QUÈ AFECTA LA SALUT FÍSICA I COM CUIDAR-LA?

Cuidar la salud física

 

Quan parlem de salut física tendim a pensar que només interpel·la al cos, però es tracta d’un assumpte més global del que imaginem. La salut física és el benestar òptim de tot l’organisme, que es troba en bon estat tant físic com mental i emocional.

Existeixen diferents motius que afecten directament la nostra salut física. Cuidar de totes elles, a vegades és complicat, però hauríem de prioritzar-les, tenir-les en compte i intentar atendre-les perquè la nostra salut física funcioni adequadament i per prevenir possibles danys.

QUÈ AFECTA LA SALUT FÍSICA?

La biologia humana, és a dir, la nostra genètica i química. Aquest factor va relacionat de manera directa amb cada persona, per la qual cosa és difícil de canviar. El que sí que està a la nostra mà són tots aquests hàbits que instaurem en la nostra vida per mantenir-nos sans i sanes. Si bé és cert que existeixen factors genètics i químics que predisposen a patir una malaltia, l’estil de vida influeix i podem vigilar la forma en la qual tractem les nostres malalties.

Els serveis d’atenció mèdica són els que ens ofereixen per ajudar a prevenir, detectar o tractar les malalties i afeccions. L’atenció rebuda influeix en una miqueta per cert molt elevat en la salut de cada individu. L’accessibilitat a l’atenció mèdica, el preu i el tracte són molt importants perquè facilita el benestar de les persones.

El medi ambient influeix en la nostra salut física perquè inclou des de la qualitat de l’aire que respirem, el lloc en el qual vivim, fins a tot el nostre entorn. També inclou el soroll o la qualitat de l’aigua. És tan significativa la relació entre el medi ambient i la salut, que fins i tot existeix ja una branca relativa a la sanitat anomenada Sanitat Ambiental.

L’estil de vida és l’element de la salut sobre el qual tenim un major control perquè les decisions que prenem sobre aquest, es pot dir que són gairebé totalment individuals, perquè hi ha una miqueta per cent en el qual el nostre entorn té influència i, les nostres decisions, també tindran una repercussió en l’entorn. L’estil de vida inclou els hàbits d’alimentació, la higiene personal, l’oci, les relacions socials i la sexualitat.

COM MILLORAR LA SALUT FÍSICA?

Per aconseguir una bona salut física, hem d’atendre els següents aspectes. Fins i tot per tenir una bona salut emocional, hem d’atendre el benestar de la nostra salut física perquè estan directament relacionades. Algunes idees per cuidar del nostre cos són:

 • Proporcionar-nos un descans de qualitat.
 • Alimentar-nos de manera saludable.
 • Mantenir una bona higiene.
 • Chequejar el nostre estat de salut.
 • Atendre les malalties, les ferides i les lesions.
 • Eliminar, dins de les nostres possibilitats, els tòxics.
 • Realitzar activitat física.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT L’ACTIVITAT FÍSICA?

A vegades no som conscients de la importància que té per la nostra salut, mantenir-nos físicament actius. Segons extraiem de l’OMS, l’activitat física insuficient s’ha identificat com un dels principals factors de la mortalitat global i es troba en augment en molts països.

Per això es recomana tan encaridament que ens mantinguem en moviment amb una activitat física regular i adequada, perquè redueix el risc a patir malalties físiques i mentals, a més de millorar la qualitat de vida.

No fa falta córrer molts quilòmetres o anar al gimnàs, qualsevol activitat que ens faci moure’ns i tenir una vida activa, és una forma d’activitat. L’important és trobar alguna cosa que ens motivi i que perduri en el temps i no té per què ser sempre la mateixa.

La vida activa pot incloure activitats tan senzilles com desplaçar-se amb bicicleta, anar caminant al treball, saltar a la corda o ballar.

9 DADES SOBRE L’ACTIVITAT FÍSICA

 • L’activitat física contribueix a prevenir i gestionar malalties no transmissibles com les cardiovasculars, el càncer i la diabetis.
 • L’activitat física redueix els símptomes de depressió i ansietat.
 • L’activitat física millora les habilitats de pensament, aprenentatge i judici.
 • L’activitat física assegura un creixement i desenvolupament saludables en els joves.
 • L’activitat física millora el benestar general.
 • A nivell mundial, 1 de cada 4 adults no aconsegueix els nivells d’activitat física recomanat.
 • Es podrien evitar fins a 5 milions de morts a l’any si la població mundial fos més activa.
 • Les persones que són insuficientment actives tenen un 20% a 30% més de risc de mort en comparació amb les persones que són prou actives.
 • Més del 80% de la població adolescent mundial no té suficient activitat física.