COM AFECTA L’EDAT Al RENDIMENT FÍSIC?

rendimiento físico

És obvi que amb l’edat, el rendiment físic afecta i amb el pas del temps augmenten els riscos de sofrir una lesió mentre entrenem. Prendre consciència d’aquest fet i conèixer els límits del nostre cos és molt important per a continuar entrenant quan ens fem majors sense sofrir lesions.

Hem de saber que amb l’edat es produeixen certs canvis que poden afectar el nostre rendiment. Per això és important conèixer-los per a tenir-los en compte i que no ens afectin.

Els diferents canvis del cos humà:

Quan som nens, creixem i ens desenvolupem de manera ràpida. En l’adolescència canvia la nostra composició corporal i les nostres proporcions. Això succeeix gràcies a certes hormones. Així, aconseguim la nostra grandària i forma finals.

Entre els 15 i els 30 anys, el nostre rendiment físic el tenim al màxim nivell si entrenem de manera constant. A partir dels 30, el cos torna a canviar. Aquesta vegada, però, de manera lenta. Els ossos comencen a perdre minerals i calci, en conseqüència perdem densitat òssia. L’esquelet perd resistència i som més propensos a sofrir lesions, com per exemple fractures.

Els músculs retenen menys electròlits, calci i aigua. Això fa que es redueixi la massa muscular. Pel que també perdem força. Els lligaments i articulacions també perden elasticitat. Es redueix el rang de moviment provocant que el cos es torni més rígid. Quan això passa, ens costa més realitzar qualsevol moviment.

Quant al sistema cardiopulmonar, aquest també es veu afectat. Comencem perdent elasticitat en els pulmons i massa muscular del cor. Amb el temps aquests rendeixen menys (absorbeixen i transporten menys oxigen). Això també afecta a la resistència corporal. I també fa que necessitem més temps per a recuperar-nos.

Com veieu, passats els 30 anys, el nostre cos es deteriora. Perdent força, resistència, massa muscular i fins i tot rang de moviment. També augmenta la rigidesa corporal. Necessitem més temps per a recuperar-nos i ens costa més.

Això afecta el nostre rendiment físic:

Per totes aquestes raons, és per les quals rares vegades veiem esportistes d’elit de més de 35 anys. Això no vol dir que deixin d’entrenar per complet. Per tant, nosaltres tampoc hem de deixar de fer-ho ja que fer exercici de manera regular té moltes beneficis.

La bona notícia és que la resistència es veu afectada de diferent forma que la resta d’elements que hem esmentat. Les fibres de contracció lenta dels músculs no es veuen tan afectades. Les de contracció ràpida es veuen més afectades.

Certs músculs estan formats principalment de fibres de contracció lenta. El que els converteix en molt resistents. Ens ajuden a fer exercicis de força de llarga durada i altres exercicis de resistència. Les fibres de contracció ràpida les usem per a fer exercicis explosius. Això ens ajuda a entrenar eficaçment malgrat els canvis corporals deguts a l’edat.

Un altre avantatge que ens proporciona l’edat és l’experiència. Entrenar durant anys ens permet elaborar els calendaris d’entrenament equilibrats, tenint en compte la recuperació i els entrenaments que necessitem perquè el nostre rendiment físic sigui òptim.

També aprendrem a escoltar el nostre cos quan estiguem entrenant per a evitar o prevenir lesions degudes al sobreesforç. Sense oblidar la millora de la força mental, que ens ajuda a suportar millor els esforços en entrenar.

El pas del temps i els canvis en el nostre cos no són una excusa per a deixar d’entrenar. Només necessiteu escoltar el vostre cos i ajustar l’entrenament, la intensitat i l’esforç a aquests canvis per a evitar lesions, entrenar de forma més eficaç i en funció de les vostres noves necessitats.

Si no sabeu com adaptar el vostre pla d’entrenament, el millor és que compteu amb l’ajuda d’un professional perquè us ajudi. Ell tindrà en compte totes les vostres condicions físiques i trobarà els millors exercicis perquè pugueu continuar entrenant, mantenir-vos en forma i cuidar la vostra salut.