COM POTENCIAR EL TEU PENSAMENT CREATIU?

pensamiento creativo

Heu sentit parlar del pensament creatiu? És un tema que està molt de moda últimament. És per això que us explicarem de què es tracta i com ho podeu desenvolupar.

Es considera com a pensament creatiu a la capacitat que tenen certes persones per sortir del patró convencional sobre la invenció i les idees per fer propostes utilitzant les tècniques més noves.

Aquestes persones processen la informació d’una manera diferent, això els permet trobar les solucions més originals. Es consideren persones exploradores.

Cal tenir en compte que posem en pràctica aquesta capacitat cada vegada que se’ns presenta un repte a què mai abans ens hem enfrontat.

Quan sorgeix un problema, hi ha diverses formes de buscar una solució. En la majoria de casos es recorre al protocol a seguir, que és el raonament convencional. Una altra opció és explorar les alternatives que normalment no considerem. Potser no les tenim en compte perquè estem acostumats al mètode convencional, per mandra o perquè pensem que les idees noves no funcionaran.

Però, que siguin solucions a les que recorrem amb freqüència no vol dir que siguin una garantia d’èxit. Quan no funcionen, el comú és pensar que el problema no té solució perquè no estem acostumats a estimular la creativitat.

Diferenciar el pensament creatiu del convencional:

El primer no depèn  de la relació que fem entre ell i un altre element per determinar una idea. Això es deu al fet que se sol basar en idees abstractes, potser sense sentit en un principi.

Requereix d’un major exercici de visualització. Ja que quan imaginem noves solucions, necessitem ser més creatius per crear nous escenaris. Amb el pensament raonable això no passa perquè més o menys ja sabem el que passarà.

Amb el pensament creatiu et canses mentalment. Al contrari que amb el raonament convencional, aquest pensament fa que haguem d’esforçar-nos més i el procés ens desgasta més.

Aprens constantment. Les idees creatives són el resultat de tot allò que hem après, per tant, si volem estimular aquest tret, hem d’estar en un estat constant d’aprenentatge.

Consells pràctics per aconseguir pensaments creatius:

  • Cal estimular-lo a una edat primerenca: cal oferir als nens diverses opcions perquè expressin les seves capacitats, així no se sentiran cohibits.
  • La importància de l’educació: l’ideal és trobar l’equilibri entre l’escola i alguna activitat extraescolar. Això sí, a totes i cadascuna d’elles hem de donar-li la mateixa importància.
  • Fomenta la lectura: a part d’aportar-nos coneixement, la lectura també ens dóna idees, fa volar la imaginació i ens facilita treure idees creatives.
  • Busca noves experiències: la millor manera de trobar idees és obrint la ment i buscant nous reptes que ens permetin sortir de les nostres zones de confort.
  • Apunta totes les idees que tinguis: mai se sap quan ens vindrà una idea a la ment, per aquesta raó sempre és bo apuntar-la en algun lloc perquè no l’oblidem.
  • Fes el que t’apassiona: quan fem coses que ens apassionen estem estimulant el nostre costat creatiu, fer el que ens apassiona ens ajudarà a trobar les millors idees.