LA PUJADA DE LA TEMPERATURA INUNDARÀ LES CIUTATS DEL MÓN

el aumento de la temperatura y sus consecuencias

Recentment, ha sortit a la llum un estudi que simula com afectaria en 184 diferents llocs del món, la pujada del nivell de la mar deguda a l’escalfament global. L’estudi realitzat per Climate Central, juntament amb investigadors de la Universitat de Princeton i de l’Institut de Postdam per a la Recerca de l’Impacte Climàtic. Climate Central és una organització independent de científics i periodistes que investiguen i reporten els fets sobre els canvis del clima i el seu impacte sobre els habitants de la Terra.

L’estudi indica com el canvi climàtic, a causa de l’augment de la temperatura, causaria un augment del nivell de la mar, ocupant zones de costa on actualment habita el 10% de la població mundial. El 10% significa més de 800 milions de persones. Això comportaria que tota aquesta població perdria la seva llar i es veuria obligada a desplaçar-se cap a dintre del territori.

Quines conseqüències tindria un augment de la temperatura de 3 °C?

L’article de recerca se centra en mostrar imatges de dos escenaris diferents i possibles: un d’ells representa un augment de la temperatura de 3 graus centígrads i l’altre de 1,5 graus centígrads. Triar aquestes temperatures no és casualitat. La comunitat científica recomana, i així es va signar en l’Acord de París, limitar l’escalfament global en 1,5°C. I els 3°C corresponen als graus als quals arribaríem amb la trajectòria en curs, si se segueix el ritme actual.

En aquest interactiu podem veure totes les simulacions que proposa l’estudi. I el mapa de riscos, que permet explorar l’augment del nivell de la mar en les zones més amenaçades per les inundacions costaneres en els pròxims anys. La línia de la marea alta, envairia la terra i provocaria la desaparició d’alguns països insulars. El continent més afectat seria Àsia i entre els països més afectats, la Xina, l’Índia, Vietnam i Indonèsia.

Però tots els llocs es veurien amenaçats i així ho mostren les imatges. A Espanya diverses ciutats es veurien afectades, com per exemple València. S’inundaria la Plaça Espanya de Sevilla i sense arribar als 3°C, amb 2°C, l’aigua arribaria al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

sevilla

També patiria els efectes de l’augment de la temperatura, la costa de Manhattan, els carrers de Filadèlfia, els aeroports de Nova York, etc. La plaça de la Catedral a l’Havana (Cuba) quedaria sota l’aigua, totalment submergida.

cuba

Les imatges mostren com Amèrica Llatina també es veuria afectada per aquesta crisi en llocs com Buenos Aires i Mar del Plata (l’Argentina), Port Vallarta o Ancorada (Mèxic).

buenos aires

Per què el planeta experimenta un augment de la temperatura?

L’escalfament global, tal com el coneixem avui, és causat per l’acció humana, és a dir, és antropogènic. A causa d’activitats com la producció d’energia, l’activitat de les fàbriques, el transport, la ramaderia, etc. Això provoca que augmentin les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en tot el planeta, la qual cosa ha portat com a conseqüència l’augmentde la temperatura a nivell mundial.

Fa ja dècades que no deixa d’augmentar el nivell de la mar per l’acumulació de gasos d’efecte d’hivernacle en l’atmosfera, que acumulen calor i incrementa la temperatura. Per aquesta raó els pols estan patint un desglaç. Aquest gel fos, augmenta l’aigua dels oceans i mars, la qual cosa provoca el creixement de la línia marítima.

Què podem fer?

Segons els estudis, per evitar la tragèdia, hauríem de reduir les emissions per limitar l’augment de la temperatura a 1,5°C, tal com es va acordar en l’Acord de París de 2015. Només així es podria impedir haver d’abandonar les ciutats de la costa i tota la catàstrofe directa que comportaria un fet d’aquestes característiques, tant per al medi ambient com per als habitants del planeta, sumant-li tots els danys col·laterals.

Actualment, les accions dels governs estan lluny d’aconseguir limitar l’escalfament global en 1,5°C. Segons apunta l’ONU, amb els objectius de les polítiques que han signat l’Acord de París, es calcula que les emissions augmentaran en 2030 un 16% i que la temperatura aconseguirà els 2,7°C a la fi d’aquest segle. Si alguna cosa és clar després de l’estudi, és la corroboració que les polítiques que s’adoptin en aquesta dècada seran determinants per al que esdevingui en les següents.