LA VIDA CONSCIENT O ADORMIDA? EL CONTE DEL BUSCADOR

la vida consciente

En aquest article us proposem una lectura diferent amb un conte de Mindfulness. Et convidem a parar un moment, respirar, llegir les següents línies i reflexionar sobre que conscient ets a cada moment de la teva vida.

El conte del buscador

Aquesta és la història d’un home al qual jo definiria com a buscador. Un buscador és algú que cerca; no necessàriament és algú que troba. Tampoc és algú que, necessàriament, sap el que està buscant. És simplement algú per a qui la seva vida és una cerca constant.

Un dia el buscador va sentir que havia d’anar cap a la ciutat de Kammir i després de dos dies de marxa pels polsosos camins, va albirar el seu destí al lluny. Va ser conscient d’un pujol a la dreta de la sendera que li va cridar l’atenció: era de color verd, amb un munt d’arbres, ocells, flors i estava envoltat per complet per una espècie de tanca petita de fusta lustrada, i una portella de bronze. De sobte va sentir que oblidava el poble i va sucumbir davant la temptació de descansar en aquest lloc.

El buscador, ja en el pujol, va descobrir una inscripció sobre una de les pedres que hi havia a terra: Abedul Tare, va viure 8 anys, 6 mesos, 2 setmanes i 3 dies. Es va esglaiar una mica en adonar-se que aquesta pedra no era simplement una pedra. Era una làpida. Va sentir pena en pensar que un nen de tan curta edat estava enterrat en aquest lloc.

Mirant al seu voltant, l’home es va adonar que la pedra del costat també tenia una inscripció: Lamar Kalib, va viure 5 anys, 8 mesos i 3 setmanes. El buscador es va sentir terriblement commocionat. Aquell bell lloc era un cementiri i cada pedra era una tomba. Una per una, va començar a llegir les làpides. Totes tenien inscripcions similars: un nom i el temps de vida exacte del mort. Però el que li va connectar amb l’espanto, va ser comprovar que el que més temps havia viscut sobrepassava a penes els onze anys. Embargat per un dolor terrible, es va asseure i es va posar a plorar.

El cuidador del cementiri passava per aquí i es va acostar, el va veure plorar per una estona en silenci i després li va preguntar si plorava per algun familiar.

–No, cap familiar –va dir el buscador–. Però… què passa amb aquest poble? Quina cosa tan terrible hi ha en aquesta ciutat? Per què hi ha tants nens morts enterrats en aquest lloc? Quina és l’horrible maledicció que pesa sobre aquesta gent, que ho ha obligat a construir un cementiri de nens?

L’ancià cuidador va somriure i va dir:

– Pot vostè asserenar-se, no hi ha tal maledicció, el que passa és que aquí tenim un vell costum. Li explicaré: Quan un jove compleix quinze anys, els seus pares li regalen una llibreta com aquesta que tinc aquí, perquè la hi pengi al coll. És tradició entre nosaltres, que, a partir d’aquest dia, cada vegada que un viu plenament i conscient d’algun moment intens de la seva vida, obri la llibreta i anoti en ella, a l’esquerra, què va ser el viscut. A la dreta, quant temps va durar la consciència de goig d’aquests moments. Va conèixer a una persona i es va enamorar? Quant temps va durar aquesta passió enorme i el plaer de conèixer-la? Una setmana, dues? Tres setmanes i mitja? I després?, l’emoció del primer petó, quant va durar?

Ha compartit un menjar i una sobretaula amb persones a les quals estima? Quant va durar el fet de gaudir de manera conscient d’aquestes situacions?, hores?, dies? Així, anem anotant en la llibreta cada moment que vivim conscientment… Cada moment viscut en plenitud.

I quan algú es mor, és el nostre costum obrir la seva llibreta i sumar el temps del viscut de manera conscient per a escriure-ho sobre la seva tomba. Perquè aquest és, per a nosaltres, l’únic i veritable temps viscut.

Conscient i present

Després d’aquest conte, et convidem a reflexionar:

Quant temps creus que anotaries si tinguessis la llibreta?

Ets conscient del temps que gaudeixes en el teu dia a dia, al llarg de la teva vida?

Vivim una vida amb interferències, a vegades desconnectats de nosaltres mateixos amb el pilot automàtic funcionant les 24 hores del dia. A més, amb una llista llarguíssima de metes a aconseguir amb la idea que, fins que no les aconseguim, no serem completament feliços. I així passen els dies, esperant a aconseguir la felicitat quan tots aquests objectius estiguin aconseguits: “Quan acabi de pagar la hipoteca, seré feliç”, “quan tingui més èxit professional, seré feliç”, “quan cobri més, seré feliç”, “quan aconsegueixi tenir la parella que desitjo, seré feliç”…

L’única cosa que acaba generant aquesta llista és un enorme estrès, al qual ens tornem addictes sense adonar-nos, a més d’implicar una gran ansietat i angoixa. A aquest estat, se li suma el ritme accelerat de la vida en el qual estem cada vegada més immersos. Agregat a l’ús de les noves tecnologies, que encara que no són negatives per se, un mal ús pot acréixer aquest aïllament de la realitat i la desconnexió amb nosaltres mateixos.

I si estem més presents en les nostres vivències diàries?

I si gaudim del que passa ara i no esperem que es compleixin totes les metes?

I si aprenem a parar i ser?