12 REPTES 12 HÀBITS PER A MILLORAR LA SALUT

12 hábitos para la salud

Et compromets a dur a terme, durant aquest any, 12 hàbits per a la salut? Es tracta de 12 reptes a superar, un per mes, que milloren la salut individual i col·lectiva. T’assegurem que aquests petits canvis, poden convertir-se en hàbits que s’implantin en la teva vida sense adonar-te. Tots els reptes estan relacionats amb els quatre pilars fonamentals per una salut integral: la salut física, l’emocional, la nutricional i la mediambiental. Estàs preparat?

1. Fes un menjar saludable i complet al dia

Comença gener introduint un menjar complet al dia. Actualment, la fórmula del plat saludable està compost d’un 50% de verdures, hortalisses i fruites, 25% de proteïna vegetal o animal i un 25% de cereals i tubercles. No oblidis incloure una font de greix de qualitat com l’oli d’oliva verge extra, les llavors, els fruits secs, l’alvocat, l’oli de lli, les olives, etc.

2. Zero residus en la naturalesa

Busca en el lloc on vius o als voltants, iniciatives de neteja col·laboratives d’espais naturals. Es coordinen accions en parcs, boscos, platges, àrees marines, rius o rierols de tot el món. L’objectiu és evitar possibles problemes en l’entorn com a contaminacions o incendis, així com restaurar l’hàbitat i el paisatge. Aquest mes, suma’t a una iniciativa de neteja i col·labora a conservar els espais naturals, que tan importants són per a tots els éssers vius.

3. Els dilluns sense carn

La iniciativa dels dilluns sense carn neix com una campanya internacional que anima a les persones que consumeixen carn a no fer-ho un dia a la setmana, amb la finalitat de cuidar la salut individual, la col·lectiva i la del planeta Terra. Reeducant la forma en la qual mengem, coneixent la versatilitat de la proteïna vegetal i cuinant plats sense carn, pots arribar a reduir el seu consum sense que això sembli una tragèdia.

4. Fes 10.000 passos al dia

Un dels hàbits per a la salut que et proposem és el moviment diari. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), n’hi ha prou amb caminar fins a aconseguir els 10.000 passos al dia, de manera dinàmica. Si no estàs acostumat i et costa arribar a aquesta xifra, comença la primera setmana de febrer fent-ho tres dies. La segona, quatre. La tercera sis, acabant així amb set dies l’última setmana.

5. Cuida la teva microbiota intestinal

La salut de la microbiota intestinal depèn de la varietat en la ingesta d’aliments d’origen vegetal. Quants més mengis, millor et trobaràs. Recorda que l’intestí és el segon cervell i que, gran part del nostre benestar té com a origen aquest òrgan. Per això, aquest mes porta el compte i afegeix 30 aliments diferents d’origen vegetal a la setmana. Pots incloure tots els que creixin directament de la terra: fruites, verdures, hortalisses, fruita seca, llegums i cereals. A més varietat, millor salut intestinal.

6. Fes una acció solidària

La solidaritat pot estar present en el dia a dia amb els nostres gestos i aquests són el que faran del món un lloc millor on viure. Fa un pas més enllà i involucra’t. No fa falta anar-se’n lluny, a prop teu fa falta ajuda. Busca en el teu barri, poble, ciutat, entitats que necessiten suport, hi ha més de les que imagines! Tria la que més s’alineï amb tu i posa el teu granet de sorra sumant-te amb una acció solidària o sent voluntari. Tens molt a oferir.

7. Exercita, estimula i cuida la teva ment

Què t’agrada fer? Quina activitat t’esbossa un somriure, et fa pensar i/o t’activa emocionalment? Aquest mes et proposem un dels reptes per a la salut emocional que et farà mantenir-te actiu, alimentarà el teu benestar i t’ajudarà a evitar la deterioració cognitiva. Cada dia dedica 10 minuts exclusivament a una activitat que et nodreixi. No val estar fent dues coses alhora, només una i amb atenció plena. Pots triar una mateixa activitat i repetir-la diàriament durant 10 minuts o combinar diferents. Una proposta d’activitats combinades seria escoltar música un dia, a l’altre fer un sudoku, al següent escriure, jugar, aprendre una cosa nova…

8. Atreveix-te a provar aliments nous

Cada setmana incorpora en els teus menjars aliments de temporada que no hagis provat abans per a enriquir la teva dieta. Integra una nova fruita o una nova verdura i busca alguna manera de menjar-les que et resulti atractiva. Una altra opció és afegir aliments que coneixes, però cuinant-los de formes diferents de com els consumeixes normalment. Busca receptes noves i posa’t a la feina. Descobriràs nous sabors i textures, aprendràs noves receptes i perdràs la por a la novetat en els teus plats.

9. Utilitza els teus propis envasos

Aquest mes tens un repte: no demanar bosses i intentar no comprar res envasat que puguis adquirir a granel. Aposta per solucions sostenibles i reutilitzables per a ajudar al planeta. Porta sempre una bossa en la teva bossa o motxilla, per si has de comprar alguna cosa i no ho tenies previst. Quan tinguis planificat anar a comprar, porta el teu carro, cistella i/o bosses de roba. Si tens a casa bosses de plàstic no les tiris! Reutilitza-les tot el que puguis. Aprofita els teus propis envasos o carmanyoles per a comprar la carn, el peix i els productes a granel.

10. Introdueix el detox digital

Estem sempre connectats a tot arreu i a tota hora a través del dispositiu mòbil i aquest fet genera problemes psicològics i físics. No cal demonitzar al telèfon intel·ligent, perquè és una eina molt útil si sabem utilitzar-la correctament. Un dels problemes que causa estar hiperconnectats, és que afecta la salut de l’organisme i impedeix tenir un son reparador a la nit. Per això, aquest mes et proposem fer un detox digital de dilluns a divendres. Compromet-te a deixar de costat les pantalles, com a mínim dues hores abans d’anar-te’n a dormir. Per a més detalls et recomanem seguir aquests sis consells.

11. Fes tres menjars conscients

Durant la setmana, tria tres menjars en les quals evitaràs les distraccions. Deixa apartat el telèfon mòbil i els diferents estímuls, parant atenció únicament al teu plat. Menja assegut, relaxat, mastegant a poc a poc i correctament. Assaboreix cadascun dels ingredients. Gaudeix del que ingereixes a través del color, de l’olor, el sabor i la textura. Para atenció en les sensacions que et produeix cada aliment i el que provoca en el teu organisme. Menjar conscientment ens aporta importants beneficis a la nostra salut, ens ajuda a tenir una millor relació amb el menjar i a reconèixer quan estem plens i quan tenim gana.

12. No tiris menjar

Entre els hàbits per a la salut, aquest mes et proposem el repte de no malgastar el menjar. Planificar el menú setmanal és primordial per a aconseguir-lo. Fes una llista de la compra i només afegeix el que realment necessites. Emmagatzema adequadament els productes perquè durin el màxim de temps possible. En la nevera, col·loca al fons els aliments més nous i davant els que s’han de consumir primer. Calcula correctament les quantitats i, si sobra, congela correctament o dóna’ls una segona oportunitat a les sobres, preparant noves receptes. No malgastis el menjar, és fàcil aconseguir-ho si prens consciència.