ETS UNA PERSONA RESILIENT?

¿Eres una persona resiliente?

 

A vegades la vida ens posa a prova i es donen situacions que poden resultar molt complicades. Tenim l’opció de deixar-nos portar per les circumstàncies, però també podem apostar per la resiliència, sobreposar-nos i sortir enfortits.

La resiliència és la capacitat humana d’assumir amb flexibilitat les situacions límit i sobreposar-se a elles, sortint enfortits d’elles. Les persones resilients utilitzen totes les situacions que se’ls presenten en la vida per a créixer i desenvolupar al màxim el seu potencial. 

La resiliència no és restar importància als moments negatius, sinó que significa donar-los la importància que mereixen, sent flexibles i reestructurant els propis recursos psicològics en funció de les noves circumstàncies que es presenten i les noves necessitats que sorgeixen.

CARACTERÍSTIQUES D’UNA PERSONA RESILIENT

  • Són persones amb molta seguretat en si mateixos.
  • Gran capacitat d’afrontar les diferents situacions.
  • Compten amb una xarxa de suport social.
  • Tenen propòsits en la seva vida.
  • Creuen fermament que poden influir en el que passa al seu voltant.
  • Saben que poden aprendre de totes les experiències de la vida.
  • Afronten la vida de la forma més positiva, entusiasta i energètica possible.
  • Són gent curiosa i amb la ment oberta a noves experiències.
  • Tenen una emocionalitat positiva molt elevada.

COM SER MÉS RESILIENTS

El fet de crear un canvi positiu de l’experiència que acabem de viure, ens ajuda a estar millor que abans d’aquest succés. Aquests canvis poden ser a nivell personal (de manera individual) o en relació amb altres persones (a nivell interpersonal) o a nivell de filosofia de vida.

Canvis propis: tenir més confiança en nosaltres mateixos i en com afrontarem les futures adversitats, aconseguint redreçar la vida.

Relacions amb altres persones: un fet traumàtic pot unir-nos a altres persones que han passat pel mateix fet o un semblant i amb aquelles que ens han donat suport durant el procés.

Sobre la filosofia de vida: quan vius una experiència difícil, que et marca, canvies la teva manera de veure el món, els valors que tenies i l’estima que tenies d’unes certes coses.

Això no vol dir que no visquem experiències negatives, de fet, si no les visquéssim, no es produiria aquest creixement personal, es tracta de coexistir amb el dolor i aprendre d’ell.

No creixerem en tots els aspectes de la nostra vida, però millorarem unes certes àrees de la nostra vida. Cada experiència ens millorarà un aspecte o varis (fins i tot algun que ja crèiem haver millorat), així que poc a poc canviarem la forma en la qual vivim i ens comportem.

COM DESENVOLUPAR LA RESILIÈNCIA

Relacionar-nos amb les persones: 

En els moments difícils, hem de deixar-nos ajudar i que ens donin suport, d’aquesta manera enfortirem el vincle amb la família i els amics, fins i tot amb persones que al principi crèiem que no eren tan importants per nosaltres. Ajudar a qui ho necessita també facilitarà la creació de vincles afectius, i millorarà la nostra resiliència poc a poc.

No veure el que ens passa com un obstacle: 

No podem evitar que ens passin coses negatives, però sí que podem decidir com els interpretem, com reaccionem davant ells i com ens afecten. Hem de ser positius, pensar que tot passarà i que hi ha esperança.

Hem de fer activitats que ens millorin l’ànim: 

Fes coses que t’aixequin l’ànim, ja sigui fer esport, sortir a passejar, estar amb els teus amics o família, anar al cinema, llegir… Fes-lo amb freqüència i veuràs com et sents bé.

Pren decisions: 

Quan et passi una cosa negativa, has de buscar solucions i actuar de la millor manera que se t’ocorri, d’aquesta manera, sentiràs que estàs fent una cosa productiva per a canviar la situació que estàs vivint.

A més, no deixis de buscar qualsevol oportunitat que t’ajudi a descobrir-te a tu mateix, recorda les coses que t’han ajudat a aprendre i millorar la teva vida, et servirà per no perdre l’esperança. Confia en tu mateix i en les teves capacitats, ets capaç de tirar endavant i de donar un gir a la teva vida, per impossible que sembli, ja l’has fet abans i el tornaràs a fer.

Finalment, cuida de tu mateix, escolta el teu cos, fes realitat els teus desitjos i cobreix les teves necessitats, et mantindrà sa i et prepararà per a afrontar qualsevol situació.