Fa una setmana us animàvem a construir entre totes les persones, un nadal més responsable. Un dels consells planteja aprofitar les sobres dels menjars i sopars de les festes de Nadal. Segons un estudi realitzat per l’aplicació Too Good To Go, que lluita contra el desaprofitament d’aliments, entre el 10% i el 20% del menjar que es compra i es cuina durant aquestes festes nadalenques a Espanya, s’acaba malgastant. Per això, us volem proposar a continuació, set receptes d’aprofitament per a treure partit a tot el menjar que sobra i que no acabi en les escombraries.
Pasta fresca farcida
En aquests menjars i sopars, els patés són un aperitiu que triomfa en la taula, però com sol succeir, fem diferents versions per a tenir varietat i acaben per sobrar. Una opció per a aprofitar-los, és emplenar pasta fresca italiana amb ells. Pots comprar-la ja feta, preparar-la tu des de zero o optar per les làmines de farina per a modelar-les com desitgis. Finalment, toca bullir-les uns pocs minuts i ja tindràs un plat deliciós.
Cremes amb verdures i llagostins
Una manera ideal de donar-li una segona oportunitat i aprofitar les sobres són, sense cap dubte, les cremes. Les verdures triturades, juntament amb una mica de brou i una patata per a espessir, es converteix en un perfecte entrant. Els llagostins també poden convertir-se en una crema lleugera i nutritiva. Escalfes en la paella una ceba, una pastanaga, mig pebrot vermell i un parell d’alls, tot picat amb una mica d’oli. Afegeix als cinc minuts els llagostins pelats, una mica de vi i un tros de pa. Quan s’hagi evaporat, salpimenta, triturar tot i llest.
Regirat de pèsols amb pernil
Per a aquest plat et proposem pèsols, però pots fer-lo amb el teu llegum preferit. Com es tendeix a tallar pernil de més, acaba sobrant i, per a no caure en el tradicional entrepà, et proposem un regirat de pèsols amb pernil ben senzill. Només has d’afegir oli i saltejar, en una paella o cassola, un parell d’alls laminats, els pèsols, el pernil i una mica de vi o brandi fins que s’evapori. Salpebrar i servir.
Bubble and squeak
Amb totes les verdures que queden de les festes, pots aprofitar les sobres i elaborar un plat típic del Regne Unit: Bubble and squeak. Com aquest plat admet tot tipus de verdures i hortalisses, és una recepta perfecta per a no malgastar res. Talla-les en una grandària gruixuda i escalfa-les en la paella amb oli. Amb l’ajuda d’una forquilla, aixafa totes les verdures a poc a poc, fes la forma d’una coca circular i daura-la 15 minuts per les dues cares. Ajuda’t d’un plat o de la tapa de la paella per a donar-li la volta.
Tot poden ser croquetes
Les croquetes són molt populars a Espanya, França, Països Baixos i algunes regions d’Itàlia i són perfectes per a aprofitar les sobres. Amb qualsevol mena de carn es pot desmatxar i barrejar amb una bona beixamel casolana. Amb aquesta massa, fer la forma de les nostres croquetes, arrebossar amb ou i pa ratllat o farina. Pots fregir-les en oli o fer-les al forn per a menjar-les o optar per congelar-les. Recorda que amb qualsevol ingredient es poden preparar unes delicioses croquetes d’aprofitament: croquetes de gambes i espinacs, espinacs i passes, de pernil, de pollastre, de bolets i albergínia, croquetes de gall dindi, de tofu i carabassó, etc.
Pastís de carn o carn vegetal
Una altra recepta clàssica per a aprofitar les sobres de Nadal és el pastís de carn. Es pot preparar amb qualsevol mena de carn, o també es pot fer la versió vegetariana amb el seitan sobrant. Tan sols has de pelar i picar unes pastanagues, unes patates i cuinar-les, al costat d’uns pèsols en una mica d’aigua amb sal. Quan estigui bullit, colar i aixafar tot amb una forquilla. En una paella, escalfar un pebrot vermell picat, una ceba i un all. Quan la ceba estigui translúcida, afegir la carn animal o vegetal, agregar un tomàquet madur i una cullerada de pebre roig. Quan estigui cuinat, ajuntar la carn amb la mescla de les verdures cuites, incorporar dos ous i pastar fins a crear un massa homogènia. Si la carn no s’ha desfet, triturar una mica. Finalment, engreixa un motlle, afegeix la massa i enforna a 180 – 200º durant 30 minuts o depenent del teu forn.
Gelats
En cada país hi ha uns dolços tradicionals que se serveixen per a postres durant les festes. En el cas d’Espanya, per exemple, se serveixen torrons. Una opció per a aprofitar tots aquells talls que fem i que no s’ingereixen, és fer un gelat amb ells. Però si vols optar per l’opció més senzilla, compra un gelat d’un sol sabor sense sucre (recomanem vainilla o nata) i mescla bé amb les restes de torró ben tallats, en trossos petits. El sabor del torró és independent, ja que tant els de Xixona com els de xocolata fan una combinació deliciosa.