LA MICROBIOTA DE LA PELL

La microbiota de la piel

En els últims anys hem conegut l’existència d’una microbiota intestinal que té un paper fonamental en la nostra salut i no sols en la digestiva. Però el que encara és desconegut és que l’òrgan més gran que tenim també concentra un ecosistema de bacteris, fongs i llevats. Avui parlarem de la microbiota de la pell.

La microbiota de la pell la conformen més d’un milió de microorganismes d’unes 100 espècies diferents, habitant en cada mil·límetre de la pell de tot el nostre cos i s’adquireix de la nostra mare en el naixement. Aquest mantell de microorganismes va evolucionant amb l’edat i, una vegada s’estabilitza, cada individu té una microbiota pròpia que varia segons la zona del cos, a causa de les diferents condicions ambientals de cadascuna d’elles.

La microbiota de la pell, en condicions normals, constitueixen un complex ecosistema que protegeix aquest òrgan com a barrera física i immunològica. Quan l’equilibri de l’ecosistema pateix desoris, té conseqüències negatives que poden causar malalties. A més de les funcions a nivell immunitari, actua com a regulador del sistema nerviós i intervé en la formació de neurotransmissors i la modulació hormonal.

Quants tipus de microorganismes tenim en la pell?

Existeixen dos grans grups d’aquests microorganismes i són els microorganismes residents i els microorganismes patògens. Els residents, com el seu propi nom indica, són els permanents en la pell de la majoria de persones que, fins i tot si desapareixen per causes diverses, es tornen a reproduir. Alguns d’ells són els Staphylococcus C, Corynebacterium o Difteroides.

Els microorganismes patògens acostumen a sobreviure un període determinat i solen habitar en les capes superficials de la pell. Són uns oportunistes i aprofiten per quedar-se en la pell. Amb una resposta immunitària en condicions normals i una higiene adequada, no són patògenes.

Quina és la funció de la microbiota de la pell?

La microbiota de la pell és essencial per les defenses de l’organisme i la immunitat cutània evitant la incursió de microorganismes estranys. Podríem considerar-la com la primera línia defensiva, amb una barrera química i física.

Participa activament com una segona línia defensiva en el sistema immunitari, defensant-nos de les infeccions. Crea un ambient gens còmode per les bateries oportunistes, presentant un obstacle per al seu desenvolupament.

Facilita la degradació dels lípids de la superfície cutània, afavorint a la funció barrera i protegint enfront de la radiació UV.

Com cuidar la microbiota de la pell?

La pell és un reflex de la microbiota de l’intestí. La gran majoria dels problemes de pell són un reflex de problemes intestinals i el que ingerim influeix directament en la fisiologia cutània. Aportar bacteris bons a l’intestí, és elemental per a la salut intestinal i la microbiota de la pell.

Una peça elemental són els prebiòtics o fibra. Són aliments no digeribles que afavoreixen al creixement i l’activitat d’uns bacteris determinats en el còlon. Inclou en totes les teves menjades verdures, fruites, llavors, fruits secs a o cereals integrals.

Els aliments probiòtics com són els fermentats, són rics en microorganismes vius que estabilitzen la flora, impedint l’activitat de microorganismes nocius. La kombucha, xucrut, el quefir, els pickles o adobats vegetals, iogurt de coco o prendre prebiòtics en suplementació.

I hi ha aliments que no són saludables per a la microbiota de la pell i és recomanable evitar-los o reduir el seu consum. Aliments com els sucres simples, refinats, els aliments inflamatoris com el gluten, l’alcohol o els lactis sense fermentar. Aquests poden provocar un efecte inflamatori i derivar en acne, dermatitis o rosàcia.

La microbiota de la pell també es veu alterada per la higiene excessiva i per abusar de sabons i netejadors agressius que no sols arrosseguen la brutícia, sinó que també elimina els lípids naturals de la pell i modifica la microbiota. La utilització d’aigua molt calenta també altera i irrita la superfície de la pell. Selecciona sabons suaus que respectin el mantell lipídic i que tinguin un pH que simula el de la pell (5,5).