LA RECERCA CIENTÍFICA AVANÇANT CONTRA EL CÀNCER

Investigación contra el cáncer

 

El passat 4 de febrer va ser el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer, una jornada que destaca la importància d’unir esforços per a combatre aquesta malaltia devastadora. En aquest article, volem ressaltar el paper crucial de la ciència i com les inversions en recerca impulsen avanços significatius.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) revela que el càncer és una de les principals causes de morbiditat i mortalitat a nivell mundial, però amb dedicació i suport a la recerca, podem forjar un camí cap a tractaments més efectius i, en última instància, esperem que un futur lliure de càncer.

AVANÇOS INTEGRATS EN LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER

Teràpia Cel·lular Personalitzada

Utilitza cèl·lules immunitàries modificades en laboratori per a millorar l’eficàcia contra el càncer. Reintroduïdes en el pacient, aquestes cèl·lules poden reemplaçar tractaments convencionals com a cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia.

Quin és el seu impacte positiu? Els seus avanços recents mostren que podria substituir alguns dels tractaments que s’utilitzen ara, com la cirurgia, quimioteràpia, radioteràpia o teràpia hormonal.

Teràpia Gènica o Geloteràpia

Empra la manipulació genètica per a corregir mutacions canceroses i ensenyar al sistema immunitari a reconèixer cèl·lules canceroses.

Quin és el seu impacte positiu? Aquesta teràpia pot ajudar a prevenir la progressió del càncer i millorar el pronòstic del pacient.

Radioteràpia de feix estret

Utilitza tecnologia avançada per a dirigir amb precisió la radiació a àrees afectades, permetent dosis més altes i millorant l’eficàcia del tractament.

Quin és el seu impacte positiu? És molt esperançador perquè redueix el nombre de sessions necessàries i la durada del tractament.

Vacunes terapèutiques

Representen un avanç recent en la lluita contra el càncer en fer servir les defenses del sistema immunitari. Creades de manera personalitzada per a cada pacient, aquestes vacunes estimulen la resposta immunitària contra el càncer. No obstant això, a causa de la similitud de les cèl·lules canceroses amb les sanes, generar vacunes efectives és un desafiament que esperen anar millorant.

Quin és el seu impacte positiu? Marca un progrés significatiu en el tractament i prevenció del càncer. A més, en utilitzar les pròpies defenses, el tractament no resulta tan agressiu.

Major consciència de les afectacions psicològiques

En els últims anys, s’ha reconegut que el tractament del càncer no es limita al mèdic. A més dels avanços científics, s’ha incrementat la consciència sobre l’impacte i els desafiaments emocionals i psicològics dels pacients.

Cada individu enfronta de manera única les incerteses del tractament, afectant aspectes com la pèrdua d’autonomia i generant pors a la mort i malalties. Això provoca canvis emocionals significatius.

Quin és el seu impacte positiu? Contribueix a un enfocament integral, involucrant metges, científics, psicòlegs i terapeutes en el tractament.

CONTRA EL CÀNCER DE MAMA: LA PREVENCIÓ

Malgrat els avanços, la lluita contra el càncer continua, i s’anima a la població a confiar en els avanços mèdics mentre s’adopten hàbits de vida saludables per a reduir les possibilitats de desenvolupar aquesta malaltia. Per això, rebem contínuament la informació que la prevenció és crucial.

Les recomanacions de l’OMS per a la prevenció del càncer són:

1. Mantenir un pes saludable

L’excés de pes corporal s’associa amb un major risc de càncer, ja que pot provocar canvis hormonals i augmentar la inflamació en el cos, factors vinculats al desenvolupament de la malaltia.

2. Dieta equilibrada

Una alimentació rica en fruites i verdures proporciona antioxidants i fibra, reduint el risc de càncer. Alguns aliments, com les fruites cítriques i crucíferes, tenen propietats anticancerígenes.

3. Exercici regular

L’activitat física regular no sols contribueix al manteniment d’un pes saludable, sinó que també modula els nivells hormonals i enforteix el sistema immunitari, factors que influeixen positivament en la prevenció del càncer.

4. Limitar l’alcohol

El consum excessiu d’alcohol està relacionat amb diversos tipus de càncer, incloent-hi el de fetge, mama i esòfag. Reduir la ingesta d’alcohol disminueix aquests riscos.

5. Vacunes recomanades

La vacunació contra el VPH i l’hepatitis B ajuda a prevenir infeccions virals que poden portar al desenvolupament de càncer cervical i de fetge, respectivament.

6. Protecció solar

La sobreexposició a la radiació ultraviolada augmenta el risc de càncer de pell. L’ús de protector solar i la limitació de l’exposició solar en les hores més fortes són fonamentals per a prevenir aquest tipus de càncer.

7. Radiacions segures en salut

Garantir que els procediments mèdics que utilitzen radiacions siguin segurs i necessaris, evitant exposicions innecessàries.

8. Control de la contaminació de l’aire

La contaminació de l’aire, que pot contenir substàncies carcinògenes com el radó, s’associa amb un major risc de càncer. Mantenir ambients interiors i exteriors nets contribueix a la prevenció.