12 MESOS, 12 ACCIONS PER CUIDAR EL MEDI AMBIENT

 

GENER – Revisar, ordenar, reparar i reutilitzar

Aprofitant l’inici de l’any, moment en el qual solem posar en ordre la nostra vida i ens marquem objectius, podria ser una bona ocasió per organitzar totes les coses que tenim a casa. Què necessites de tot el que tens? Iniciar una vida més minimalista, que requereixi de menys coses, és una manera de viure de manera sostenible. A més, revisar fa que tinguis en compte el que guardes abans de comprar coses noves. Recordar que les tens i, si és necessari, reparar-les per evitar continuar consumint noves i optar per reutilitzar.

FEBRER – Reduir la despesa d’electricitat

Existeixen diferents maneres de reduir el consum d’electricitat i/o apostar per l’energia verda que ofereixen diferents empreses i cooperatives d’energia. Instal·lar un comptador intel·ligent per gestionar i reduir les emissions de carboni pot ser una idea. Durant l’hivern, regular el termòstat és una manera de moderar el consum elèctric i les emissions de CO₂. Es recomana ajustar el termòstat a 20 – 21 °C, córrer les cortines i abaixar les persianes quan arriba la nit per conservar la calor. Una altra idea és, combinar la calefacció amb roba d’abrigar que et permeti estar còmode a casa i abrigat.

MARÇ – Consumir més aliments vegetals

Tot el que implica el consum de carn, des de la criança fins a arribar a l’establiment, suposa un enorme cost per al planeta, sobretot pel terreny necessari per criar i conrear el seu pinso, ja sigui soia, blat de moro o herba. És una de les principals causes de la destrucció de l’hàbitat, el consum i la contaminació de l’aigua, la desforestació i l’extinció de la fauna. És aconsellable per la cura del planeta, la salut individual i la dels animals, reduir el consum de carn i consumir més aliments vegetals. No sols es limita la petjada ecològica sinó que, a més, té beneficis per a la salut.

ABRIL – Apostar per la neteja verda i productes de cosmètica sostenible

El producte per als cristalls, el terra, les juntes de les rajoles, el del bany, el marbre de la cuina, els mobles, el sofà, la terrassa… Per gaudir d’una llar neta, sembla que hàgim de tenir un gran ventall de productes de neteja que, en la gran majoria de casos, contenen substàncies tòxiques que són perjudicials per a la salut dels humans i la del planeta. El bicarbonat de sodi i el vinagre són alternatives naturals. Podem trobar línies de productes de neteja responsables amb el medi ambient i amb olors agradables. El mateix passsa amb la cosmètica, els productes d’higiene i el maquillatge que són sostenibles, no són perjudicials per a la pell i l’organisme i no experimenten amb animals.

MAIG – Reduir el consum de paper

Continues demanant les factures en paper? Sabies que la gran majoria d’empreses ja proposen l’opció de rebre els rebuts per email o a través d’una app? Desactivar la recepció de correspondència en paper pot ser una bona opció per estalviar en paper i cuidar el medi ambient. També tens a les teves mans la possibilitat de reduir aquesta despesa de paper en el treball, triant opcions en format digital que faciliten l’organització. Una altra opció és utilitzar paper reciclat, imprimir reutilitzant el paper o fent-lo en doble cara.

JUNY – Dutxes més curtes

Tal com explica la revista National Geographic malgrat dir-li “Planeta Blau”, menys de l’1% de l’aigua de la Terra és dolça i accessible. Cada vegada, més països són propensos a patir estrès hídric, sobretot quan el canvi climàtic és un perill evident i present. En 2017, diversos països del món, com per exemple Espanya, van experimentar una de les sequeres més greus de la seva història. Amb les nostres accions podem reduir el consum d’aigua i conservar les reserves. Una dutxa de 5 minuts, gasta uns 45 litres d’aigua. L’ONG independent Waterwise, proposa més consells per cuidar la despesa d’H₂O.

JULIO – Protector solar responsable amb l’entorn natural

Arriba l’estiu i el mercat t’ofereix una infinitat de productes per protegir la pell del sol. Alguns dels ingredients d’aquests cosmètics perjudiquen les aigües de mars i rius. Danyen els ecosistemes, la flora i la fauna. Per això, és recomanable seleccionar aquells protectors solars que siguin responsables amb l’entorn per cuidar el medi ambient, ja que compleixen amb la funció de protegir la pell i al seu torn de no danyar el planeta. És un win-win.

AGOST – Reduir els residus

Els articles d’un sol ús van arribar en els anys 50 i, des de llavors, no s’han deixat d’utilitzar, generant grans quantitats de residus. Quins articles podríem deixar d’utilitzar per reemplaçar-los per uns altres que tinguin un ús més llarg? A poc a poc, ens adonem que, encara que no es pot amb tots els utensilis, sí amb una gran majoria. Al seu torn, per cuidar el medi ambient, hauríem de reciclar tot el que puguem, ja que no tots els materials i plàstics són reciclables.

SETEMBRE – Compartir els viatges

Arriba setembre, s’acaben les vacances d’estiu per a moltes persones i, amb això, la volta al treball. Si vas al teu lloc de treball amb cotxe, t’has plantejat compartir el teu vehicle amb els teus companys i companyes? Cada vegada existeixen més apps per compartir trajectes diaris, fins i tot de mitjana i llarga distància. Es pot cuidar el medi ambient compartint els viatges, estalvies diners i disminueixes la petjada de carboni.

OCTUBRE – Consumir aliments locals

Comprar aliments locals en mercats o comerços petits del teu barri és una manera de ser responsables i cuidar el medi ambient, apostant pel consum local, fent costat al negoci de proximitat o quilòmetre 0 i als agricultors. A més, estalviant recursos com el combustible que s’utilitza per al transport d’aquests aliments.

NOVEMBRE – Evitar el desaprofitament d’aliments

A nivell mundial, es calcula que 931 milions de tones d’aliments van anar a parar a les escombraries en les llars, restaurants i detallistes en 2019, equivalent a un 17% del total d’aliments disponibles per als consumidors. Amb organització, planificació de la compra i menús setmanals, una bona conservació dels aliments i cuinant altres plats amb les sobres, evitem que el menjar acabi en les escombraries.

DESEMBRE – Ajudar i protegir els animals

Actualment, prop del 40% de les espècies animals del planeta corren perill de desaparèixer. A més, la relació que existeix entre els animals i els éssers humans, encara que està millorant, encara no és prou respectuosa i l’abandó d’animals és un clar exemple. Existeixen moltes maneres de protegir els animals, cuidar-los i tractar-los amb respecte. Les donacions a reserves naturals i ONG, el voluntariat i col·laboracions amb protectores de la teva localitat, adoptant, ser casa d’acolliment per animals o denunciar l’abandó i el maltractament animal, són alguns exemples de ser respectuosos i compromesos amb els animals.