QUÈ ÉS LA CONTAMINACIÓ ACÚSTICA?

El soroll és un so desagradable (o no desitjat) per a qui l’escolta. Això, en conseqüència, dependrà de la sensibilitat de cada persona. Però hi ha un nivell de volum, a partir del qual tothom es sentirà molest.

La contaminació acústica és una de les preocupacions més grans per als habitants i visitants de les àrees urbanes. Ja que ha crescut de manera desproporcionada en les últimes dècades. Per exemple, a Espanya, es calcula que 9 milions de persones aguanten un nivell mitjà de 65 decibels, que és el límit acceptat per l’OMS (Organització Mundial de la Salut).

Les comunitats més sorolloses són Canàries, Andalusia, Comunitat Valenciana i les Balears.

Les característiques de la contaminació acústica són:

És la contaminació més barata de produir. Es necessita molt poca energia per a produir-la.

És difícil de mesurar i quantificar

No produeix residus, no s’acumula en el medi, però sí que pot tenir efectes acumulatius en l’home. És a dir, l’exposició prolongada a aquesta contaminació pot tenir conseqüències per a les persones. Tot i que per al medi no.

Actua en ràdios menors en comparació amb altres contaminants. És a dir, la seva acció es troba en espais molt concrets.

No es transmet a través de sistemes naturals com uns altres contaminants. Com per exemple, l’aire contaminat que es mou pel vent o l’aigua pels corrents.

Només es percep per un sentit, l’oïda. Això fa que se subestimin els seus efectes i acaba fent que sofrim més danys dels que pensàvem que podríem tenir. Aquesta característica no succeeix amb altres contaminants. Per exemple, l’aigua contaminada es pot percebre pel seu aspecte, olor i sabor.

Quines conseqüències pot tenir la contaminació acústica?

Algunes de les reaccions fisiològiques i psicològiques apareixen en conseqüència de l’exposició a sons massa alts i ho fan per la necessitat natural d’autoprotecció.

Els animals reaccionen als sorolls posant-se en estat d’alarma, per a estar més atents als possibles riscos. Es desperten, s’amaguen o es defensen d’un perill gràcies als sorolls i reaccionen gràcies a l’adrenalina.

Les persones també ens comportem d’aquesta forma. El soroll ens provoca reaccions instintives, encara que en la majoria de vegades les podem controlar o inhibir. Això incrementa els nostres nivells d’estrès. Perquè hem de separar els sorolls que no ens alerten de cap perill dels que sí que el fan i actuar en conseqüència. A més d’haver de relaxar-nos i controlar la situació.

Les principals conseqüències psicològiques, físiques, socials i econòmiques, són: malestar general i estrès, trastorns de la son, reducció de l’atenció, dificultat per a comunicar-nos correctament, pèrdua d’oïda, aparició de conductes agressives, menys capacitat de producció, dificultat per a conviure, retard en el mitjà acadèmic, retard econòmic i social, entre altres.

Com veieu, encara que no ho sembli, la contaminació acústica pot alterar enormement la nostra vida diària i el nostre ritme. Podent facilitar l’aparició de malalties, fins i tot. És per això que devem, en la mesura en la que ens sigui possible, evitar l’exposició continuada a aquesta mena de contaminació. Avui dia hi ha cada vegada més, productes i trucs que ens ajudaran a reduir els nivells de soroll que ens envolten.