SIGUIS DONA O HOME, EL SÒL PELVIÀ T’IMPORTA!

El suelo pélvico

 

El sòl pelvià és un conjunt de músculs, lligaments i teixit connectiu que es troba a la pelvis, la qual és l’estructura òssia que sosté els òrgans reproductors i el sistema urinari. Els músculs del sòl pelvià tenen una forma similar a la d’una hamaca i s’estenen des de l’os púbic fins al còccix.

QUINA ÉS LA FUNCIÓ DEL SÒL PELVIÀ?

El sòl pelvià exerceix un paper fonamental en la salut i el benestar del cos humà. Algunes de les funcions més importants són:

Suport: els músculs del sòl pelvià sostenen els òrgans pelvians (bufeta, úter i recte) al el seu lloc i ajuden a prevenir el prolapse o la caiguda d’aquests òrgans.

Control de la bufeta: el sòl pelvià és important per al control de la bufeta i la prevenció de la incontinència urinària. Els músculs del sòl pelvià es contreuen per a tancar la uretra i evitar la pèrdua involuntària d’orina.

Control del recte: el sòl pelvià també és important per al control del recte i la prevenció de la incontinència fecal.

Funció sexual: els músculs del sòl pelvià són essencials per a la funció sexual tant en homes com en dones. En els homes, els músculs ajuden a mantenir l’erecció, mentre que en les dones, ajuden a la lubricació i la sensació durant les relacions sexuals.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT ENFORTIR EL SÒL PELVIÀ?

1. Prevé la incontinència urinària

Els músculs del sòl pelvià són responsables de tancar la uretra i evitar la pèrdua involuntària d’orina. Enfortir aquests músculs pot prevenir la incontinència urinària, una condició que afecta a moltes persones, especialment a les dones després de l’embaràs i el part.

2. Prevé el prolapse d’òrgans pelvians

L’afebliment del sòl pelvià pot fer que els òrgans pelvians, com la bufeta, l’úter i el recte, es desplacin de la seva posició normal i caiguin cap avall. Aquest problema es coneix com a prolapse d’òrgans pelvians i pot ser dolorós i molt incòmode. Enfortir el sòl pelvià pot prevenir aquest problema.

3. Millora la funció sexual

Els músculs del sòl pelvià són essencials per a la funció sexual tant en homes com en dones. Enfortir aquests músculs pot millorar la qualitat de les relacions sexuals, augmentar la sensació de plaer i millorar la capacitat de control.

4. Alleuja el dolor pelvià

L’afebliment del sòl pelvià pot causar dolor pelvià crònic. Enfortir aquests músculs pot ajudar a alleujar el dolor i millorar la qualitat de vida.

EXERCITAR EL SÒL PELVIÀ NO ÉS NOMÉS COSA DE DONES

Els músculs del sòl pelvià són importants per a la salut i el benestar tant d’homes com de dones. Encara que erròniament es creu que els problemes de sòl pelvià es dona només en dones, però no: els homes també experimenten problemes relacionats amb el sòl pelvià, com la incontinència urinària i la disfunció erèctil.

Qualsevol persona pot tenir problemes en el sòl pelvià, però hi ha uns certs factors que poden augmentar el risc:

  • Embaràs i part: poden afeblir els músculs del sòl pelvià i provocar problemes com la incontinència urinària o el prolapse d’òrgans pelvians.
  • Edat: a mesura que envellim, els músculs del sòl pelvià poden afeblir-se, la qual cosa augmenta el risc de problemes com la incontinència urinària.
  • Obesitat: l’excés de pes pot exercir pressió sobre el sòl pelvià i afeblir els músculs.
  • Restrenyiment crònic: l’esforç constant durant l’evacuació intestinal pot afeblir els músculs del sòl pelvià.
  • Cirurgia pelviana: les cirurgies pelvianes, com la cirurgia de pròstata en homes i la histerectomia en dones, poden afeblir els músculs del sòl pelvià.
  • Exercici d’alt impacte: uns certs esports o activitats d’alt impacte poden exercir pressió sobre el sòl pelvià i afeblir els músculs.

EXERCICIS PER A EXERCITAR EL SÒL PELVIÀ

Existeixen diversos exercicis que es poden realitzar per a exercitar el sòl pelvià. Alguns dels més comuns són:

Exercicis de Kegel

Aquests exercicis impliquen la contracció i relaxació dels músculs del sòl pelvià. Per a realitzar-los, contreu els músculs del sòl pelvià com si estiguessis tractant de detenir el flux d’orina. Mantingues la contracció durant uns segons i després relaxa els músculs. Repeteix aquest exercici diverses vegades al dia.

Elevació de pelvis

En una estoreta, tomba’t sobre la teva esquena amb els genolls doblegats i els peus recolzats en el sòl. Aixeca la pelvis i contreu els músculs del sòl pelvià mentre mantens la posició durant uns segons. Després baixa la pelvis i relaxa els músculs. Repeteix aquest exercici diverses vegades.

Pont amb pilota

En una estoreta, tomba’t boca amunt amb els genolls doblegats i els peus recolzats en una pilota d’exercici. Aixeca els malucs del sòl i queda’t en aquesta posició mentre estrenys els músculs del sòl pelvià.

Estiraments de ioga

Certs estiraments de ioga poden ajudar a enfortir els músculs del sòl pelvià, com el pont o la postura del nen.

Exercicis de pesos

L’ús de pesos especials dissenyats per al sòl pelvià pot ajudar a enfortir aquests músculs. Els pesos s’insereixen a la vagina o al recte i es contreuen els músculs per a intentar sostenir aquests pesos.

Hipopressius

S’enfoca en la respiració i la postura per a reduir la pressió intra abdominal i enfortir el sòl pelvià. Els exercicis hipopressius són una opció excel·lent per a millorar la funció del sòl pelvià.