La resiliència és la capacitat que tenim les persones de fer front a les adversitats de la vida i sortir més fortes d’aquestes experiències.
És el fet d’acceptar els moments bons i dolents de la vida, intentar treure el seu costat positiu, per aprendre i ser més forts. Això no vol dir que tinguem de restar importància als moments negatius, no, hem de donar-los la importància que mereixen, però treure una lliçó de vida, sortir més fortes i créixer a nivell personal després de passar pàgina.
Característiques d’una persona resilient:
- Són persones amb molta seguretat en si mateixos i en la seva capacitat d’afrontar les coses.
- Compten amb una xarxa de suport social.
- S’han marcat un propòsit en la seva vida.
- Creuen fermament que poden influir en el que passa al seu voltant.
- Saben que poden aprendre de les experiències de la vida, tant de les negatives com de les positives.
- Afronten la vida de la forma més positiva, entusiasta i energètica possible.
- Són gent curiosa i amb la ment oberta a noves experiències.
- Tenen una emocionalitat positiva molt elevada.
Quins tipus de canvis ens pot ajudar a ser més resilient
El fet de crear un canvi positiu de l’experiència que acaben de viure, els ajuda a estar millor que abans d’aquest succés. Aquests canvis poden ser a nivell personal (de manera individual) o en relació amb altres persones (a nivell interpersonal) o a nivell de filosofia de vida, com s’enfronta a la vida.
Canvis en un mateix: tenen més confiança en si mateixos i en com afrontaran les futures adversitats, aconsegueixen redreçar la seva vida.
Relacions amb altres persones: un fet traumàtic pot unir-te a altres persones que han passat pel mateix fet o un semblant i amb aquelles que t’han donat suport durant el procés.
Sobre la filosofia de vida: quan vius una experiència difícil, que et marca, canvies la teva manera de veure el món, els valors que tenies i l’estima que tenies de certes coses.
Això no vol dir que no visquem experiències negatives, de fet, si no les visquéssim, no es produiria aquest creixement personal, es tracta de coexistir amb el dolor i aprendre d’ell.
No creixerem en tots els aspectes de la nostra vida, però millorarem certes àrees de la nostra vida. Cada experiència ens millorarà un aspecte o varis (fins i tot algun que ja crèiem haver millorat), així que a poc a poc canviarem la forma en la que vivim i ens comportem.
Com desenvolupar la resiliència:
Relacionar-nos amb les persones: en els moments difícils, hem de deixar-nos ajudar i que ens donin suport, d’aquesta manera enfortirem el vincle amb la família i els amics, fins i tot amb persones que al principi crèiem que no eren tan importants per a nosaltres. Ajudar a qui ho necessita també facilitarà la creació de vincles afectius. i millorarà la nostra resiliència a poc a poc.
No veure el que ens passa com un obstacle: no podem evitar que ens passin coses negatives, però si que podem decidir com les interpretem, com reaccionem davant ells i com ens afecten. Hem de ser positius, pensar que tot passarà i que hi ha esperança.
Hem de fer activitats que ens millorin l’ànim: fes coses que aixequen l’ànim, ja sigui fer esport, sortir a passejar, estar amb els teus amics o família, anar al cinema, llegir… Fes-lo amb freqüència i veuràs com et sents bé.
Pren decisions: quan et passi una cosa negativa, has de buscar solucions i actuar de la millor manera que se t’ocorri, d’aquesta forma, sentiràs que estàs fent una cosa productiva per a canviar la situació que estàs vivint.
A més, no deixis de buscar qualsevol oportunitat que t’ajudi a descobrir-te a tu mateix, recorda les coses que t’han ajudat a aprendre i millorar la teva vida, et servirà per a no perdre l’esperança. Confia en tu mateix i en les teves capacitats, ets capaç de tirar endavant i de donar un gir a la teva vida, per impossible que sembli, ja l’has fet abans i el tornaràs a fer.
Finalment, cuida de tu mateix, escolta el teu cos, compleix els teus desitjos i cobreix les teves necessitats, et mantindrà sa i et prepararà per a afrontar qualsevol situació.
Gràcies a WellWo, ara ja saps què és la resiliència i com posar-la en pràctica.