QUÈ ÉS PER A TU LA FELICITAT?

Conseguir la felicidad

 

Què és la felicitat? Series capaç de definir-la? Generalment, es defineix com un estat emocional positiu en el qual una persona se sent satisfeta, contenta i plena amb la seva vida. Una definició molt senzilla, però que a la pràctica no resulta tan accessible com sembla, ja que intervenen diferents factors que, a vegades, no depenen d’un mateix.

Alguns d’aquests factors són pràcticament objectius i iguals per a totes les persones, ja que són necessitats bàsiques per a poder viure. Aquestes necessitats s’han identificat a través de diferents teories i enfocaments psicològics i sociològics, i encara que poden variar en funció de la cultura i el context, es consideren universals.

Les necessitats fisiològiques són les bàsiques del cos, com l’alimentació, l’aigua, el descans i la salut.

Les necessitats de seguretat per a poder desenvolupar-nos i ser feliços, com la seguretat financera, l’estabilitat laboral, l’habitatge segur i la protecció de la llei.

La necessitat de pertinença i amor com sentir-se connectats i estimats per altres persones. Això inclou la necessitat de relacions significatives, el suport emocional i la sensació de pertinença a una comunitat o grup.

Però la felicitat també és una sensació subjectiva i pot ser experimentada de diferents maneres per cada individu. Algunes persones poden trobar la felicitat en relacions interpersonals pròximes, mentre que unes altres poden trobar-la en assoliments professionals o personals.

És important tenir en compte que la felicitat no és una condició permanent, ja que tots experimentem alts i baixos emocionals en la vida. No obstant això, buscar activament la felicitat i trobar maneres de conrear-la, pot tenir un efecte positiu en la nostra salut i benestar general.

COM ACONSEGUIR LA FELICITAT A TRAVÉS DE LA SALUT?

Mantenir una alimentació saludable

Una dieta equilibrada i nutritiva pot millorar l’estat d’ànim i l’energia, la qual cosa pot ajudar a sentir-se més feliç i motivat.

Fer exercici regularment

L’exercici físic pot alliberar endorfines, que són hormones que ens fan sentir bé i feliços. A més, pot millorar la salut en general i augmentar la confiança en un mateix.

Dormir prou

Una son adequada pot ajudar a reduir l’estrès i millorar l’estat d’ànim. Dormir bé també pot millorar la memòria, la concentració i la presa de decisions, la qual cosa pot augmentar la sensació de benestar.

Reduir l’estrès

L’estrès crònic pot ser perjudicial per a la salut mental i física. Practicar tècniques de relaxació com la meditació, el ioga o la respiració profunda pot ajudar a reduir l’estrès i millorar la felicitat.

Mantenir relacions socials saludables

Les relacions pròximes i significatives poden augmentar la sensació de benestar i reduir el risc de depressió. Les relacions socials poden ser una font important de suport emocional i afectiu. Per tant, és important mantenir relacions saludables i significatives amb amics, familiars i altres éssers estimats.

Practicar tècniques de relaxació

Per exemple, la meditació i el mindfulness són tècniques que ens ajuden a ser presents en el moment i a reduir l’estrès i l’ansietat. Aquestes pràctiques poden ser molt útils per a millorar la nostra salut mental.

Buscar ajuda professional si és necessari

Si estem experimentant problemes de salut mental, com ansietat o depressió, és important buscar ajuda professional. Els terapeutes i psicòlegs poden ajudar-nos a desenvolupar eines per a manejar millor les nostres emocions i a millorar la nostra qualitat de vida.

Conrear activitats que ens agradin i ens donin plaer

És important reservar temps per a fer coses que ens agradin i que ens donin plaer, com llegir, escoltar música, fer esports, entre altres activitats que ens facin sentir bé i ens relaxin.

LA FUNDACIÓ DE LA FELICITAT

Coneixies la World Happiness Foundation? És una organització internacional sense ànim de lucre, amb seu a Miami, amb una delegació per a Europa a Espanya i membres de la Junta Internacional del dia de la felicitat de l’ONU.

En paraules de la pròpia fundació: “Som la institució global sobre felicitat i benestar més completa i internacional, que alberga i dona veu a líders, institucions i iniciatives alineades amb la realització d’un món on totes les persones siguin lliures, conscients i felices”.

Una organització sostenible, ètica i conscient que porta a la societat un missatge positiu i una visió optimista del món. Comparteixen l’objectiu de l’ONU #TenBillionHappyby2050 i per a això han estimat que 25 milions d’agents de canvi (educadors, professionals de la salut, líders empresarials, activistes i funcionaris públics) han d’impactar positivament almenys a 400 persones en la seva vida.

La missió de la World Happiness Foundation és estendre aquest objectiu a tots els àmbits de la societat: empreses, institucions públiques i treballadors. Una de les maneres de fer arribar l’objectiu, és a través del Festival Mundial de la Felicitat que és el fòrum més important del món, divers, policèntric i integral d’experts en benestar i felicitat, líders d’opinió i agents de canvi.