10 CONSELLS PER CONTAMINAR MENYS PER NADAL

Contaminar menos en Navidad

 

1. Aprofitar la decoració i les llums de Nadal

Per contaminar menys per Nadal, t’aconsellem aprofitar la decoració i les llums d’anys anteriors, si encara funcionen les que tens. Poden tractar-se de llums fetes amb metalls com l’alumini, que romanen en el planeta sense biodegradarse durant més de 60 anys. Quan deixin de funcionar, procura reciclar-les en el punt correcte de la teva ciutat, en lloc de tirar-les a les escombraries. Quant a la decoració, guarda-les bé perquè es mantinguin en bones condicions per al següent any.

2. Decorar l’arbre sense llums o amb LED

Hi ha alternatives molt boniques per decorar l’arbre de Nadal prescindint de les llums, ja que suposen una despesa energètica i una petjada de carboni important. Fins i tot pots crear els adorns gràcies a les idees que trobem en tutorials d’Internet. Si vols utilitzar llums, passa’t als LEDS. Aquest tipus d’il·luminació estalvia fins a un 80% de l’energia, una manera de contaminar menys per Nadal.

3. Apagar les llums

En el cas de decorar amb llums, una altra manera de contaminar menys per Nadal és apagar-les quan no s’estigui a casa o quan ens anem a dormir. Si instal·les llums decoratives en la façana o el balcó, seria aconsellable evitar tenir-les sempre enceses, ja que contribueix a la contaminació lumínica.

4. Arbre creatiu

Fes el teu propi arbre de Nadal amb materials reciclats com la fusta, cartó, paper, filferro, branques seques, llaunes, paper de periòdic… Hi ha moltes idees enginyoses, senzilles de realitzar i econòmiques, que li donen a la decoració nadalenca un toc diferent i original. T’animem que busquis referències, així veuràs que per contaminar menys no cal prescindir d’una estètica bonica.

5. Arbre sostenible

Segons un article del National Geographic, la gran majoria d’arbres artificials estan fabricats a partir de policlorur de vinil (PVC), un derivat del petroli que pot contenir plom i altres substàncies tòxiques. Hi ha empreses i organitzacions que es dediquen al cultiu d’arbres, la venda i el reciclatge, una vegada han passat les festes. Busca llocs pròxims on ofereixin arbres solidaris i respectuosos amb el medi ambient.

6. Planejar les compres de menjar

Sabies que per Nadal el 40% dels aliments acaba en les escombraries? Comprar només el necessari per preparar els menjars nadalencs és la manera de no acabar tirant menjar a les escombraries. Planejar les compres és clau. Elabora un menú calculant unes porcions de grandària raonable per als comensals i compra solament el necessari. Si pots, tria productes de mercats locals i productes de temporada, ja que tenen una baixa petjada de carboni en haver estat conreats localment i els quals no han recorregut una llarga distància fins arribar a les nostres mans.

7. Embolica amb paper reciclat

I si, en lloc de comprar paper, proves de mirar primer els materials que tens a casa per si et poden servir per embolicar els regals? A vegades és qüestió de deixar volar la imaginació. Com dèiem en línies anteriors, hi ha moltes referències originals per Internet. Una altra alternativa és utilitzar el Furoshiki, una tècnica japonesa per embolicar els regals amb tela, utilitzant diferents estils sense crear residus.

8. Afegeix plats vegetals a la taula

La compra de carn s’incrementa amb les festes i el seu consum comporta grans emissions de CO₂, i per això reduir-ho és una manera de contaminar menys per Nadal. El mateix passa amb algunes espècies de peix que estan en perill d’extinció. Recorda que el segell MSC marca que la pesca del producte s’ha realitzat de manera responsable. Hi ha plats deliciosos que es poden preparar amb proteïna vegetal, tant entrants com menjars principals. T’animem a preparar plats vegetals perquè no tots siguin de proteïna animal!

9. Intenta generar menys residu

Per Nadal es genera una quantitat molt alta de residus respecte a la resta de l’any. Per contaminar menys en aquesta època, convé reduir el màxim possible el que es consumirà, i després, pensa si es pot reutilitzar. El que no es pugui reutilitzar, és aconsellable separar adequadament per reciclar-ho. En les compres per Internet, hi ha comerços que utilitzen un embalatge responsable.

10. Transport responsable

Durant les festes creixen els desplaçaments amb tren, avió, fins i tot per distàncies curtes, la qual cosa suposa un gran impacte per al planeta. Però no solament es deu a aquests viatges, també influeixen els trajectes d’enviaments a domicili d’aquells regals que demanem per Internet. Avui dia, són moltes les empreses que ofereixen l’opció de punt de recollida o esperen a tenir diversos paquets per optimitzar els viatges i així reduir les emissions de CO₂.

Esperem que t’hagin servit aquestes idees i que t’animis a implementar algunes d’elles en les teves festes nadalenques per cuidar així del planeta amb les teves accions.