CAUSES I EFECTES DE L’ESTRÈS

stress

Saps què és l’estrès? És una sensació que apareix quan reaccionem a certa mena de circumstàncies. És la forma que té el nostre cos de reaccionar davant un repte o per a estar alerta davant una situació complicada.

Hi ha moltes situacions que poden provocar-nos estrès: sentir-nos en perill, una reunió de treball, una presentació a l’escola, viatjar amb avió… A cada persona li pot provocar estrès emocional diferents situacions.

Quan ens trobem en una situació estressant, s’activa el nostre sistema nerviós i algunes hormones. Comencem a produir més adrenalina i cortisol perquè l’hipotàlem envia senyals a les glàndules drenals. Aquestes hormones són enviades al torrent circulatori. El que fan a continuació, és augmentar el ritme cardíac, la freqüència respiratòria, la pressió de les artèries i acceleren el metabolisme.

En conseqüència, els vasos sanguinis es dilaten perquè pugui circular més sang cap als músculs, perquè es posin en alerta. També es dilaten les pupil·les perquè millori la nostra visió. D’altra banda, el fetge allibera una part de la glucosa que té emmagatzemada per a poder augmentar l’energia de la qual disposa el cos. A més, produïm suor per a poder regular la temperatura, per a estar més frescos.

La finalitat d’aquests canvis en el nostre cos, és preparar-nos per a poder reaccionar amb rapidesa i eficàcia. És la resposta a les situacions estressants. Si tot aquest mecanisme funciona correctament, és la millor forma que tenim per a funcionar adequadament sota les situacions de pressió. No obstant això, quan aquesta resposta es produeix de manera extrema, pot causar-nos problemes.

Quants tipus d’estrès emocional existeixen?

Com hem dit anteriorment, la resposta a aquesta pressió és bàsica per a poder reaccionar correctament abans certes situacions de perill. També pot activar-se en menor mesura quan estem tibants, però no correm perill. Per exemple, quan fem un examen important. Un nivell baix d’estrès, ens ajudarà a estar atents i preparats per a qualsevol ocasió. Després d’aquestes situacions, el nostre organisme torna a la seva normalitat. Aquest tipus d’estrès és bo.

Heu de tenir en compte que l’estrès emocional no sols pot aparèixer davant situacions imminents de perill. També pot aparèixer en situacions a mitjà o llarg termini. Si és a llarg termini, pot ser que sigui un estrès de baixa intensitat però de forma prolongada. El que ens provoca dificultats, a aquest, se’l coneix com a estrès dolent.

El nostre sistema nerviós sent tensió de forma continuada i es manté actiu per a continuar alliberant hormones extra durant aquest període prolongat. Això pot ser contraproduent perquè pot acabar amb les reserves del cos. En conseqüència, sentirem esgotament, el sistema immunològic s’afeblirà i poden aparèixer altres problemes de salut.

Per què apareixen les sobrecàrregues d’estrès?

És important que tenir els nivells de tensió adequats a la situació que vivim. Posar-nos massa nerviosos per un problema petit, pot perjudicar-nos. Fent que perdem concentració, bloquejant-nos…

Si vivim situacions estressants de forma molt prolongada pot acabar provocant-nos una sobrecàrrega de nerviosisme. Algunes de les situacions que poden provocar aquesta sobrecàrrega són:

  • Ser víctimes de qualsevol mena de violència o sofrir intimidació.
  • Tenir relacions tibants, problemes familiars, trencaments sentimentals, o la pèrdua d’un ser estimat.
  • Problemes a l’escola deguts a la dificultat d’aprenentatge, falta d’atenció, hiperactivitat, etc.
  • Viure amb presses sense tenir temps per a relaxar-se o desconnectar.

Algunes d’aquestes situacions d’estrès emocional necessiten ser tractades de manera especial. Tenir problemes d’ansietat també pot empitjorar la situació. A vegades és necessari acudir a un professional perquè ens ajudi a solucionar-lo.

Com detectar les situacions de nerviosisme?

Alguns dels símptomes de la sobrecàrrega d’estrès emocional, són:

  • Ansietat i atacs de pànic.
  • Sentir una pressió constant o confusió.
  • Aparició d’èczemes o asma.
  • Dificultat per a dormir.
  • Menjar i beure en excés, fumar o consumir altres drogues.
  • Tenir depressió o sentir tristesa.

Cada persona reacciona a l’estrès emocional d’una manera diferent. Alguns xisclen, uns altres ploren, uns altres s’allunyen dels altres per a estar solos… És important aprendre a manejar aquestes situacions. També ho és posar en pràctica tècniques que ens ajudin. Amb el temps les anirem dominant millor. Això ens serà útil per a prevenir l’estrès emocional o reduir-ho.

Per a ajudar-vos quan això ocorri, nosaltres us recomanem posar en pràctica aquestes tècniques:

No vulguis fer massa coses alhora: a vegades volem fer massa activitats alhora, però no sempre podem gestionar-les correctament i acabem estressats. Una solució, és deixar de fer un parell d’elles o delegar les que puguem.

Has de ser realista: assumeix que ningú és perfecte, per tant, no et torturis a intentar ser-ho, perquè la pressió que et poses per a ser perfecte, provoca tensió.

Procura dormir correctament: dormir les hores que necessitem és fonamental per a mantenir un bon estat de salut i ajudant-nos a gestionar el nerviosisme.

Relaxa’t: és el millor antídot per a aquestes situacions. Una bona manera de relaxar-nos és fer exercicis de respiració. També pots fer activitats que et relaxin i t’ajudin a calmar-te. Com fer una passejada, llegir un llibre, escoltar música… Segur que trobes un passatemps que t’ajuda a relaxar-te.

Dedica temps al teu cos: fer exercici és una excel·lent manera d’eliminar l’estrès emocional. Menja adequadament per a mantenir el teu cos sa. Evita el menjar poc sa, l’alcohol i les drogues en moments estressants.

Controla els teus pensaments: els teus pensaments i l’actitud que adoptis davant cada situació és molt important per a controlar-la. És millor ser positiu i tenir pensaments optimistes per a superar les dificultats.

Intenta resoldre problemes petits: evitar enfrontar-se als nostres problemes quotidians pot fer-nos sentir que perdem el control. Per a sentir a recuperes el control, intenta solucionar-los, a poc a poc i sense atabalar-te. Quan comencis a superar aquests petits imprevistos, et sentiràs amb més força per a enfrontar-te als més grans. No dubtis a demanar ajuda si així ho creus necessari.