CONEIXIES AQUESTES CURIOSITATS DEL IOGA?

El yoga

 

Que tantes persones al voltant del planeta siguin practicants de ioga no és casualitat o fruit de l’atzar. A camí entre un esport, una meditació i una filosofia de vida, aquesta activitat s’ha convertit en un autèntic furor que enganxa a persones de totes les edats. Et donem a continuació algunes dades curioses perquè ho coneguis en profunditat.

12 CURIOSITATS DEL IOGA

 1. El ioga és una pràctica mil·lenària que neix a l’Índia. Encara no sent del tot exacte, els seus inicis es remunten a fa uns 5.500 anys, segons arqueòlegs, que han trobat vestigis a la vall de l’Indus i estatuetes gravades amb figures humanes realitzant postures de ioga.
 2. La paraula ioga prové del sànscrit, que deriva del verb “yuj-“, que significa unió, esforç, concentrar la ment, absorbir-se en la meditació, unir, connectar, atorgar. L’objectiu del ioga és la unió entre el cos, la ment i l’esperit.
 3. Els Ioga Sūtras de Patañjali es van escriure en el segle III a. C. i és el primer text trobat que parla sobre ioga. Es tracta de 195 sutras o aforismes que exposen característiques de la ment que, gràcies a la pràctica de Ioga ens facilita observar-les i transformar-les.
 4. Encara que existeixin molts tipus de ioga, tots provenen d’un mateix nucli, les asanas (o postures) i, la seva fi és el mateix en tots ells: consciència, relaxació, respiració, pensaments positius i meditació. Alguns d’aquests tipus són el Hatha, Vinyasa, Kundalini, Anusara i Bikram, entre altres.
 5. La persona que ho practica és denominat Iogui. Aquest terme prové del sànscrit i es refereix al practicant masculí. Iogini és el neologisme per a la dona que practica aquesta disciplina.
 6. Els iogis i ioginis més tradicionals, sobretot és una cosa assentada en els practicants indis, creuen que cada persona té unes respiracions determinades en la vida i, per aquesta raó, hem de parar-li atenció i alentir-la per a ser conscients d’ella i gaudir-la.
 7. El ioga no és una religió, però sí que es considera una filosofia de vida mil·lenària que se centra en la unió del cos, la ment i l’esperit. I és que, a través de la pràctica, gràcies a les seves tècniques, es considera que es pot entendre el propòsit de la vida i obrir-te a nivell espiritual, psíquic i viure en un estat d’agraïment i compassió.
 8. També té la seva pròpia visió de l’alimentació, ja que, l’activitat i el menjar que la persona ingereix van de bracet. Provenen d’una dieta mediterrània d’aliments nets i frescos, amb les quantitats necessàries per tenir una bona salut física i mental. S’evita consumir en excés, ja que això podria intervenir en el nostre benestar i, per tant, en la nostra pràctica.
 9. La salut mental millora amb el ioga en molts aspectes, dotant d’equilibri a qui el practica. A nivell emocional, omple d’energia i felicitat, gràcies a la meditació que comporta i a l’atenció que se li dona a la respiració. Quan practiques ioga, prens consciència de la realitat i pares atenció al que realment és important, deixant de costat preocupacions que a vegades no són importants i que els donem més pes del que realment tenen. Per això, ens fa valorar i enfrontar-nos a la vida d’una altra manera, silenciant la nostra ment en el que no és necessari.
 10. La nostra columna vertebral és la base central de la nostra estructura anatòmica i el ioga és el millor aliat per reforçar, activar, flexibilitzar i relaxar. Està comprovat que totes aquelles persones que practiquen Ioga de manera freqüent, la funcionalitat de l’esquena millora.
 11. La pràctica de ioga garanteix una salut integral que ens proporcionarà un cos sa i enèrgic. A nivell físic, treballa la flexibilitat, la coordinació, la força i enforteix el sistema immunològic. A més, alleuja tensions, dolors i ens manté més relaxats, amb la qual cosa, manté ben lluny l’estrès que tants problemes de salut causa.
 12. El ioga té el seu reconeixement mundial en el dia 21 de juny que es coneix com el Dia Internacional del Ioga. Aquest dia s’aprofita per apropar el Ioga a tota la població i conscienciar de la importància i beneficis d’aquesta pràctica. Normalment, es realitzen actes i concentracions multitudinàries en tot el planeta per a practicar Ioga en centres esportius i parcs públics.