COM RECUPERAR-TE DESPRÉS DELS ERRORS?

Cómo recuperarte tras los errores

 

Aprendre a fallar és una habilitat com qualsevol altra i, com a tal, es pot desenvolupar si la treballes. És interessant tenir-la present i conrear-la perquè tant en la vida personal com en la professional, en tots els projectes que tinguem, anirem cometent errors i no hauria de passar res per fallar. Si sabéssim de tot sobre el que estem fent i poguéssim fer-ho tot a la perfecció, no sols no aprendríem sinó que no creixeríem.

Com a dada curiosa, segons un estudi, quan una dona falla en alguna cosa que s’ha proposat, aquesta sol qüestionar les seves capacitats o habilitats. Però quan un home fica la pota, sovint sol atribuir-lo als factors externs que han contribuït a l’error. Quan conscientment o inconscientment recorrem a l’autoculpa, podem estar alimentant la inseguretat i generant que en el futur no assumim riscos que poden arribar a ser molt positius i, per tant, ens quedem amb el que és segur.

La professora de psicologia Carol Dweck, diu “mentalitat fixa” a la creença que el fracàs és determinant, en lloc de veure’l com un toc d’atenció per parar, reflexionar i millorar. Per això, convida que canviem aquesta mentalitat fixa per una “mentalitat de creixement” i veure l’error com una oportunitat per aprendre i créixer professionalment i personalment.

Davant una situació que ens suposa un risc i que ens planteja molts dubtes si fer-ho o no, si fer un pas al capdavant cap a un camí o un altre, et convidem que et facis les següents preguntes i et prenguis el temps necessari per a pensar-les i donar-te una resposta:

  • Què és el pitjor que pot passar?
  • Pots bregar amb aquest resultat?
  • Quins recursos tens per manejar-ho?
  • Quins possibles beneficis pots treure del fracàs si la situació no funciona?

Una vegada fetes les preguntes, en el cas que aquesta decisió acabi en un error, seràs més conscient d’això i del profit que li pots treure a la situació. Aquesta serà una manera d’aprendre a fallar. Altres maneres de bregar amb els errors, són les que veurem a continuació i que esperem que puguis tenir presents perquè t’ajudin a tenir una mentalitat de creixement.

4 CONSELLS PER A BREGAR AMB ELS ERRORS

1. ETS MÉS QUE EL TEU ERROR

Quan tenim errors ens culpem i la nostra ment s’omple de pensaments invasius sobretot el que hem fet malament. Solament ens centrem en les errors i una bona manera de combatre aquests pensaments és recordar les vegades que hem triomfat, que ho hem fet bé.

2. AUTOCOMPASSIÓ

A vegades la persona que és més dura amb els errors que hem tingut no són els altres, sinó nosaltres mateixos. Què li diries a un amic o a una amiga si falla? Per què no ets capaç de ser així amb tu? Tres passos per practicar l’autocompassió que recomana la professora Kristin Neff, són:

– Tingues en compte com et sents sense exagerar o negar els teus sentiments. Tracta de no fer més gran el fet del que realment ha estat. Connecta’t amb la veritat del que ha succeït.

– Recorda’t que no estàs sol. Saber que no ets l’única persona que pot cometre errors i, en concret aquest error, et fa sentir més humà.

– Imagina el que li diràs a un amic en la situació i digues-te a tu mateix/a les mateixes paraules.

3. SURT DEL TEU CAP

Si en lloc de practicar la compassió no deixem de bombardejar-nos amb crítiques, pot augmentar l’ansietat i l’estrès. Pensar en això i treure-li partit, és positiu, però pensar massa amb una autocrítica exagerada i agonitzant que es repeteix constantment pot comportar problemes a la nostra salut.

Algunes eines per detenir aquests pensaments intrusius i repetitius pot ser fer una passejada per la naturalesa, centrant l’atenció durant un segons en el color dels elements que estàs veient o en el so.

Tenir una imatge recurrent que et faci parar un moment, alguna cosa que et connecti amb una sensació bonica. A vegades, enfocar l’atenció en alguna cosa que et faci feliç o que et transmeti calma, t’allunya d’aquests pensaments negatius.

Recorda i/o escriu tot allò que és bonic en la teva vida i que agraeixes. Fer-te la pregunta “De què estic agraït en aquest moment?” pot fer que et deixis de sentir malament i posis fi al cercle viciós de pensaments intrusius pels errors.

Mou-te. No únicament et mous amb l’esport. Pots fer alguna cosa que t’activi com cuinar una recepta nova, pintar, fer alguna manualitat… alguna cosa que impliqui la teva atenció i que et produeixi algun tipus de satisfacció.

4. ACTUA

Pots resoldre aquests errors actuant de manera diferent? Si la resposta és sí, aprèn de la situació, analitza què pots fer diferent i, com a últim pas, fes-ho. Resol el que puguis i el que no puguis, després de treure l’aprenentatge, accepta’l i deixa’l estar.

RECORDA QUE DESPRÉS DELS ERRORS:

  1. Accepta
  2. Detecta els errors
  3. Mantingues la teva ment positiva
  4. Tingues un pla d’acció
  5. Desafia les creences limitants
  6. Confia en tu
  7. Actua