8 CONSELLS PER NO MALGASTAR EL MENJAR PER NADAL

No desperdiciar comida en Navidad

 

Arriba el Nadal, i amb ella, els menjars grupals i les ganes de gaudir de grans menjars en companyia. Any rere any, acaba sobrant menjar en les llars i gran part acaba en les escombraries quan es podria evitar. Per això, en aquest article volem donar-te algunes idees per no malgastar el menjar en aquestes festes nadalenques i en les esdevenidores.

Algunes dades de la situació:

A nivell mundial, es calcula que 931 milions de tones d’aliments van anar a parar a les escombraries en les llars, restaurants i detallistes en 2019, equivalent a un 17% del total d’aliments disponibles per als consumidors.

En 2021, només a Espanya, es van rebutjar per Nadal 1,2 milions de tones d’aliments. Del total del desaprofitament alimentari, un 42% passa en les llars, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

En el 86% de les llars es tira menjar sobrant, sent el 64% productes que s’han deteriorat perquè en comprar-los no s’han conservat correctament.

NO MALGASTAR EL MENJAR PER NADAL AMB AQUESTS CONSELLS:

1. Organitzar i planificar

Tant si cuinaràs plats nous, com ja coneguts, és important dedicar un temps a la planificació. Detalla i enumera els plats, compte quants comensals sou i les racions per a cada persona. Tingues en compte el nombre de plats que són i si hi ha pica-pica previ, ja que no serà com un menjar habitual, no fa falta cuinar racions tan grans. Tingues en compte també que les quantitats dels adults seran diferents de la dels més petits. Calculant quina quantitat de menjar és necessària, és una manera de no malgastar el menjar i evitar els excessos.

2. Fer una llista de la compra

Una vegada tinguis els menús, crea la llista de la compra pensant estrictament en el que necessites per preparar i/o cuinar els plats que has pensat. D’aquesta manera, adquiriràs només el necessari i evitaràs comprar de més i així evitaràs que aquests aliments acabin en les escombraries. Això és important per tots els ingredients, però sobretot per als productes frescos.

3. Conservar bé els aliments

Una vegada feta la compra, pensa com guardar tots i cadascun dels aliments. És important que guardis el menjar que ho precisi en els recipients correctes i que les fruites i les verdures les emmagatzemis en la part de la nevera destinada per a aquest fi. Els productes frescos i embotits en recipients de vidre hermètics, fins i tot si compres amb temps la carn, peix o mariscos, pots congelar-los. Recorda apuntar la data de congelació en l’envàs! Conservar adequadament els aliments és la manera de no malgastar el menjar.

4. Evitar comprar de més d’allò que no t’agrada

Moltes vegades quan es Nadal ens animem a preparar receptes que mai abans havíem cuinat. A vegades, aquestes receptes, tenen algun ingredient que no ens agraden massa o que no se sol consumir a casa. Per això, el nostre consell és que evitis comprar molta quantitat d’aquells productes que no t’agraden. Demana la mesura que necessitis i així evitaràs que sobrin. Passa el mateix amb els productes típics de Nadal, els quals sembla que estiguem obligats a comprar. Abans de fer-ho, pregunta’t si algú els consumirà.

5. Elaborar altres plats amb les sobres

Aprofitar les restes dels aliments i reinventar les sobres nadalenques fent noves receptes, resulta ben senzill ara que tenim la possibilitat de consultar moltes idees a través d’Internet. Canelons, lasanya, croquetes, pasta farcida, pastissos salats, pudding, musaka, purés, … Amb les fruites madures pots fer melmelades, rebosteria, gelats, compotes, amaniments i batuts. Abans de tirar el menjar, et convidem a buscar idees per aprofitar-la i no malgastar el menjar.

6. Congelar

Si has confeccionat els menús, fet la llista de la compra i ajustat les racions i, malgrat això, sobra menjar, es pot congelar i consumir més endavant. Si es fa correctament, en el recipient, bosses o altres mètodes que són hermètics, és un mètode de conservació que ens permet allargar molt el temps de consum d’un aliment sense que perdi totes les propietats i el seu valor nutritiu. Per exemple, congelar en racions individuals, et permet treure solament la quantitat que necessitis, segons comensals.

7. Comparteix el menjar

Si en els sopars i menjars hi ha convidats, una idea per no malgastar el menjar és repartir entre tots els assistents. Entre totes les persones que estiguin en el menjar, podeu repartir el menjar que ja està cuinat i consumir-lo els dies posteriors. A més, durant el Nadal hi ha iniciatives solidàries de donació d’aliments. Abans de tirar el menjar, pensa en les persones que els hi fa falta. Informa’t i contempla la possibilitat de realitzar una acció solidària compartint el menjar amb els que més ho necessiten.

8. Si menges fora, no et tallis

En el cas que celebris el Nadal fora de casa, en un restaurant, si no t’acabes el menjar que has demanat, aquest plat pots consumir-lo en els dies següents. Et recomanem que no tinguis vergonya a demanar que t’ho posin per a portar. En els restaurants tenen envasos ja previstos perquè els comensals s’emportin tot el que no han pogut gaudir en el local.