QUÈ ÉS EL PHUBBING?

El phubbing

 

Per a parlar del phubbing, primer hem de posar-nos en context. En el món canviant de les relacions humanes, ens enfrontem a reptes de sobres coneguts i moderns per igual. Amb l’evolució de noves formes tecnològiques, actualitzem uns certs problemes en les relacions i adoptem nou vocabulari com el ghosting o el cloaking. Malgrat l’aparent facilitat per a mantenir-se connectats en aquesta era digital, la qualitat de la comunicació, essencial en qualsevol relació, no es veu determinada per la quantitat de canals disponibles, sinó per la disponibilitat per a cuidar-la i nodrir-la.

L’arribada dels telèfons intel·ligents a mitjan dècada passada va marcar un punt d’inflexió en la vida moderna i ara són presents en tots els escenaris de la vida. La connexió digital s’ha tornat omnipresent. Són moltes les persones amb mòbil que accedeix regularment a plataformes com Facebook, WhatsApp, Twitter o Instagram a la recerca d’interacció social. Aquest fet implica una constant evolució en la nostra manera de relacionar-nos.

QUÈ ÉS EL PHUBBING?

El terme phubbing sorgeix de la combinació de phone (telèfon) i snubbing (menysprear) i es refereix a la pràctica de prestar més atenció al telèfon mòbil que a les persones que ens envolten, especialment en situacions socials com a trobades amb amistats, familiars, cites. Aquest comportament pot fer que les persones se sentin menyspreades, generant la sensació que el que diuen no és important per a qui està pendent en el seu dispositiu. Aquesta actitud disminueix la proximitat i la confiança en la relació, ja que la persona que està pendent del telèfon es desconnecta de la conversa i fins i tot pot deixar de respondre quan se li parla.

Encara que l’ús del telèfon mòbil pot semblar una manera de connectar-se amb altres persones a través de les xarxes socials, en realitat pot portar a desconnectar-se de les relacions cara a cara. Estudis indiquen que aquesta pràctica pot tenir conseqüències negatives tant en les relacions personals com en la salut mental.

PHUBBING I SALUT MENTAL

El phubbing pot estar relacionat amb una addicció al dispositiu o una falta d’autocontrol. El nostre cervell està dissenyat per a recompensar els comportaments que percep com a gratificants mitjançant l’alliberament de dopamina, un neurotransmissor associat amb sensacions plaents i relaxants.

Quan revisem el nostre telèfon i rebem notificacions, aquestes accions imprevistes activen el sistema de recompensa en el nostre cervell, alliberant dopamina i generant una sensació de satisfacció. Aquesta gratificació instantània reforça la conducta de revisar el telèfon constantment, fins i tot en situacions socials on hauríem d’estar parant atenció a les persones que ens envolten.

El diccionari australià Macquaire va llançar una campanya mundial en 2012 per a difondre el terme phubbing, que s’ha convertit en un comportament cada vegada més comú en la societat. Recerques realitzades, revelen que l’addicció al telèfon mòbil és una de les causes principals d’aquest comportament, amb implicacions psicològiques i socials significatives.

En moments compartits, una simple notificació en el telèfon pot desencadenar una desconnexió instantània, portant al fet que una persona desatengui a l’altra. Aquesta conducta és una font comuna de conflicte en les relacions. Professionals de la psicologia, especialistes en relacions de parella, assenyalen que és una queixa recurrent entre els seus pacients, els qui lamenten ser ignorats pels seus companys sentimentals a causa de l’addicció al telèfon mòbil.

SIS CONSELLS PER A EVITAR EL PHUBBING

1. Estableix límits de temps per a l’ús del telèfon

Dedica períodes específics del dia per a revisar el teu telèfon i respon missatges o correus electrònics. Fora d’aquests períodes, mantingues el teu telèfon en mode silenciós o apaga les notificacions per a minimitzar la temptació de verificar-ho constantment.

2. Prioritza la comunicació cara a cara

Quan estiguis amb amistats, familiars o sers estimats, concentra’t a ser present en el moment i en la conversa. Evita la temptació de revisar el teu telèfon durant aquestes interaccions i demostra respecte i atenció plena cap als qui t’envolten.

3. Practica l’autoconsciència

Reconeix quan estàs utilitzant el teu telèfon de manera excessiva o en situacions inapropiades, com durant menjars o converses. Mantingues el control sobre el teu ús del dispositiu i sé conscient de l’impacte que pot tenir en les teves relacions i en el teu benestar emocional.

4. Sigues simpàtic

Com el teu ús del telèfon pot afectar els qui t’envolten? Tracta de posar-te en el lloc dels altres i sigues conscient de com les teves accions poden influir en els seus sentiments i experiències.

5. Estableix regles clares en les teves relacions

Si hi ha algú del teu voltant que quan compartiu moments no deixa de mirar el mòbil, digues-l’hi. Parla sobre les teves preocupacions respecte al phubbing. Podeu acordar normes per a l’ús adequat dels telèfons. Establir expectatives clares pot ajudar a prevenir malentesos i conflictes relacionats amb l’ús de la tecnologia.

6. Cerca alternatives a la dependència del telèfon

Troba activitats que et permetin connectar-te amb els altres i gaudir del moment present sense dependre del telèfon. Això podria incloure activitats creatives, a l’aire lliure o simplement compartir una conversa cara a cara sense distraccions digitals.