UN CONSUM DE L’AIGUA MÉS RESPONSABLE A CASA

El consumo del agua

Leonardo da Vinci definia l’aigua com “la força motriu de tota la naturalesa“. Es tracta de l’element més important per tots els éssers vius, sense excepció i és per això que se’l considera el bé més preuat. Els éssers humans hauríem de ser conscients de la importància que té per a la vida. És un recurs natural no renovable i imprescindible per a la supervivència, per això és aconsellable revisar el consum de l’aigua que fem en els nostres dia a dia.

En què emprem el consum de l’aigua

Existeixen molts desafiaments entorn de l’aigua. Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides és garantir que els drets als recursos econòmics i, entre ells, el dret a disposar d’un recurs bàsic com l’aigua potable, ha de ser igual per a totes les persones. La finalitat proposada és aconseguir d’aquí al 2030 l’accés universal i equitatius a l’aigua potable a un preu accessible a totes les butxaques.

El creixement demogràfic és notable i la demanda creixent d’aigua potable ve per diferents fronts. Segons dades del Water Resources Group en un estudi per a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics els usos i les projeccions globals de consum d’aigua són un 70% en agricultura, un 19% en indústria i un 11% per al consum domèstic.

tabla

Segons els Organismes internacionals, a causa del creixent consum d’aigua en el sector indústria i agricultura, estimen que la demanda total arribarà a duplicar-se fins a 2050. Quant al consum domèstic, actualment uns 3.900 milions de persones viuen en les urbs i la xifra incrementarà en 2030 fins a 5.000 milions, derivat de les massives migracions del camp a la ciutat.

Com a consumidors podem posar el nostre granet de sorra per a fer un consum de l’aigua més responsable i més conscient. N’hi ha prou amb petits canvis en la nostra vivenda o en els nostres hàbits, per així cuidar un recurs tan escàs i tan necessari per a tots els éssers vius del planeta.

Què podem fer com a consumidors per a un consum d’aigua més responsable?

Revisió de la instal·lació domèstica

És aconsellable que periòdicament revisis la instal·lació de les canonades interiors i exteriors de l’habitatge per localitzar i impedir fugides. És important per evitar avaries en el futur lloc que se soluciona abans que sigui un problema major que, entre altres coses, pot ocasionar una fuita d’aigua.

Col·locar paralitzadors a les aixetes

Una aixeta tradicional pot arribar a alliberar de 17 a 20 litres d’aigua per minut. Imagina quants litres d’aigua poden arribar a gastar tots els convivents d’una vivenda. La instal·lació de paralitzadors és un gran aliat per un consum de l’aigua més responsable, ja que implica un estalvi significatiu.

Electrodomèstics més eficients energèticament

Si pots o si has de canviar els teus electrodomèstics, tria aquells que consumeixin menys aigua i energia. Generalment, són una mica més cars, però a llarg termini val la pena la inversió per l’estalvi que implica la seva utilització.

Sanitaris de baix consum

Sanitaris estalviadors d’aigua, sanitaris ecològics… hi ha moltes maneres d’anomenar aquests tipus de lavabos que ajuden a fer un consum de l’aigua més responsable. Hi ha de molts tipus en funció a les preferències de cada consumidor. Si de moment, no comptes amb instal·lar un sanitari de baix consum, existeixen altres alternatives com col·locar a l’interior de la cisterna una ampolla de plàstic plena d’aigua o terra per a estalviar el volum de l’aigua.

Col·locar una paperera en el bany

Si col·loques una paperera al costat del vàter, encara que sembli il·lògic, faràs un consum d’aigua responsable. La raó és que evitaràs utilitzar l’excusat com unes escombraries. És important col·locar-lo junts per acostumar-se a deixar de tirar coses al WC perquè cada vegada que tirem de la cadena, gastem entre 3 i 6 litres d’aigua. Imagina tot el que pots estalviar en un sol dia, amb un gest tan senzill i conscient.

Recollir l’aigua de la dutxa

Quan ens dutxem i esperem que l’aigua surti a la temperatura que desitgem, en aquest temps es gasten molts litres d’aigua, els quals poden servir-nos per a altres fins. Neteja, regar plantes, utilitzar-la per al bany, etc. També pots recollir l’aigua de pluja quan plou amb unes galledes.

Altres consells bàsics per a no malbaratar aigua amb les teves accions diàries:

  • En rentar-nos les dents, omplir un got d’aigua per a esbandir-se i així tancar l’aixeta.
  • Triar dutxar-te en lloc de banyar-te.
  • Tancar l’aixeta mentre rentes els plats o neteges.
  • Utilitza la rentadora amb càrregues completes de roba i amb el programa ECO.
  • Rentar les fruites i verdures en un mateix recipient o a la pica de la cuina.
  • Utilitzar el rentavaixella quan l’hagis omplert al complet.
  • Remulla les paelles i olles en acabar d’utilitzar-les per evitar una despesa desproporcionada quan les rentis.