LA INTOLERÀNCIA ALIMENTÀRIA

La intolerancia alimentaria

La intolerància alimentària és un dèficit digestiu enzimàtic. És a dir, es dona quan a l’organisme li falta l’enzim responsable de metabolitzar un determinat aliment. Per tant, l’organisme no és capaç de digerir-lo i pot causar problemes digestius que són molestos i que, a la llarga, tenen un impacte negatiu en la salut i la qualitat de vida de la persona que ho pateix.

Cal no confondre la intolerància alimentària amb l’al·lèrgia alimentària. L’al·lèrgia és una resposta del sistema immune a un aliment ingerit i origina una reacció ràpida, sent molt perillós per a la salut, ja que, per exemple, pot provocar dificultat per a respirar i requerir ajuda mèdica urgent. Fins i tot, en alguns casos, n’hi ha prou amb menjar una petita quantitat.

Intolerància alimentària: les 2 més comunes

Intolerància a la lactosa

És l’afecció de la mucosa intestinal pel fet que l’organisme no produeix, ja sigui de manera total o parcial, la lactasa que és l’enzim encarregat de metabolitzar la lactosa. Els mamífers, després de finalitzar l’etapa de lactància, experimentem un descens en la producció de la lactasa.

En les societats que no consumeixen productes lactis, aquest descens és major, en canvi, en les quals sí que els consumeixen es produeix una mutació en un cromosoma que permet la correcta absorció de la lactosa, però no en tots els casos. Per aquesta raó, la prevalença de la intolerància a la lactosa a nivell mundial, varia depenent de l’origen ètnic i la predisposició de l’individu.

Intolerància al gluten

És una intolerància permanent al gluten de blat, l’ordi, el sègol i la civada, però hem de diferenciar la malaltia celiaquia de la sensibilitat al gluten. Es creu que és una combinació de diversos factors els que produeixen aquesta intolerància i són la predisposició genètica a patir-la combinat amb el consum d’aliments amb glútens, a més d’altres factors que es desconeix la causa precisa. L’alimentació que portem en l’etapa infantil, les infeccions gastrointestinals i l’estat de la microbiota intestinal, també poden contribuir a desenvolupar-la.

Les intoleràncies alimentàries més comunes són les relacionades amb el gluten i la lactosa, però cada vegada més, estan augmentant les persones intolerants a la fructosa, la sacarosa i la histamina.

Símptomes de la intolerància alimentària

  • Dolentes digestions
  • Dolor abdominal
  • Inflor abdominal
  • Nàusees i vòmits
  • Gasos
  • Diarrees o restrenyiment
  • Malabsorció intestinal
  • Fatiga
  • Problemes en la pell
  • Problemes neurològics
  • Problemes endocrins

Alguns dels símptomes, si es prolonguen en el temps, poden arribar a ser una veritable xacra per a la persona que pateix la intolerància alimentària. Per exemple, en el cas de patir el símptoma de la malabsorció intestinal, l’intestí és incapaç d’obtenir uns certs sucres, greixos, proteïnes o vitamines dels aliments. Per tant, amb el temps pot portar a patir uns certs problemes com a anèmia o dèficit de vitamines essencials per al correcte funcionament de l’organisme.

Detecció i tractament per a la intolerància alimentària

Avui dia la detecció d’una intolerància alimentària és més senzill que anys enrere, ja que existeixen test i proves específiques per a tal fi. Però atenció, perquè existeixen uns certs tests que són capaços d’analitzar si una persona és intolerant a una gran quantitat d’aliments en pocs minuts i aquests, segons la comunitat científica, no tots són fiables ni rigorosos.

Depenent del cas particular de cada individu, aquesta detecció pot suposar més temps, ja que hi ha unes certes intoleràncies que no són fàcils de detectar amb una prova i ha de ser revisada amb més deteniment. És aconsellable que, si creus que pots estar patint alguna intolerància alimentària, et posis en mans d’un endocrí i al·lergòleg perquè puguin fer un estudi més profund i comprovar que es tracta d’una intolerància alimentària i no de qualsevol altra patologia.

Normalment, el tractament de la intolerància alimentària es basa en la retirada permanent de l’aliment que la provoca. Però no sempre és així, depenent del tipus i l’origen, es fa una retirada de l’aliment de manera temporal, readaptant la dieta a les necessitats del cas i a vegades afegint tractament. Una vegada estabilitzat, es comença a introduir l’aliment en qüestió en petites dosis, observant els efectes que té i controlant de manera pautada fins que pugui prendre-ho amb normalitat o gairebé normalitat.

Recorda que en la teva plataforma de salut laboral tens diferents dietes adaptades a les diferents necessitats, recomanacions nutricionals i consells per a adaptar hàbits saludables en la teva vida.