QUÈ ÉS EL SISTEMA IMMUNITARI DEPRIMIT I COM AUGMENTAR LES DEFENSES

sistema inmunitario

El sistema immunitari és una complexa xarxa de cèl·lules, teixits i òrgans; la defensa natural del nostre cos contra tots els virus, bacteris o infeccions. El sistema immunitari està compost per la pell, les membranes mucoses que revesteixen alguns òrgans i cavitats corporals, els glòbuls blancs, els òrgans i teixits del sistema limfàtic com el tim, la melsa, les amígdales, els ganglis limfàtics, els vasos limfàtics i la medul·la òssia.

Quan el sistema limfàtic considera que existeix un antigen, és a dir, una substància nociva o estranya, el sistema té una resposta immune i l’ataca. En aquesta resposta es produeixen anticossos, els quals tenen la funció d’atacar, afeblir i destruir aquests antígens. A més de protegir el nostre organisme en el moment en el qual detecta un cos estrany nou, el sistema immunitari té memòria i és capaç de recordar “a l’enemic” i, si torna a identificar-lo en el cos, el reconeix i actua ràpidament, enviant els anticossos necessaris per a atacar.

Un sistema immunitari deprimit és aquell que es troba menys actiu del normal i és més susceptible a infeccions pel que, una persona amb aquesta afecció contreu infeccions amb més freqüència que la resta. Les infeccions que se solen tenir amb un sistema immunitari feble inclouen la pneumònia, bronquitis, meningitis, infeccions de la pell, trastorns autoimmunes, inflamació dels òrgans interns, trastorns en la sang, etc. A vegades, les persones amb aquestes característiques, triguen molt temps a adonar-se que el pateixen, tenint malalties inflamatòries intestinals o infeccions urinàries que passen per alt, fins que són tractades i és quan identifiquen un sistema immunitari deprimit.

Necessitats del sistema immunitari per funcionar correctament

Perquè el sistema immunitari treballi correctament és necessari augmentar les defenses de l’organisme a través d’uns bons hàbits saludables i alimentaris. Les recomanacions per millorar la capacitat del sistema immunitari i fer front a les agressions externes, són:

  • Portar una correcta higiene personal
  • Evitar el sedentarisme 
  • Seguir una dieta equilibrada
  • Mantenir un pes saludable 
  • Controlar i tenir una bona gestió de l’estrès
  • Dormir entre 7-8 hores/dia
  • La vacunació
  • Lactància materna
  • Evitar l’alcoholisme
  • Evitar el tabac 
  • Bona higiene alimentària 
  • Bona exposició al sol diària 
  • Consum de probiòtics

Els nutrients implicats en un bon sistema immunitari

Existeixen una sèrie de vitamines i minerals que tenen una relació directa amb un bon manteniment del sistema immunitari. A continuació te les nomenem una a una i et proposem les fonts on trobar-les.

VITAMINA C

Augmenta la producció d’interferó que és especialment antivírica. A més, la vitamina C és necessària per formar col·lagen, el qual contribueix al manteniment de les barreres naturals contra les infeccions.

Font: Pebrot vermell, julivert, bròcoli, kiwi, fonoll, maduixes, caqui, papaia, guaiaba, grosella, cols de Brussel·les, col arrissada o kale.

VITAMINA E

Aquesta vitamina augmenta la resposta immunitària i està demostrat que, en persones amb el sistema immunitari deprimit, ajuda de manera notable a augmentar la resposta immunitària en aquests casos.

Font: Oli de germen de blat, cereals de gra sencer, oli d’oliva verge extraprimera prensió en fred, vegetals de fulla verda, fruita seca, llavors de gira-sol.

VITAMINA D

Té efectes antiinflamatoris, prevé d’infeccions, permet el manteniment de la mucosa intestinal, entre altres funcions i, a més, estimula els macròfags que són els soldats de primera línia del sistema immunitari.

Font: La millor manera d’obtenir vitamina D és l’exposició solar durant 15 minuts.

Però alguns aliments rics en aquesta vitamina són: Alvocat, peix blau, ou, xampinyons, crustacis i mol·luscos.

VITAMINA A

Juga un paper essencial en les infeccions i en el manteniment de les mucoses, que són les barreres naturals contra les infeccions.

Font: Pastanagues, moniato, fetge de porc, espinacs, tomàquet, lactis, angules, ous.

COMPLEX VITAMINES B

Especialment atenció en la B6 i la B12. La manca d’aquestes vitamines suprimeix la resposta del sistema immune, provocant que disminueixin els anticossos.

Font: Tots els aliments d’origen vegetal frescos, fruita seca, cereals, llegums, vísceres, peix, marisc, ous i lactis.

FLAVONOIDES

Aquests antioxidants naturals són presents en nombrosos vegetals i la seva funció és potenciar l’acció de la vitamina C i tenen característiques antiinflamatòries.

Font: Verdures de la família de la col, verdura de fulla verda, fruites de color vermell, fruites de color morat, cítrics.

FERRO

Aquest mineral és essencial per a la proliferació i la maduració de les cèl·lules immunitàries. El seu dèficit provoca una menor resposta immunitària enfront d’agents externs.

Font: Ous, fetge, peix, espinacs, orelluts, llegums, llavors de carabassa, quinoa, carn vermella.

ZINC

Si el Zinc disminueix en l’organisme, baixa també el nombre de cèl·lules mediadores en les funcions immunes, afectant principalment en els òrgans limfoides.

Font: Mariscos, fetge, llavor de carabassa, formatges curats, llegums, fruits secs, cereals sencers, peixos, ous i lactis.

SELENI

És primordial per a aconseguir una resposta immunitària correcta. El dèficit de seleni, disminueix l’activitat bactericida i la dels anticossos enfront d’uns certs tòxics i el desenvolupament de limfòcits.

Font: Carn, hortalisses i verdures, peix, mariscos, cereals, ou, all, xampinyó, grans de cereals integrals, llevat de cervesa, germen de blat.