UNA INVESTIGACIÓ DETECTA AQUESTES MICROPARTÍCULES EN LA SANG

Los microplásticos

 

Un estudi holandès publicat en Environment International, indica que per primera vegada s’ha detectat microplàstics en la sang humana de gairebé el 80% de les persones analitzades. Els científics de l’estudi han descobert que aquestes partícules diminutes poden viatjar pel cos i allotjar-se en els òrgans. La concentració global de microplàstics en la sang ascendia a una mitjana de 1,6 micrograms per mil·lilitre.

El mal dels microplàstics en sang és una cosa que encara no es coneix al 100%, entre la comunitat científica es creu que és una cosa que podria resultar alarmant. El motiu pel qual pensen així és que han observat, en laboratori, que aquestes partícules causen mal a les cèl·lules humanes. Els investigadors necessiten estudiar més sobre l’existència del plàstic en el torrent sanguini per a determinar quin risc real té.

El professor Dick Vethaak, un dels autors de l’estudi, explica a The Guardian quines són les grans preguntes a resoldre sobre aquest assumpte. “Què està passant en el nostre cos? Quant plàstic és massa per a l’organisme? Es retenen les partícules en el cos? On pararan? Es poden eliminar? Es reté en uns certs òrgans?”. Vethaak explica la necessitat de finançar més recerques per a poder esbrinar-ho.

El que sí que coneixíem, a causa de les anàlisis de la femta de bebès i adults, és que les persones consumim aquests microplàstics a través dels aliments, de l’aigua i que, a més, els inhalem, ja que aquestes partícules són presents en la contaminació de l’aire. És a dir, mengem, bevem i respirem plàstic i això ocorre en totes les parts del món.

Vethaak també explica que els bebès, les nenes i els nens, són més vulnerables a l’exposició de substàncies químiques i partícules. El professor explica com en treballs anteriors havien trobat quantitats 10 vegades més altes de microplàstics en la femta dels bebès que en la d’adults, sembla ser que, a causa dels utensilis amb els quals s’alimenten.

PERÒ, QUÈ SÓN ELS MICROPLÀSTICS?

Els microplàstics són trossos petits de material plàstic que contaminen el medi ambient. Actualment, no existeix una grandària determinada a partir del qual considerar-los microplàstics, però l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica estableix la classificació que serien peces de menys de 5 mm de diàmetre.

Provenen d’una gran varietat de fonts com els processos industrials, els productes cosmètics i d’higiene personal, productes de neteja, roba de tèxtil sintètica, deixalles de plàstics d’ús quotidià, pneumàtics, grànuls de plàstic, pols de les ciutats, etc. S’estima que els éssers humans hem produït 8.300 milions de tones mètriques de plàstic des de 1950.

Són difícilment degradables, són tòxics, abrasius i és molt difícil tractar-los en la filtració de les depuradores a causa de la seva grandària. Per tant, aquestes partícules que són molt contaminants, acaben rebutjades en rius, mars i oceans, causant danys molt seriosos en el medi natural, en els animals i en els éssers humans de tot el planeta.

L’OMS porta anys avisant de la importància de prendre’ns de debò aquest assumpte i, ara, els microplàstics ja han arribat a la nostra sang. Anglaterra i els Estats Units van ser els precursors a prohibir molts dels cosmètics, productes d’higiene personal i detergents que incloguessin microplàstics en les seves fórmules, als quals li han seguit Canadà, Suècia, França i Bèlgica amb prohibicions i regulacions.

20 MESURES PER A EVITAR ELS MICROPLÀSTICS

L’ONU va proposar en 2019 20 mesures que podrien ajudar a reduir la contaminació per plàstics i microplàstics i són les següents:

 1. Fer servir raspalls de dents biodegradables.
 2. Fer servir fil dental de fibra natural.
 3. Evitar l’ús de paelles antiadherents recobertes de tefló.
 4. Evitar l’ús de maquinetes de plàstic d’un sol ús.
 5. Fer servir productes per al cabell que no continguin ingredients plàstics.
 6. Fer servir cosmètics que no continguin micropartícules.
 7. Fer servir tovalloles de cotó, cotó orgànic o fibra de cànem.
 8. Si pesques, no oblidar recollir les xarxes i fils de nilons i els hams.
 9. Evitar els globus en festes i celebracions.
 10. No fer servir purpurina.
 11. Portar amb tu una ampolla reutilitzable.
 12. Conservar algunes bosses reutilitzables a casa, en el treball i en la motxilla.
 13. Fer servir una tassa reutilitzable per al cafè o te.
 14. Portar el teu esmorzar en recipients reutilitzables.
 15. Portar els teus propis coberts per a no comprar d’un únic ús.
 16. Optar per teixits i tèxtils naturals i reduir la quantitat de roba de teles sintètiques.
 17. Fer servir productes de neteja i detergents menys agressius.
 18. Reciclar el plàstic que utilitzis.
 19. No llançar desaprofitaments als carrers.
 20. Ser proactiu i assumir la nostra pròpia responsabilitat. Reduir la contaminació plàstica requereix una gran implicació per part de governs i empreses, però, individualment, podem contribuir.