ELS SMOOTHIES: NUTRITIUS I DELICIOSOS

Los smoothies

 

Els smoothies no són el mateix que els batuts, sucs i liquats. A més, cadascun pot ingerir-se per raons molt diverses. Prendre una beguda refrescant i hidratant en el cas del suc, fer un esmorzar líquid amb tots els nutrients en el cas del smoothie o batut, o obtenir una bona ració de vitamines amb el liquat. O prendre’ls per la simple fi de gaudir del seu deliciós sabor. Però realment, com podem diferenciar-los?

PRINCIPALS DIFERÈNCIES ENTRE SUCS, LIQUATS, BATUTS I SMOOTHIES

Sucs: consisteix a extreure el líquid que tenen les fruites i les verdures, bé de manera natural o mecànica. La consistència és gairebé líquida perquè compta amb la polpa de la fruita. No se li afegeix cap altre producte líquid, encara que sí que poden barrejar-se amb altres fruites i/o verdures.

Liquats: és la beguda a la qual se li extreu el líquid de les fruites i les verdures, sense que quedi la polpa en la beguda. Aquest tipus d’extracció es realitza amb una liquadora, aconseguint així totes les vitamines també de la pell. La textura és més fina que els sucs i més espessa que l’aigua.

Batuts: la base d’aquests és la fruita i també les verdures i s’inclou la polpa dels ingredients. Normalment, se li afegeixen altres líquids, iogurt, i fins i tot ingredients sòlids. Són begudes amb molt més cos, la textura és espessa.

Smoothies: la diferència principal respecte al batut, és que ha d’incloure un element congelat o, directament, gel. Es du a terme igual que el batut, i els ingredients han de barrejar-se molt bé fins a obtenir una beguda densa i homogènia, més espessa que el batut i molt cremosa.

8 RAONS PER PRENDRE SMOOTHIES

 1. És una manera diferent de prendre verdures de fulla verda en cru, per a obtenir tots els seus nutrients, sense assabentar-se del sabor. Les fruites i els diferents ingredients i espècies fan que el sabor, potser amarg de la verdura, no és tan notori.
 2. Són nutritius perquè pots fer que una beguda estigui carregada de proteïna, greixos saludables, carbohidrats, vitamines, minerals, fibra, antioxidants, aigua i clorofil·la.
 3. Són ràpids de preparar. En cinc minuts pots tenir el teu smoothie. Solament has d’introduir tots els ingredients en el robot o trituradora i triturar. El smoothie és l’aliat perfecte per a fer una cosa ràpida i nutritiu.
 4. Si ets d’aquestes persones que diuen que no tenen temps per esmorzar, el smoothie és el teu gran aliat, ja que pots carregar-lo d’ingredients nutritius, preparar-lo ràpidament i portar-te’l per a prendre de camí al treball o més tard.
 5. Les fruites i els vegetals són els principals ingredients dels smoothies i, a ser una bona font de fibra, promou la salut intestinal, generant així moviments intestinals regulars que t’ajudaran a anar més fàcilment al bany.
 6. Els ingredients, fruites i verdures, es trituren per a poder convertir-se en smoothies i, per tant, són més fàcils de digerir i d’absorbir els nutrients pel seu format líquid, sobretot en el cas de les verdures.
 7. Hi ha infinitat de combinacions per a preparar els smoothies. Pots afegir i treure ingredients al gust, aprofitar tots els aliments que t’ofereixen les diferents temporades, fins i tot congelar per a obtenir textures diferents.
 8. Els ingredients dels smoothies estan carregats de greixos, carbohidrats, proteïnes, minerals i vitamines, per la qual cosa un smoothie és complet i energètic i t’aporta nutrients de primera qualitat.

COM FER UN SMOOTHIE VERD

Triar un líquid

Normalment uns 250 ml, però tot dependrà de l’aigua que aportin les diferents fruites que afegeixis. Pot ser aigua, llets vegetals, llet de vaca, aigua de coco, etc.

Triar una verdura de fulla verda

S’aconsella afegir dos bons grapats de verdura, ja rentades i tallades. Col kale, espinac, canonges, api, fulles de remolatxa, herbes aromàtiques, enciam, dent de lleó, etc.

Triar unes fruites

Es recomana entre dues i tres peces. Algunes idees són el plàtan, pinya, pera, mango, fruits del bosc, préssec, poma, taronja, etc.

Triar un greix, proteïna i omegues

Si vols afegir un extra de nutrició i fer-la molt nutritiva. Alvocat, llavors de xia, proteïna en pols, llavors de cànem, etc.

Afegeix cremositat

Si congeles les fruites i les tritures directament congelades, aportaran un extra de cremositat. Recomanem congelar les fruites directament ja tallades.

Afegeix un extra de sabor

Dàtils per a endolcir, gingebre per a proporcionar un toc àcid i especial, canyella, vainilla, cacau en pols, cúrcuma, etc. Adapta-ho al teu gust i experimenta!

SMOOTHIE VERD BÀSIC

Ingredients:

 • 400 ml Llet de vaca o d’arròs i coco
 • 3 peres madures
 • 1 Plàtan congelat
 • 1 o 2 grapats d’espinacs frescos
 • 1 cullerada de proteïna en pols
 • 1 culleradeta de canyella

Per a preparar aquest smoothie bàsic, posa tots els ingredients en una batedora i tritura fins a obtenir una textura cremosa. Pots afegir més líquid o uns gels, si ho desitges.