DINERS EN EFECTIU: AVANTATGES I INCONVENIENTS

El dinero en efectivo

 

Es parla de diners en efectiu al paper moneda, la moneda metàl·lica, els xecs bancaris al portador i a tot allò que s’ha concebut per a ser utilitzat com a mitjà de pagament. Centrant-nos en el paper moneda al qual anomenem bitllet i a la moneda metàl·lica, podem dir que, de la mateixa manera que hi ha molts països en el planeta, també podem trobar diferents tipus de bitllets i monedes, a excepció d’aquells països que comparteixen una mateixa, com passa amb la majoria de països de la Unió Europea.

Segons daten els especialistes, la invenció del paper moneda va néixer a la Xina entre l’any 618 i el 907 d. C. sota la dinastia Tang. Es va popularitzar ràpidament perquè el pes era menor que en el cas de la moneda actual i, en ser tan lleuger, era molt fàcil de transportar. Però com podem comprovar amb els nostres propis ulls, la moneda mai va desaparèixer i conviu amb el bitllet.

AVANTATGES I INCONVENIENTS D’UTILITZAR ELS DINERS EN EFECTIU

Amb el desenvolupament de les tecnologies, cada vegada està més estès l’ús de les targetes de crèdit i dèbit, fins i tot, amb la proliferació dels dispositius mòbils en gairebé tothom, les formes de pagament han evolucionat molt en els últims anys.

Tots els mètodes de pagament tenen els seus avantatges i els seus inconvenients. Vegem les principals dels diners en efectiu:

AVANTATGES

Acceptat en tots els llocs

Un dels grans avantatges dels diners en efectiu és que sempre serà acceptat com a mètode de pagament. Encara que actualment es poden pagar petites quantitats amb targeta com comprar el pa, prendre un cafè o pagar un taxi, encara en alguns llocs s’estableix una quantitat mínima per a poder fer-ho i això varia depenent del país.

Rapidesa

Un altre punt positiu dels diners en efectiu comparat amb la targeta, però que està canviant gràcies a la tecnologia, és la rapidesa. Depenent de la quantitat de diners i d’unes certes mesures de seguretat de les entitats, amb la targeta has d’introduir el número pin i esperar l’autorització. Depenent del país i de l’establiment on realitzes la compra, poden demanar identificació.

Dificulta les compres impulsives i innecessàries

Els diners en efectiu té un impacte psicològic molt fort en l’ésser humà perquè és real, és físic i podem veure’l i tocar-ho. Amb les targetes de crèdit o dèbit, els diners passa a ser una cosa abstracta, virtual i ens canvia la perspectiva del que tenim i el que podem gastar. Quan s’utilitza els diners en efectiu, sabem que tenim una quantitat concreta i en consumir, som conscients que aquests bitllets i monedes els anem traient del moneder, per la qual cosa dificulta les compres compulsives respecte als “diners digitals”.

No pots gastar més del que tens

Una altra dels avantatges dels diners en efectiu és que és molt útil per a controlar despeses, ja que, si no portes diners suficients per a realitzar una compra, no la podràs fer. Aquestes situacions fan replantejar el consum que es realitza, portar un pressupost sota control i gastar el que està dins del pressupostat.

DESAVANTATGES

Inseguretat

Portar bitllets i monedes damunt pot suposar una certa inseguretat pel fet de perdre’l o de robatori, posant en risc la seguretat personal. La veritat és que poden robar tant les targetes com els diners, però les primeres compten amb unes certes mesures de seguretat que els diners en efectiu no té, com cancel·lar-les i fins i tot, si s’han utilitzat de manera fraudulenta, se sol reemborsar els diners. En canvi, els diners en efectiu no es tornen a recuperar.

Incomoditat

Unes certes compres no les concebem en l’actualitat amb diners en efectiu per la incomoditat que suposa efectuar-les. T’imagines pagar el lloguer del teu habitatge o comprar un bitllet d’avió en efectiu? La practicitat de l’ús de la targeta o les transferències bancàries fan que siguin les opcions preferides per moltes persones per a unes certes compres i transaccions, sobretot per a les adquisicions per Internet, que no es poden realitzar amb diners en efectiu.

Estalvi

Estalviar els diners en efectiu a casa també suposa un risc perquè està exposat al robatori i les assegurances només cobreixen una quantitat baixa. D’altra banda, els diners a casa no genera interessos. Com succeeix amb altres béns, a causa de la inflació, els diners va perdent valor amb el pas dels anys, és a dir, per la pujada dels preus de manera constant. A més, deixar els diners immòbils a casa durant molts anys, encara que es tracti d’una pràctica legal, pot ocasionar diferents problemes fiscals.