GINGEBRE I CÚRCUMA, ELS SEUS BENEFICIS CONTRA LA INFLAMACIÓ

La inflamación

 

Durant les últimes dècades, la població tant de països desenvolupats com la dels quals estan en vies de desenvolupament, estem exposats a un estil de vida que, desafortunadament, ens porta a tenir hàbits poc saludables, com el consum d’aliments amb alta densitat calòrica i sedentarisme. Això ha ocasionat un problema silenciós en la societat, però que pot tenir un impacte negatiu en la nostra salut: la inflamació.

La inflamació és una resposta natural del nostre sistema immunitari davant possibles danys provocats, sigui per estrès o per la presència de bacteris, virus i toxines en el nostre organisme, als quals estem exposats dia a dia. De manera natural el cos es defensa, provocant inflamació a curt termini per a atacar als possibles invasors; no obstant això, els mals hàbits de vida poden generar una inflamació crònica.

Què vol dir? Que manté en estat inflamatori prolongat al nostre cos, donant com a resultat el patiment de malalties Crònic Degeneratives, com el càncer, arterioesclerosis, diabetis i obesitat, entre altres. De fet, com a curiositat, la inflamació és un biomarcador utilitzat actualment per la medicina per a la detecció d’aquestes anomalies.

Afortunadament, existeixen diverses maneres de controlar i disminuir la inflamació. Des de les més bàsiques, com el descans i l’activitat física diària, fins a incloure superaliments en la teva dieta, ja sigui en una infusió, un batut, una amanida, snacks, i inclusivament, postres.

“SUPERALIMENTS” VS INFLAMACIÓ

Quan escoltem les paraules “superaliments” és possible que ens imaginem a un enciam amb capa o a una remolatxa amb antifaç, que vénen a defensar-nos amb els seus superpoders. Doncs sí, perquè encara que a hores d’ara no existeix una definició científica d’aquest terme, els superaliments tenen beneficis destacables.

Destaquen perquè a més de proveir els nodriments necessaris per al correcte funcionament del metabolisme, com a proteïnes, carbohidrats o greixos, aquests tenen alguna molècula present de manera natural que genera un impacte positiu en la salut, ajudant-nos a prevenir o combatre diferents patiments quan el seu consum és constant i en concentracions adequades.

Dins dels superaliments antiinflamatoris, la cúrcuma i el gingebre, són dues arrels que es destaquen pels efectes que tenen en el nostre sistema immunitari, gràcies al seu perfil de compostos funcionals.

EL GINGEBRE CONTRA LA INFLAMACIÓ

L’arrel de gingebre és procedent d’Àsia, però actualment es conrea a tot el món. Es caracteritza per tenir una concentració del 60 a 70% de carbohidrats, de 3 a 8% de fibra, de 9% de proteïnes i de 3 a 6% d’àcids grassos, aproximadament. A més, té una quantitat significativa de compostos fenòlics i terpens, els quals són els compostos bioactius i antioxidants que li donen el seu superpoder.

A hores d’ara, existeix l’evidència que aquests compostos del gingebre ajuden a inhibir la resposta inflamatòria del sistema immunitari i la medicina convencional ha implementat el seu ús com a teràpia adjuvant per al control de diverses malalties. Així mateix, diferents estudis demostren que el gingebre pot ajudar a regular els nivells de sucre i insulina en la sang i reduir el risc de diferents tipus de càncer.

A més del seu poder antiinflamatori, aquesta arrel ha estat utilitzada en la medicina alternativa per a prevenir diferents patiments com a nàusees de l’embaràs, dolor menstrual, problemes gastrointestinals, inflamació de ventre, i pèrdua d’apetit.

LA CÚRCUMA CONTRA LA INFLAMACIÓ

La cúrcuma també és una superarrel, feta servir normalment com a condiment i colorant en diversos platerets de l’Índia. Avui dia, es pot trobar a tot el món en pols, càpsules i extractes. Una cullerada sopera de cúrcuma en pols conté 0,91 g de proteïnes, 0,31 g de greix, 6,31 g de carbohidrats i 2,1 g de fibra.

A més, aporta el 16% de ferro, 5% de potassi, 3% de vitamina C i 26% de manganès del consum diari requerit per a un adult. El que li atorga els seus superpoders a la cúrcuma és la seva alta concentració en curcumina que és una substància pertanyent a la família dels compostos bioactius, curcuminoides i diarilheptanoides. Les propietats antiinflamatòries de la cúrcuma ajuden a reduir el mal en les persones que pateixen artritis.

Així mateix, la cúrcuma té característiques antioxidants que protegeixen el fetge de ser danyat per les toxines a les quals diàriament està exposat. Un altre dels seus beneficis és la regulació de colesterol en la sang i tractament per a la prediabetis, tuberculosi i Alzheimer. El que és molt important, és ressaltar que les dones embarassades han d’evitar el seu consum, ja que té efectes d'”aprimament de la sang”.

I COM ELS PUC CONSUMIR?

GINGEBRE

Infusió: pots gaudir dels beneficis a la salut del gingebre i la cúrcuma de manera molt senzilla. Inclou gingebre en una infusió en dejú, tan sols deixa l’arrel de gingebre (3 – 4 cm) reposant en aigua bullent durant 3 – 5 minuts, agrega una mica de suc de llimona i beu-ho a una temperatura temperada.

Batut: prepara un batut i agrega entre 4 – 6 cm de gingebre sense pell. Per exemple, un de pinya amb llet de coco. Li donarà un excel·lent sabor que activarà el teu sistema immune al màxim.

CÚRCUMA

Begudes i cremes: quan vulguis integrar la cúrcuma en la teva alimentació, és important que ho facis en productes calents, com una “llet daurada” o un puré de carabassa, combinant-la amb pebre, perquè la curcumina només pot ser absorbida pel nostre cos quan es combina amb la piperina, compost bioactiu del pebre, i a temperatures majors de 60 °C. Així, pots preparar un puré de carabassa, agregant 3 cm d’arrel de cúrcuma i pebre en la teva recepta.

Recorda que, per a rebre els meravellosos beneficis d’aquestes dues arrels, has de ser constant i sobretot combinar el seu consum amb un estil de vida saludable, incloent en la teva alimentació productes frescos, com a vegetals i fruites, duent a terme activitat física diària que activi el teu metabolisme, i descansant de manera adequada.