L’AUTOCURA FÍSICA, HO PRACTIQUES?

autocuidado

L’autocura són totes aquelles accions que les persones realitzen per si mateixes per desenvolupar, protegir, mantenir, millorar la salut i el benestar general. L’autocura abasta des de les decisions diàries que prenem com a individus per portar una vida sana, l’estil de vida, l’autogestió de les malalties, fins a la decisió de cuidar-nos mitjançant l’atenció de professionals de qualsevol branca (medicina, psicologia, nutrició, fisioteràpia, etc.) Acudir a l’atenció mèdica no eximeix l’atenció individual, ni tampoc al revés.

L’autocura és un terme definit per primera vegada per Dorothea Orem, una infermera estatunidenca que ho va definir com el conjunt d’accions intencionades que realitza una persona per controlar els factors interns o externs, que poden comprometre la seva vida i desenvolupament posterior. És a dir, es tracta d’un gest de consciència cap a un mateix, d’analitzar-se, observar-se, cuidar-se a través d’establir un diàleg intern en el qual prenem consciència de cada acte que realitzem, de les nostres necessitats físiques, mentals i emocionals. En resum, d’estimar-se.

Passa que gran part de la societat només atenen les necessitats individuals quan ja existeix un problema de salut que ens alerta de la situació i ens indica que anteriorment no s’han cobert correctament les necessitats. I és que totes les persones necessitem atenció, invertir temps a prioritzar-nos i cuidar-nos dia a dia, perquè només nosaltres som responsables del nostre propi benestar.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT L’AUTOCURA?

Cuidar de nosaltres mateixos/es és assumir que som els/les encarregats/des del nostre benestar, un acte d’autoconeixement i d’amor propi. No necessitem que sigui el nostre exterior qui s’encarregui de nosaltres.

És una manera d’indicar al nostre voltant que ens valorem i que ens cuidem, i això per tant, es transmet i es contagia.

Millora el nostre estat físic, la nostra qualitat de vida, i prevé malalties físiques i mentals.

Ens ajuda a conèixer-nos i tenir més recursos per proporcionar-nos benestar.

Millora la relació amb un mateix i amb les persones del nostre voltant. Perquè cuidar-nos ens permet estar bé, estimar-nos i estimar més a tot el nostre entorn.

L’autocura deriva en optimisme i a veure la vida d’una manera més vitalista, ja que en dedicar-nos temps i cures, millorem l’ànim, ens fa tenir una millor actitud i uns pensaments positius.

Millora la productivitat. En ser més conscients de les nostres necessitats, aprenem a dir “no” a allò que no és important, que no ens aporta gens de valor i/o que ens fa mal. A més, aconsegueix que estiguem més centrats/des en els nostres objectius.

10 AUTOCURES FÍSIQUES

En aquesta primera part de l’article, ens centrarem en l’autocura física. Pròximament, acabarem amb la segona part sobre les cures de la nostra part emocional i mental.

L’autocura física es tracta d’atendre el nostre cos, perquè és una part vital de l’engranatge que forma la salut integral. Les autocures físiques són:

1. Dormir bé

Dormir les hores necessàries per tenir un son reparador. Oferir-li cada dia al teu cervell l’oportunitat de regenerar-se, preparar-se per la jornada de l’endemà i així tenir més concentració, memòria i atenció.

2. Descansar

Prendre’ns uns minuts durant el dia, per descansar entre tasques és un bé necessari. No fa falta detenir-se molt, el just per poder fer unes respiracions, uns estiraments si passes molt temps assegut/da, escoltar una cançó que t’agradi, preparar-te una infusió o estirar les cames. Amb només 2-5 minuts és suficient.

3. Nodrir-te

Alimentar-se amb aliments nutritius que li proporcionin al cos tot el que necessita per rendir correctament, tenir energia, mantenir un sistema immune fort i resistent. Dedica un temps a la teva salut i cuina plats saludables, gustosos i variats.

4. Hidratar-se

L’aigua té un paper fonamental en el transport de nutrients, l’eliminació de substàncies tòxiques, la regulació tèrmica, és una de les responsables que la pell es mantingui sana i bonica, etc. No cal esperar a tenir set, procura tenir sempre aigua a prop, durant el dia.

5. Higiene personal

Mantenir una bona higiene personal és un altre acte diari d’autocura. Dutxar-se de manera habitual, roba neta, higiene bucal, etc., amb productes que no danyin el mantell natural de protecció de la pell.

6. Cuida de la teva salut sexual

Para atenció a les necessitats de la teva salut, utilitza productes adequats, que no alterin l’acidesa natural dels teus genitals. Estigues informat/da per afavorir el benestar de la teva salut sexual. Si ets dona, acudeix al ginecòleg de manera regular i observa/coneix com és el teu cicle per poder atendre’t com necessites.

7. Fes activitat física

Moure’s 30 minuts diaris amb l’activitat que més ens agradi. Combina l’exercici cardiovascular sense oblidar els entrenaments de força. Moure’s és la millor manera de sentir-se bé, prevenir malalties, mantenir el cos en bones condicions, eliminar l’estrès i dormir millor.

8. Plaer sexual, autoplaer

El nostre cos també és el nostre sexe, per això cal cuidar-lo com una altra part més de nosaltres mateixos/es. Connectar amb la nostra sexualitat és un mitjà infal·lible per conèixer-nos, proporcionar-nos plaer, relaxació i mantenir viu el desig.

9. Cures i sostenibilitat mediambiental

És responsabilitat de tota la societat la cura del planeta i és el nostre deure procurar que les nostres accions no el perjudiquin. Elimina de la teva vida els productes tòxics contaminants, el consum desmesurat, la compra de dispositius electrònics que no necessitem, etc. Una forma d’autocura és respectar el lloc on vivim i en el qual viuen més persones, pel respecte a la naturalesa i perquè interfereix de manera directa en la nostra salut.

10. Cures necessàries per tu

Per finalitzar, volem recordar que cada persona és única i cada ser té unes necessitats físiques concretes que, en cobrir-les, li fa sentir millor. Raspallar-se la pell en sec, realitzar-se un automassatge abans d’anar a dormir, beure una infusió en despertar, acudir al fisioterapeuta una vegada al mes, entrenar per a un esdeveniment esportiu, etc. Existeixen tantes opcions com gustos i tan importants com les altres. Per tant, afegeix aquestes autocures físiques pròpies i que et beneficien. No els deixis de costat, ja que són una peça més que ajuda al teu benestar.