QUÈ ÉS LA CONTAMINACIÓ LUMÍNICA I QUINES SÓN LES SEVES CONSEQÜÈNCIES?

contaminación lumínica

El terme contaminació lumínica està causant polèmica perquè la comunitat no es posa d’acord amb la seva definició.

D’una banda, es defineix com a contaminació lumínica la llum artificial que degrada l’ecosistema o el medi natural.

D’altra banda, hi ha els qui la defineixen com l’emissió de llum artificial nocturna a una intensitat, direcció, rang espectral i horari inadequat per a poder realitzar les activitats en la zona en la que estan instal·lades aquestes llums.

La principal diferència que té aquestes definicions és que amb la primera (és la definició científica) totes les llums nocturnes causen contaminació lumínica i amb la segona (és la definició utilitzada en enginyeria) només ho fan aquelles que estan instal·lades de manera incorrecta.

En WellWo, t’expliquem les possibles conseqüències, com es mesura i les seves possibles solucions.

Quines són les conseqüències de la contaminació lumínica?

La societat encara no té suficient consciència sobre les conseqüències d’aquesta mena de contaminació. Són moltes i poden arribar a ser greus, per això és tan important que aprenguem quins són i què podem fer per a reduir el seu impacte. A continuació, us expliquem algunes d’elles:

  • Es malgasta molta energia i s’emeten gasos CO2 (causants de l’efecte hivernacle).
  • Afecta als ecosistemes nocturns, alternat la vida dels animals. Provoca canvis en el medi ambient i plagues, perquè els animals es veuen forçats a desplaçar-se a altres llocs on poden realitzar la seva vida sense alteracions.
  • Pot afectar la salut de les persones.
  • Dificulta el trànsit aeri i marítim, però també dificulta el treball dels astrònoms perquè els impedeix observar el cel en les condicions adequades. També a la gent que vol observar les estrelles.

Les conseqüències de la contaminació lumínica no són només on es troba el focus de la llum, sinó que s’estén fins a centenars de quilòmetres.

Com es mesura la contaminació a causa de la llum?

La intensitat de la llum es mesura en magnitud entre arcsegon al quadrat (mag/arcsec2). Per exemple, una nit molt fosca tindrà com a màxim 22 mag/arcsec2. Si hi ha la llum de la lluna que il·lumina el cel, serà de 18 mag/arcsec2. En les zones on es concentra la població pot ser de 17, és a dir, 100 vegades més lluminós. Imagineu-vos les conseqüències que té dormir sota una llum 100 vegades més potent del que hauria de ser.

A Espanya, la Comunitat Valenciana és la que més contaminació lumínica té. Madrid, Múrcia i Cantàbria també tenen un problema amb la llum nocturna.

Possibles solucions per a prevenir o reduir la contaminació lumínica:

Del que es tracta amb aquestes mesures és de regular la instal·lació lumínica de les ciutats perquè la llum s’emeti de manera eficient. Evitant la contaminació i que il·luminin el que hagin d’il·luminar sense perjudicar l’entorn.

  • Enfocar la llum perquè es dirigeixi només on és necessària i evitar que es dispersi per sobre de l’horitzontal.
  • Utilitzar llums poc contaminants i més eficients. Com per exemple les VSBO (Vapor de Sodi a Baixa Pressió) o VSAP (Vapor de Sodi a Alta Pressió), adaptant la seva potència a l’ús que li anem a donar.
  • Procura il·luminar només les zones que necessiten ser il·luminades, que la llum vagi de dalt cap avall i que no es vagi d’aquesta àrea.
  • Ajusta el nivell de la potència de la llum als recomanats per organismes oficials.
  • S’hauria de regular l’apagat de cartells lluminosos ornamentals, dels monuments i de les tanques publicitàries. Són una de les principals fonts lumíniques contaminants.
  • També caldria prohibir l’ús de canons de llum, focus o tot aparell que emeti llum directament cap al cel.
  • Apagar els cartells lluminosos que no siguin necessaris, baixar la intensitat dels mateixos quan hi hagi menys activitat o posar en pràctica l’apagat selectiu.