICIALS

En un article del National Geographic, podem obtenir més informació sobre aquesta dicotomia dels arbres de Nadal, enfocant-se en els arbres artificials. Encara que aquests poden semblar més convenients, el seu cost mediambiental supera els seus beneficis.

Als Estats Units, el 81% de les llars opta per arbres artificials, fabricats majorment amb policlorur de vinil (PVC), derivat del petroli i potencialment contaminat amb plom i altres substàncies tòxiques.

El procés de fabricació i transport d’arbres artificials contribueix significativament a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. A més, la seva vida útil és limitada, ja que la majoria acaba en abocadors sense ser biodegradable.

Rick Dungey, portaveu de la National Christmas Tree Association dels Estats Units, insisteix que els arbres naturals són l’opció més sostenible segons tots els grups mediambientals i científics. Encara que alguns arbres naturals poden acabar en abocadors, cada vegada més empreses i organitzacions estan enfocades en el cultiu, venda i reciclatge d’arbres, evitant així la tala indiscriminada.

En última instància, l’elecció entre un arbre artificial i un natural depèn de consideracions personals i valors ambientals. Segons la informació proporcionada, la sostenibilitat s’inclina cap als arbres naturals conreats responsablement i gestionats de manera circular. Però si tens un artificial a casa, és millor usar-ho tots els anys que sigui possible.

ARBRE DE NADAL ARTIFICIAL I NATURAL: PROS I CONTRES

Artificial Natural