6 CONSELLS PER EDUCAR EN EL RESPECTE A LES DIFERÈNCIES

Educar en el respeto

 

Els nens i les nenes neixen sense prejudicis. A mesura que creixen i observen el seu entorn, van modelant la seva manera de pensar, adquireixen valors i vinculen emocions a tot allò que els envolta, inclòs en les persones. Si ens fixem, als nens i les nenes en edats primerenques, no els importa la nacionalitat, el color de la pell o l’idioma que parlin els seus companys i companyes de jocs. Els estereotips i prejudicis en aquesta etapa de la vida, en part, es transmeten des dels adults. Ensenyar als fills i filles a ser tolerants i acceptar als altres mitjançant el respecte i el coneixement, és una manera d’ajudar-los a tenir una ment oberta i amable a la diferència. Per això, a continuació, volem compartir alguns consells per a educar als petits i petites a respectar les diferències.

6 CONSELLS PER EDUCAR EN EL RESPECTE A LA DIFERÈNCIA

  1. Recordar que són esponges

    A vegades, els adults pensem que els nens i les nenes no s’adonen del que passa al seu voltant fins que no tenen més edat per a entendre de què parlem realment. Però encara que no comprenguin les coses des de la visió d’adult, sí que ho fan des de la seva perspectiva i són plenament conscients del que passa. Ens observen, ens escolten, perceben com ens sentim i quan mentim. Para esment i tingues compte la teva pròpia actitud quan et relacionis amb les altres persones. Ets un exemple per als petits.

  2. Educar en el respecte

    Que nosaltres mateixos mostrem respecte als altres, és una manera d’educar als nostres fills i filles en això mateix. Com més aviat millor els ensenyem i treballem a donar valor a les persones i a abraçar les diferències, millor serà per al seu futur. Si comencen a valorar i a tractar amb afecte als seus amics i amigues, els serà més senzill desenvolupar la capacitat de respectar als altres, a un mateix i al món que els envolta, independentment de com siguin. Si, per exemple, veuen en nosaltres una actitud de respecte cap a les persones majors o cap a aquelles que pateixen alguna malaltia, entendran que és natural tractar amb amabilitat.

  3. No fomentar els estereotips

    Una manera d’educar als nostres fills i filles en el respecte i la tolerància cap als altres, és ensenyant-los que no hi ha res negatiu per ser diferent. Evitar caure en estereotips, en comentaris o actuacions de discriminació cap a altres persones per diferència de raça o gènere. Si presencien alguna situació en la qual s’evidencia la falta d’acceptació a algú fora de la norma, fer com que no ha passat res, no és la millor manera de promoure el respecte. Explica’ls per què no està bé i digues-los per què és necessari aprendre a acceptar a les persones tal com són.

  4. Parlar i escoltar

    Els nens i les nenes són naturalment molt curiosos. Aprofita per a xerrar amb ells sobre la tolerància, la discriminació, els estereotips, la multiculturalitat… Els adults, moltes vegades, tenim el mal costum de no parlar amb els petits sobre temes importants, però adaptant les paraules i els arguments concordes amb la seva edat, podem tractar qualsevol tema amb ells per complex que sembli. Escolta els seus comentaris i contesta a les seves preguntes de manera amable i respectuosa, ensenyant-los que es pot discutir de les diferències mentre es faci amb respecte.

  5. Educació i referents

    La cultura ens ofereix nombroses opcions d’acostar als nostres fills i filles el valor de la tolerància i el respecte a la diferència. Llibres, pel·lícules, cançons… una infinitat de possibilitats que donen lloc a ajudar-los a detectar i parlar sobre els estereotips, de parar esment al que ens uneix, en lloc de centrar-nos en la diferència. Informa’t sobre l’oferta cultural del teu poble i ciutat i comparteix amb els més petits diferents activitats culturals o festivals ètnics. Viatjar, tastar menjars d’altres països o passejar per barris diferents del seu, és una manera de promoure la tolerància a través de la cultura.

  6. Atenció amb la tecnologia

    Actualment, els nens i les nenes neixen en un entorn digital i s’exposen a rebre informació per diversos canals sigui la televisió, Internet o les xarxes socials. Poden rebre missatges molt positius, però per desgràcia, també n’hi ha plens d’odi i intolerància cap a la diversitat. Prohibir no és una solució que es pugui mantenir amb el temps i que pot jugar al contraatac, per la qual cosa proposem que els pares i les mares ensenyen a utilitzar aquestes eines perquè aprenguin a saber diferenciar la discriminació de la tolerància. A més, escoltar opinions diferents, encara que no les comparteixin, és una manera d’ensenyar-los a integrar-se amb l’entorn, al respecte per les idees diferents i fomenta el pensament crític.

És a la nostra mà l’educació, no sols dels nostres fills i filles, sinó dels nens i les nenes que conviuen al nostre voltant. Recorda que els adults som un exemple i que els valors comencen a casa.