BENEFICIS DE CONSUMIR PRODUCTES DE PROXIMITAT

Consumir productos de temporada

Independentment de l’època de l’any en què ens trobem, sense importar el clima o la temporada, podem trobar tots els productes que imaginem en un mateix establiment. A priori, pot semblar molt còmode i fer-nos sentir privilegiats, però lluny de la realitat, té efectes directes en la nostra salut i en la del medi ambient.

És important qüestionar-se d’on provenen els aliments, per què els productes de la naturalesa tenen un procés de creixement determinat i com s’han produït perquè puguem tenir-los a la nostra disposició cada dia de l’any i en qualsevol racó del territori.

Dins del calendari, totes les fruites i verdures tenen el seu moment. Aquell en el qual la naturalesa ofereix totes les condicions perquè creixin i madurin de manera natural. Època en la qual es troben en la seva màxima esplendor i en la qual l’aliment posseeix tots els nutrients necessaris. En canvi, aquells que no són de temporada es veuen forçats a créixer fora del temps que els correspon.

Consumir productes de temporada té múltiples beneficis per als consumidors i per tot el planeta. Conèixer el valor d’un producte no sols gira entorn del preu, sinó que l’origen i les característiques són de vital importància per fer un consum responsable.

BENEFICIS DE CONSUMIR PRODUCTES DE TEMPORADA

Apostes per qualitat

Consumir productes de temporada ens garanteix una major qualitat de l’aliment a quant al sabor, aroma, textura i nutrients. La raó és que no s’ha manipulat ni forçat el cultiu per ser recollits en un mes que no és l’original. S’han respectat els temps del producte, conreats, madurats en el seu procés natural i en el clima òptim de l’aliment.

Dónes suport al comerç local

Els beneficis de consumir productes de temporada, van més enllà de la salut. Representa, suport i col·laboració amb els comerços locals i de proximitat, ajudant al teixit econòmic i social. Cada vegada que una persona decideix comprar productes de temporada i de proximitat, no sols estarà protegint el comerç, sinó que també estarà donant suport a tota la producció local.

Respectes la biodiversitat

Cada lloc és ric en una varietat autòctona concreta d’espècies agroalimentàries i, en alguns casos, corren perill de desaparició. La raó és que, alguns productes, estan fora dels grans cercles de consum i cauen en l’oblit. Consumir productes de temporada frena aquest fet, afavorint a la biodiversitat i la tradició de valorar els fruits que cada entorn proporciona a una zona determinada.

Disponibilitat i millor preu

Quan és la temporada d’un producte hi ha més disponibilitat del mateix en qualsevol mercat, procedents d’agricultors de la zona que ofereixen l’aliment fresc i sense que hagi recorregut molts quilòmetres perquè arribi a les teves mans. Perquè un aliment es comercialitzi fora de la seva temporada, ha d’importar-se des de zones llunyanes pel que, el seu preu s’incrementa pel transport. Per aquesta raó, suposa un estalvi considerable en el seu preu.

Més ecològics

Les verdures i fruites que tenen el segell ecològic, és perquè et garanteixen que estan lliures de tòxics químics, plaguicides o fertilitzants. Però, quan compres productes de proximitat encara que no siguin ecològics, en créixer en l’estació en la qual són propicis, t’assegures que l’ús d’aquests productes artificials sigui molt reduït. Quan el cultiu està fora de la temporada de l’aliment, es fa més necessari la utilització de fertilitzants i plaguicides per al creixement d’aquest, ja que s’està forçant a la planta a créixer en un temps i clima que li és antinatural.

Cuides al planeta

Quan decidim consumir productes de proximitat, estem apostant per la salut del medi ambient i lluitant contra el canvi climàtic. Aquest consum beneficia a reduir la despesa energètica. Per exemple, el que es genera amb el transport, que tantes emissions de CO₂ desprenen. En el consum de proximitat, els agricultors, només utilitzen la terra quan realment és necessària; aquest fet redueix la desforestació i el mal ús del terreny.