MÈTODE POMODORO: ORGANITZA EL TEU TEMPS

El Método Pomodoro

 

L’italià Francesco Cirillo va utilitzar un temporitzador de cuina a la fi dels 80, durant la seva època universitària, amb la finalitat de crear una tècnica efectiva amb la qual augmentar la seva productivitat en l’estudi. Li va dir mètode pomodoro (tomàquet en italià) a aquesta tècnica que en l’actualitat es fa en empreses, en universitats i escoles, en entrenaments esportius i també per a tasques personals.

Aquesta tècnica de gestió del temps és una eina per a organitzar-nos i per a dur a terme el treball i les tasques que ens proposem. El mètode pomodoro consisteix a treballar en blocs de 25 minuts amb descansos de 5 minuts. El procés es repeteix i, quan portes quatre blocs de 25 minuts, pots fer una pausa més llarga. Aquesta tècnica permet complir els objectius invertint l’esforç i el temps òptim per a aconseguir millors resultats.

BENEFICIS DEL MÈTODE POMODORO

  • Augmenta la productivitat
  • Augmenta el rendiment
  • Ajuda a optimitzar recursos
  • Inverteixes el temps necessari, sense hores extres
  • Millora la concentració
  • Evita la procrastinació
  • Millora l’agilitat intel·lectual
  • Reforça la memòria
  • Gratifica el treball realitzat

MÈTODE POMODORO PAS A PAS

Pas 1: organització

El primer pas del mètode pomodoro és triar quina tasca o treball es realitzarà. Agafa la teva agenda o l’aplicació que utilitzis per a organitzar-te i destina l’espai necessari per a fer aquesta tasca. Apuntar-lo en un calendari és tenir una visió global del treball i serveix per a comprometre’s.

Pas 2: temporitzar

Per a dur a terme el mètode pomodoro necessites un temporitzador en el format que prefereixis: rellotge, cronòmetre físic, cronòmetre digital en el telèfon intel·ligent o un altre dispositiu, etc. En aquest pas previ a començar amb la tasca, també hem de preparar el que creiem que ens farà falta durant els pròxims 25 minuts per a així evitar distraccions. Abans d’activar el temporitzador, fes un pacte amb tu mateix de no interrompre el treball durant els pròxims 25 minuts.

Pas 3: concentració

És el moment de deixar enrere tot tipus de distraccions i concentrar-se en la tasca. Perquè el mètode pomodoro funcioni, has de prendre’t molt de debò cadascun dels punts, però sobretot aquest. Els 25 minuts del pomodoro han de dedicar-se al treball que realitzes exclusivament i amb concentració plena, no a anar al bany, ni en mirar el mòbil o anar a fer-te un cafè. Si durant aquesta franja se’t passa alguna tasca que has de realitzar o qualsevol altra idea, l’anotes en un paper i segueixes amb el que estaves fent.

Pas 4: descans 5′

Després dels 25 minuts de màxima concentració, venen 5 minuts de descans. Fes aquesta parada per a prendre’t un respir, desconnectar i apartar-te del que estàs fent. Medita, aprofita per anar al bany, fes estiraments, pren-te un te o el que necessitis. Si es fa bé aquesta càpsula de temps i aconsegueixes desconnectar, després això t’ajudarà a focalitzar-te en els següents 25 minuts sense cansament.

Pas 5: repetir un altre cicle

Després dels 5 minuts, ve una altra franja de 25 minuts de treball en concentració plena. Segueix amb la tasca que estaves fent i, si ja l’has finalitzat en el pomodoro anterior, passa a la següent labor. En acabar els 25 minuts, dedicarem altres 5 minuts de descans. Has d’encadenar pomodoros amb els seus respectius descansos fins a arribar a completar 4 cicles. És a dir, en completar un pomodoro haurem treballat de manera productiva durant més d’una hora.

Pas 6: descans llarg

Una vegada completat el pomodoro complet, després de superar els últims 25 minuts, podem fer una pausa més llarga de 20 minuts per aclarir la ment. Durant aquest temps no pensis en el treball o la tasca que has estat fent. Aprofita per a menjar alguna cosa, sortir a prendre l’aire o el que més et vingui de gust.

Pas 7: repeteix tants pomodoros com necessitis

Després dels 20 minuts, comença un altre pomodoro de quatre cicles amb els seus respectius descansos. Fes tants com necessitis per a acabar les tasques que t’hagis proposat.

És important respectar tots i cadascun dels passos i el temps establert. Si no es fa d’aquesta manera, el mètode pomodoro no et donarà cap mena de resultat. Per això, concentra’t durant els 25 minuts, fes els descansos curts encara que creguis que no els necessites i per als 20 minuts per a desconnectar.