EL CORTISOL, L’HORMONA DE L’ESTRÈS

cortisol

El cortisol és una hormona que es troba al cervell. La seva funció principal és la d’actuar com a neurotransmissor. Els científics consideren que és la neurona de l’estrès, perquè quan estem en una situació tensa, el cos la produeix perquè puguem enfrontar-nos a aquesta situació. L’hipotàlem és l’encarregat d’alliberar de forma controlada aquesta hormona quan detecta que estem en una situació d’estrès o que ens baixa el nivell en sang de glucocorticoides.

L’estrès és un estat emocional que ens tensa físicament. Aquest estat pot passar en qualsevol moment, davant de qualsevol situació o pensament que ens provoqui frustració, fúria o nerviosisme. L’estrès és positiu si és en petites dosis, per exemple quan ens ajuda a prevenir un perill. No obstant això, quan es torna en una reacció recurrent, pot ser perjudicial per a la salut.

Què és exactament el cortisol i on es produeix?

Com ja hem dit abans, és un glucocorticoide que es genera en l’escorça suprarenal (es troba sobre dels ronyons). Hi ha dos elements que regulen la seva producció, d’una banda l’ATH (hormona adrenocorticotròpica) i d’altra banda els ritmes circadians. La producció d’aquests dos elements depèn de la hipòfisi, una glàndula de l’hipotàlem.

Quan apareix l’estrès:

La veritat és que a través dels nostres pensaments, creences i sentiments, podem influir en el nivell de cortisol que s’allibera. Està demostrat científicament que quan modifiquem la nostra forma de pensar, també modifiquem l’activitat bioquímica de les cèl·lules del cervell.

Tenir poc sentit de l’humor, estar irritats tot el temps o sentir ira amb molta freqüència són factors que indiquen que tenim una quantitat massa elevada. La sensació de cansament de forma permanent sense justificació, la manca de gana, o pel contrari, tenir molta gana, també són indicadors d’una dosi massa elevada.

Per tant, segons el nostre caràcter o com reaccionem al que ens passa en la nostra vida diària, generarem cortisol o serotonina.

El cortisol és una hormona necessària per al cos humà

Com ja hem dit, és una hormona necessària per al bon funcionament del nostre organisme. Si tenim un nivell basal mig i equilibrat ens ajudarà a mantenir-nos desperts i actius durant el dia. A la nit es redueixen els seus nivells en sang perquè puguem agafar el son.

A més, tenir uns nivells moderats contribueix al nostre benestar, per tant, no ens interessa eliminar del tot aquesta hormona del nostre organisme. L’ideal és tenir un nivell mitjà perquè ens ajudi en el dia a dia.

Cal tenir en compte que els nivells de cortisol també varien al llarg del dia. En general es va reduint segons passen les hores per tenir els nivells mínims a la nit, però algunes persones són més actives a la tarda, després de dinar. Per tant, a la nit no tindran els nivells mínims.

Quan no som capaços de reduir els nivells de cortisol a la nit perquè l’estrès ens manté actius segurament ens costi dormir.

Tenir uns nivells elevats (o massa baixos) de forma constant pot ser perjudicial per a la nostra salut. Per exemple, tenir massa poc cortisol pot fer-nos sentir confosos, apàtics i cansats.

Per això és tan important aprendre a regular l’estrès. Perquè puguem sentir-nos motivats, amb la ment clara i forts. Tot i que no sempre és fàcil, una de les millors formes de controlar-ho és recolzant-nos en el nostre entorn, en la família, amics, parella… Reduir el consum d’alcohol o tabac també redueixen els nivells. Una bona dieta també influeix en la quantitat que generem i fins i tot la meditació ens ajudarà.

Es tracta que cadascú trobi les millors tècniques que l’ajudin a gestionar l’estrès i reduir-lo, d’aquesta manera, aconseguirem tenir uns nivells saludables per aprofitar els seus beneficis.