COM COMENÇAR DE ZERO

Empezar de cero

 

Començaré de zero” és una frase que segurament has sentit dir a algú pròxim, o que t’has dit a tu mateix/a alguna vegada. Moltes persones creuen que començar de zero és fer un reset i oblidar la informació i tot el viscut. Òbviament, això és impossible i, encara que sembli mentida, les nostres vivències poden ser una fortalesa. Portem amb nosaltres experiències i aprenentatges i, si prenem consciència, aquestes poden ser de gran ajuda per al futur.

Començar de zero, és transitar cap a un canvi, una nova etapa. No solament és el desig de deixar-lo tot enrere, pot situar-se dins d’una infinitat de contextos: començar de nou en una nova ciutat, posar en marxa un pla de vida, adoptar uns hàbits saludables, superar una pèrdua o un canvi personal o laboral. Sigui com sigui el motiu, canalitzar aquesta nova etapa pot resultar més senzill si tens en compte uns certs aspectes.

8 CONSELLS PER A COMENÇAR DE ZERO

Digues adeu a l’etapa anterior

Començar de zero és deixar enrere una fase anterior i és necessari acomiadar-se d’aquesta de manera conscient, acceptant i recollint allò que hem après i que ens sigui útil. Tancar etapes conscientment és una manera d’evitar que alguna cosa pugui perjudicar-nos en el nou camí que iniciem. En algunes situacions, passar a una nova etapa implica superar un procés de dol. En aquests casos, es recomana prendre’s el temps que es necessiti per a assimilar i integrar la pèrdua de manera equilibrada.

Establir objectiu i prioritats

Tenir un propòsit ajuda a orientar-nos cap a una direcció que ens omple i que ens manté en motivació. Encara que pugui resultar difícil al principi, un dels passos més importants i que marcaran la diferència a l’hora d’emprendre una nova etapa o fer un canvi important, és trobar el motiu o els motius pel qual es vol fer. Per a trobar el propòsit, primer cal ordenar les prioritats fins a trobar què és el més important per a nosaltres i que ens faci prendre les primeres decisions per a posar-nos en moviment.

Obrir la ment

Començar de zero és sinònim de buscar noves oportunitats, obrir-se noves portes en el camí. Si es pretén començar una nova etapa i no s’és conscient que s’haurà de sortir de la zona de confort, que apareixeran noves experiències i situacions a les quals hem d’enfrontar-nos i atrevir-nos a viure, no s’estarà fent realment un inici nou. S’estarà pretenent fer el mateix que ja coneixíem. Iniciar les accions necessàries per a arribar al nostre propòsit, encara que siguin diferents a les que hem fet fins ara, és vital per a prosperar en aquesta nova marxa. Obrir la ment amb la finalitat d’adaptar-se a noves oportunitats, és viure noves experiències que poden ser molt positives i gratificants.

Anhels i necessitats

Un altre punt important per a començar de zero és fer un exercici d’autoconeixement, realitzar una anàlisi profunda de les nostres necessitats i de tot allò que anhelem en la nostra vida. Una vegada tinguis una llista creada, diferència entre aquells desitjos assolibles dels quals no depenen de nosaltres i identifica si ho podem aconseguir a curt, mitjà o llarg termini. És important establir aquesta diferenciació perquè si sabem quant trigarem a aconseguir-ho, si prenem consciència, farem que l’interès perduri en el temps i no ens frustrem si no l’aconseguim immediatament.

Tingues un pla realista

Una vegada tinguis la llista de necessitats i hagis fet introspecció, estableix un pla que el faci possible. Quines tasques o quines accions concretes necessites dur a terme per a posar en marxa el compliment d’aquesta llista d’objectius? És molt útil anotar-ho i detallar què necessites, quins obstacles et pots trobar i a quines possibles solucions podries optar si això ocorregués, per a poder estar previngut. Encara que el futur és incert, planificar t’ajuda a mantenir-te compromès amb la teva fi i tenir una visió àmplia de tot el que tu pots fer per a aconseguir-lo.

Motivació

Començar de zero requereix molt de compromís i valentia, però la motivació també és un element clau en aquest procés. Buscar fonts de motivació i d’enfortiment, ajuden a no decaure i a continuar avançant en tots aquests passos que hem planificat per a aconseguir els nostres propòsits. En el moment de buscar la motivació, és important dur a terme l’autocura física i emocional que necessitis, que comptis amb fonts de suport en la teva xarxa més pròxima i que t’ajudin en els moments de major dificultat, de crisi o de caigudes emocionals.

Resiliència

Quan comences un nou camí és habitual que hi hagi obstacles que s’interposin en el camí. Poden ser tan externs, com a conflictes, dificultats econòmiques o administratives, com a interns, per exemple, la por, la falta de confiança o de motivació. Per aquesta raó, entrenar la resiliència és una manera d’enfrontar-se amb èxit a les adversitats. Tenir en compte tots els factors o situacions que poden obstaculitzar el teu pla de començar de zero és, en certa manera, una manera d’estar previngut i poder tenir al cap estratègies positives per a combatre els possibles cops.

Començar

Finalment, quan hàgim passat per les fases anteriors, tindrem les suficients estratègies i eines per a començar i intentar mantenir-les en marxa en el dia a dia, amb la finalitat de poder viure aquesta nova vida que necessitem o desitgem. És important que el teu propòsit es mantingui sostingut en el temps. És fonamental, permetre’s el temps necessari per a assimilar les noves sensacions que puguin sorgir en les primeres setmanes i per a complir amb tots els elements de les fases anteriors. Si es tenen en compte tots els punts que hem tractat en aquest article, comptaràs amb els recursos suficients per a començar de zero i posar en marxa un nou pla de vida.