Els hidrats de carboni són la principal font d’energia que té el cos per a poder realitzar les seves activitats quotidianes, però també s’utilitzen per obtenir l’energia quan fem esport, perquè aporten 4 calories per cada gram.
D’aquí la seva importància i per què són considerats, per molts, una de les bases de la nostra dieta. També se’ls coneix com a glúcids, sucres o sacàrids.
Una de les raons per les que són tan beneficiosos és que els seus efectes es noten immediatament. Després d’ingerir-los, augmenta la quantitat de sucre en sang. El cos utilitza la quantitat que necessita per a les funcions que està realitzant en aquest moment i el que no necessita, l’emmagatzema en forma de greix en l’organisme per a crear una reserva per si en qualsevol moment la necessita. Això fa que els nivells de sucre tornin a la seva normalitat després d’aquest procés.
L’enzim amilasa és la que s’encarrega de descompondre les seves molècules i convertir-les en glucosa ràpidament.
Hi ha dos tipus de carbohidrats, els simples i els complexos.
Els carbohidrats simples: són els monosacàrids i els disacàrids, tenen un sabor dolç i s’absorbeixen ràpidament en el nostre intestí. Dels monosacàrids més coneguts podem destacar la glucosa i la fructosa. Segur que heu sentit parlar d’ells. Dels disacàrids a destacar, hi ha la lactosa, la galactosa i la sacarosa, els dos últims potser no són tan coneguts.
En canvi, els carbohidrats complexos (també anomenats polisacàrids) tenen un sabor no tan dolç i s’absorbeixen en el nostre intestí de forma més lenta. Els més coneguts són el midó (que forma la reserva energètica vegetal) i el glucogen (forma la principal reserva energètica de l’organisme en el fetge i els músculs).
Les funcions dels carbohidrats en el nostre organisme
Proporcionar energia: és en el que més hem insistit al principi d’aquest article. I és que aporten l’energia més fàcil d’utilitzar perquè el nostre cos pugui fer les seves funcions bàsiques i perquè tingui l’energia necessària per a funcionar tot el dia, sobretot per al nostre cervell, ja que és la seva única font d’energia i necessita molta.
Ajuden a estalviar proteïnes: en utilitzar l’energia que ens aporten els carbohidrats en lloc de la de les proteïnes, aconseguirem estalviar proteïnes per a poder utilitzar-les en altres processos de l’organisme.
Eviten que es formin cossos cetònics: els cetònics són una deixalla dels greixos. Apareixen quan el cos utilitza el greix en lloc del sucre per a obtenir energia. Si utilitzem el sucre dels carbohidrats que acabem de consumir, evitarem la seva aparició, la qual pot causar arrítmies i osteoporosis.
Formen els teixits: tant el connectiu com el nerviós. A més, ajuden a formar molècules molt importants, per exemple, l’ADN i l’ATP.
Tenen funcions reguladores: de l’intestí principalment, però també disminueixen el restrenyiment i produeixen una sensació de sacietat.
És important ingerir les quantitats diàries que necessita el nostre organisme d’hidrats de carboni, perquè una falta pot causar-nos problemes de salut. I consumir massa pot fer que se’ns acumuli greix en el cos. La gent que vol perdre pes, no ha de cometre l’error d’eliminar per complet aquest aliment, sinó que ha d’ajustar les quantitats que ingereix a les seves necessitats.
Ara ja sabeu una mica més sobre els hidrats de carboni i la funció que té sobre el nostre organisme.
Aliments que contenen un alt contingut en hidrats de carboni:
Les fonts d’hidrats de carboni les podríem resumir en 4 grups d’aliments:
Cereals: Arròs, blat, civada, ordi, blat de moro, sègol, pastura…
Tubercles: Patata, moniato, iuca…
Sucres: Remolatxa, canya de sucre, mel…
Llegums: Cigrons, llenties, mongetes verdes, mongetes, pèsols, soia…