10 BENEFICIS DE FER EXERCICI EN LA TEVA SALUT MENTAL

beneficios de hacer ejercicio en nuestra salud mental

La salut mental igual que la salut física, cal cuidar-la. Molts problemes físics són una conseqüència d’un problema mental. Si tenim una bona salut mental, ens sentirem bé. Tindrem força per afrontar qualsevol repte i tindrem un millor estil de vida saludable.

Per això els metges insisteixen tant cuidar la nostra salut mental. Una de les millors maneres de millorar-la és fent esport, entre 2 i 3 vegades per setmana. L’esport té efectes immediats en la salut mental però també a llarg termini. A continuació, us expliquem els seus beneficis:

Beneficis que incideixen en la nostra salut mental quan fem esport:

Reduïm l’estrès: en l’actualitat, i per desgràcia, no és gens estrany escoltar algú dir que està massa estressat, que el seu ritme de vida li atabala. Sigui per la raó que sigui, la veritat és que vivim amb massa estrès. Per  tenir una bona salut mental és important aprendre a gestionar-ho i reduir-ho. A través de l’esport podem reduir l’estrès. Perquè l’esport l’elimina i produeix substàncies en el cervell que ens ajuden gestionar-lo millor.

Millorem la memòria: si fem esport amb regularitat tindrem millor memòria i millorarem la nostra habilitat per  aprendre coses noves, ens serà més fàcil. Perquè en fer esport, produïm més cèl·lules en l’hipocamp, que s’encarreguen de l’aprenentatge i de la memòria.

Controlarem millor la nostra ment: no només controlarem el nostre cervell, sinó que també millorarem la concentració. Una cosa que ens ajudarà en el nostre dia a dia i en fer exercici.

Produirem hormones: quan entrenem, facilitem la producció d’hormones. Aquestes hormones contribueixen al nostre benestar i la nostra salut mental. Com, per exemple, les endorfines, conegudes com a hormones de la felicitat perquè ens fan sentir bé. Unes altres que ens ajuden a reduir la depressió i l’ansietat i que ens fan estar de millor humor.

Estem més motivats: si aconseguim els nostres objectius ens motivarem per a marcar noves metes. En conseqüència, també perdem la por d’afrontar situacions noves, serem més atrevits.

Ens ajuda a controlar les addiccions: quan algú té una addició, és perquè aquesta substància li produeix dopamina, que és l’encarregada dels circuits de recompensa. L’esport també produeix aquesta substància amb el que ja no tindrem la necessitat de consumir drogues. L’esport també ens ajuda a restablir els rellotges biològics, perquè s’alteren amb el consum de les drogues.

Les nostres relacions socials seran millors: l’esport augmenta l’autoestima, ens dóna confiança i ànim. Això és molt útil a l’hora de conèixer a gent nova i començar una conversa.

Millora la conducta i ens ensenya valors: l’exercici ens dóna lliçons de vida, reforça els nostres valors i ens ensenya nous. Per exemple, ens ensenya a treballar en equip, a confiar en una altra persona, a guanyar i a perdre, a creure en nosaltres… Ens converteix en millors persones.

Millora el trastorn de la son: dormir un mínim d’hores i aconseguir que sigui un son reparador és fonamental per a tenir bona salut física però també bona salut mental. Si tenim problemes per a dormir o descansar, l’esport ens ajudarà, ja que ens relaxa, ens ajuda a adormir-nos abans i que el son sigui més reparador.

Prevé la deterioració cognitiva: amb el pas dels anys, augmenten les possibilitats de patir una malaltia degenerativa. Fer exercici, sobretot entre els 25 i 40 anys, ajuda a produir substàncies químiques en el cervell que preveuen aquesta degeneració, també millora la nostra funció cognitiva.