5 CONSELLS PER ACONSEGUIR L’ESTABILITAT EMOCIONAL EN LA NOSTRA VIDA

5 consejos para conseguir la estabilidad emocional en nuestra vida

 

L’estabilitat emocional fa referència a l’estat en el qual una persona es manté en calma amb les seves emocions i determina la forma en la qual una persona afronta i s’enfronta als problemes i les situacions complicades de la vida. És la capacitat de regular i no reprimir, els sentiments. Això ens ajuda a ser capaços de bregar amb les situacions d’una manera que no ens faci mal i que sigui més favorable.

Que passin circumstàncies negatives és natural i poden sorgir en la nostra vida quotidiana. Gràcies a l’estabilitat emocional el com ens afecten aquestes situacions poden no repercutir de manera excessiva en nosaltres i aconsegueix que no ens quedem ancorats només en les emocions negatives.

Segons l’Institut Europeu de Psicologia les persones amb estabilitat emocional comparteixen unes certes característiques:

  • Experimenten emocions positives i/o agradables i les gaudeixen plenament.
  • Són capaços de reconèixer i gestionar les seves emocions.
  • Viuen en equilibri emocional.
  • Tenen una bona tolerància a la frustració derivada de no aconseguir metes o a conseqüència de moments de pèrdua de control.
  • Davant situacions crítiques, les persones amb estabilitat emocional tenen més facilitat per a concentrar-se i no perdre l’atenció.
  • Tenen una millor capacitat d’autocontrol en moments crítics.
  • Són constants, insisteixen i perseveren en els seus objectius i metes.
  • Són menys vulnerables a l’estrès.
  • Tenen més seguretat, autoestima i autoconfiança.

A l’estabilitat emocional, segons la psicologia moderna, se li reconeixen oposats. El concepte d’estabilitat emocional és present en diferents àmbits de la psicologia i reconeixen com a contraris el neuroticisme amb característiques com l’ansietat, hostilitat, depressió o impulsivitat.

CONSELLS PER UNA VIDA AMB MÉS ESTABILITAT EMOCIONAL

La psicòloga clínica Nicole LePera, ha compartit cinc consells per posar en pràctica en el dia a dia i fer que la nostra vida sigui més estable emocionalment i sentim major satisfacció i realització.

1. NO ASSUMEIXIS

Si no saps per què algú ho va fer o no va fer alguna cosa, pregunta-li. Moltes persones tendim a crear històries als nostres caps que rarament són veritat. Creiem que sabem el que pensen les altres persones, però tot són suposicions i poden portar-nos a atacar, culpar i criticar. A més de fer-nos sentir molt de dolor. Per tant, la manera de deixar de suposar, és començar a preguntar i comunicar-nos des d’un lloc més clar i transparent amb els altres i amb nosaltres mateixos.

2. EXPRESSA LES TEVES NECESSITATS I EXPECTATIVES

A vegades esperem que ens llegeixin la ment, però ningú entendrà el que necessitem si no ho diem obertament. Això porta a una enorme frustració en totes les nostres relacions. Definir el que necessitem o esperem, de manera clara, oberta, honesta i amb actitud assertiva, ajuda al fet que siguem més conscients del que és possible i el que no ho és, que tolerem millor la frustració i que no ens fem mal jutjant l’aparent “inactivitat” de les persones del nostre voltant de les quals esperem alguna cosa.

3. APRÈN A DIR “NO”

Sempre que puguis, digues “no” a les coses que et treuen energia, inspiració o que et distreuen de les teves prioritats. Dir que sí per no molestar, per creure que hem d’arribar a tot o per una altra raó, quan en realitat no volem o no ens fa bé, és una manera d’autogenerar-nos ràbia, indefensió, tensió i autocàstig, que se sumarà a altres emocions acumulades. Això implica, a la llarga, un gran mal psicològic a nosaltres mateixos. Per això, dir “no” a tot allò que no ens fa bé, és una manera d’aconseguir respectar-nos, però també que et respectin i et valorin les altres persones.

4. DEDICA’T TEMPS

Dedica un temps a la setmana per fer alguna cosa que estimis i que sigui només per a tu. És important quedar-nos a soles amb els nostres pensaments, però encara que sigui una cosa necessària, en aquest punt la psicòloga Nicole LePera insisteix que per aconseguir la pròpia estabilitat emocional hem de treballar l’autocura i aquest passa per prioritzar, almenys una vegada a la setmana, una activitat que ens faci feliç i que ens connecti amb nosaltres a través d’alguna cosa que ens faci il·lusió.

5. REBUTJA LA CULTURA DE LA URGÈNCIA

La immediatesa és un fenomen que s’ha instaurat en la nostra cultura. Ens exigeixen tot “ara i sense esperes” i arriba un moment que acabem exigint-lo també nosaltres. Tot això ens porta a una gran frustració i insensibilitat col·lectiva. Abans de respondre automàticament mails, missatges o crisis alienes, pregunta’t si estàs en un bon moment per fer-ho i si no, espera a estar llest.