TOT EL QUE NECESSITES SABER SOBRE EL CÒLON IRRITABLE O SII

colon irritable o sii

El SII (Síndrome de l’Intestí Irritable), es coneix comunament com a còlon irritable. Es caracteritza per causar dolor abdominal, juntament amb períodes de restrenyiment i/o diarrea. Les persones que ho pateixen solen tenir molèsties o inseguretat per portar una vida normal, però una bona dieta pot ajudar molt a millorar-la.

En aquesta guia detallarem de què es tracta, quines són les seves causes i els seus símptomes, com es pot prevenir i quina dieta seguir per reduir les molèsties i poder portar una vida el més normal possible.

Què és exactament el còlon irritable o SII?

El còlon irritable és una malaltia gastrointestinal que és més comuna del que sembla. Per exemple, és la segona causa de l’absentisme laboral al nostre país.

Es considera una malaltia crònica (en alguns casos és de manera puntual) que provoca un dolor i distensió abdominal. Altera el trànsit intestinal, provocant diarrea i/o restrenyiment. També es caracteritza per la inflor i els gasos que provoca.

Hi ha períodes en els quals no es presenten els símptomes, però es pateix igualment aquesta malaltia. No té un origen infecciós, metabòlic o neurològic.

Principals causes del SII:

A Espanya es considera que la principal causa del còlon irritable és l’estrès, encara que és una dada que varia en cada país.

Respecte a l’estrès, cal destacar que l’intestí i el cervell estan relacionats directament. L’estat anímic d’una persona influeix en el seu trànsit intestinal. Quan sent emocions negatives com por o ansietat, l’organisme segrega bilis. La funció principal d’aquest component és la de digerir el greix, però també és un potent laxant. Així, quan se segrega, si no s’està realitzant la digestió, és molt probable que la persona tingui diarrea.

Encara que no hi ha una causa única del SII, en general s’ha establert que és la conseqüència d’una sèrie d’alteracions de la mobilitat, sensibilitat digestiva, les quals estan influenciades per factors psicològics.

La flora intestinal juga un paper molt important en el síndrome de l’intestí irritable, però també hi ha altres causes com per exemple la gastroenteritis, unes certes intoleràncies alimentàries, alteracions hormonals i fins i tot factors genètics.

Els símptomes del SII són:

Es calcula que entre un 10 i un 20% de la població té símptomes del SII, encara que només un 15% acudirà al metge per preguntar sobre ells.

El principal símptoma del còlon irritable és el dolor abdominal, pot ser localitzat o difús. Pot ser de manera punxant, com un còlic o opressiu. Sol ser d’intensitat moderada i dura unes dues hores, sol desaparèixer quan es va al bany. El ritme intestinal i el tipus de defecacions també es veuen alterats, per això és important comprovar-los cada vegada per saber com evoluciona.

Altres símptomes que se solen tenir són distensió abdominal, excés de gasos, sacietat immediata havent dinat, nàusees, vòmits i cremors.

A conseqüència dels seus símptomes tan variats, és difícil realitzar un diagnòstic d’aquesta síndrome. A més d’un estudi físic, també es fan diverses analítiques, s’estudien la femta i l’orina. S’ha de fer un seguiment durant diverses setmanes per analitzar la progressió del pacient i cerciorar-se de què es tracta del SII.

Com prevenir el còlon irritable:

La millor manera de prevenir aquesta síndrome és seguir una dieta sana. Cal evitar la ingesta d’aliments alts en greixos (com el menjar ràpid, congelat o precuinat i la brioixeria industrial). A més, és preferible augmentar el consum de fibra i de proteïnes.

Com els gasos solen empitjorar els símptomes i les molèsties dels pacients del còlon irritable, s’han d’evitar les begudes amb gas i els aliments que els provoquen. Com per exemple la col, l’alcohol, els llegums o la fruita seca.

Quin tractament cal seguir:

En tot moment s’han de seguir les instruccions del metge, és important saber que és una malaltia crònica, però que és benigna, no provoca càncer o altres malalties, com erròniament se sol pensar.

El més important és adaptar la dieta, per a això, cal posar-se a les mans d’un dietista-nutricionista. Ell elaborarà un pla que cal seguir durant unes setmanes fins que l’intestí torni al seu estat normal. Després es fan els ajustos necessaris. Una recomanació és apuntar els ingredients i com reacciona el cos a la seva ingesta.

Algunes de les recomanacions que us donarà són:

  • Dividir els menjars, és millor menjar poca quantitat de manera freqüent que menjars copiosos i pocs al dia.
  • Procurar menjar cada dia a la mateixa hora, per tenir un hàbit i de forma relaxada, no cal menjar amb pressa.
  • Intentar que la fibra que ingerim sigui soluble, no insoluble.
  • Eliminar els aliments d’efecte laxant, els cítrics, el picant i el sorbitol.

Una altra recomanació és la de demanar ajuda psicològica, com hem dit abans, l’estrès és un dels factors que més influeixen en el còlon irritable, per tant, el pacient ha d’aprendre a controlar el seu estil de vida perquè sigui el més relaxat possible. Així no es fabricarà bilis en excés, amb els seus consegüents canvis en el ritme intestinal.

L’esport és una altra manera de calmar els nervis i perquè els dolors gastrointestinals es redueixin. A més, cal descansar correctament, deixar de fumar i beure 2 litres d’aigua al dia.

També es pot recórrer a les teràpies alternatives, com per exemple l’acupuntura o la hipoteràpia.

Si res d’això funciona, segurament el metge recepta la presa d’alguns medicaments per ajudar a pal·liar els símptomes. És important prendre’s el temps necessari per entendre de què es tracta el còlon irritable i què es pot fer per poder portar un estil de vida el més normal possible.