CONSELLS PER A APROFITAR AL MÀXIM EL BLACK FRIDAY

El black friday

 

El Black Friday s’ha convertit en una data icònica en el calendari de les compres. Un dia de descomptes massius que s’ha expandit globalment i que ofereix als consumidors l’oportunitat d’adquirir productes a preus rebaixats.

A priori, és una oportunitat molt positiva per a la nostra butxaca. No obstant això, entre la voràgine de descomptes i promocions és important recordar que, encara que el Black Friday pot ser un aliat, cal ser cautelosos per a no caure en el parany de l’excés, en ofertes enganyoses o fraus.

QUÈ ÉS EL BLACK FRIDAY?

L’expressió es va encunyar per primera vegada en 1869 en relació amb la devaluació de l’or als Estats Units, però el seu significat actual té origen en els anys 50. En aquesta època, a Filadèlfia, la tradició va començar quan la gent, animada per un partit de futbol americà l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies, van sortir en massa a realitzar les seves compres nadalenques.

Aquest fet va desencadenar que les botigues estiguessin abarrotades i la policia desbordada, generant un caos que va donar lloc al sobrenom de “Divendres Negre“. Amb el temps, aquest terme ha evolucionat per a representar un dia d’ofertes comercials, encara que cada vegada més, es converteix en tota una setmana i fins i tot el mes de promocions.

QUAN ÉS EL BLACK FRIDAY?

El Black Friday se celebra l’últim divendres de novembre. En aquest 2023, cau en el dia 24, marcant el començament oficial de la temporada nadalenca. Encara que, com llegies unes línies més amunt, en alguns comerços, sobretot de venda online, és probable que el període d’ofertes s’entengui per més dies.

Si vols fer compres nadalenques i les estàs planejant, és fonamental tenir aquesta data ressaltada en el teu calendari. Marcar el Black Friday és clau per a avaluar si els productes que desitges comprar ofereixen descomptes significatius en aquests dies de promocions.

CONSELLS PER A GESTIONAR LES TEVES FINANCES EN EL BLACK FRIDAY

Estableix un pressupost clar

Abans de començar les teves compres, decideix quant estàs disposat gastar i no et passis d’aquest límit.

Elabora una llista de desitjos

Abans de comprar, prepara una llista dels productes que necessites o vols comprar. Això t’ajudarà a evitar compres impulsives.

Compara preus

No et limitis a la primera oferta que trobis. Compara els preus en diverses botigues per a garantir que estàs gastant els teus diners amb la millor oferta.

Compra de manera intel·ligent

Aprofita les ofertes per a comprar productes que estaves considerant comprar i evita compres impulsives en productes que no necessites. A vegades, aquestes compres petitones innecessàries, fan que al final sigui molta quantitat.

Explora opcions de finançament

Si no disposes dels diners necessaris per a les teves compres i estàs considerant opcions de finançament, mira bé totes les opcions, llegeix la lletra petita i elabora abans un pressupost i un planning per a veure si podràs fer front a aquesta despesa en el futur.

9 CONSELLS PER A APROFITAR EL BLACK FRIDAY I EVITAR ESTAFES

1. Investiga amb anticipació

No esperis a l’últim moment per a buscar ofertes. Investiga amb anticipació i compara preus en diferents botigues o online. I per a evitar estafes, assegura’t de conèixer els preus normals dels productes que t’interessen, abans del Black Friday, per a avaluar si s’ha aplicat realment l’oferta i valorar si val la pena.

2. Comprova les ressenyes

Abans de fer una compra, busca i llegeix ressenyes de productes. Les experiències d’altres compradors poden proporcionar informació a considerar sobre la qualitat i el rendiment del producte.

3. Verifica l’autenticitat de les botigues online

Si planeges comprar en botigues online, assegura’t que el lloc web sigui legítim. Comprova l’adreça web, busca ressenyes de la botiga i verifica si tenen en l’apartat de contacte, una adreça física, una identificació fiscal o alguna dada que et confirmi que és una botiga real.

4. Llegeix les polítiques de devolució

Assegura’t de mirar les polítiques de devolució de la botiga. Algunes ofertes poden no donar opció a retornar el producte o tenir restriccions, per la qual cosa és important saber quines són les teves opcions per si no estàs satisfet amb la teva compra.

5. Compte amb les “ofertes massa bones per a ser certes”

Si una oferta és tan bona que no creus que pugui ser real, podries tenir raó. Desconfia de les ofertes extremadament temptadores i investiga, si es tracta d’un comerç online, si és fiable el comerç, com llegies unes línies més amunt (en el punt 3).

6. Subscriu-te a les newsletters del comerç

Moltes botigues envien ofertes exclusives a través de les seves newsletters que envien per correu electrònic. Subscriure’t a aquests butlletins et permetrà accedir a descomptes addicionals o assabentar-te abans del dia del Black Friday, de totes les promocions.

7. Compte amb la teva informació personal

En comprar online, assegura’t que el lloc web sigui segur i utilitza mètodes de pagament segurs. Evita proporcionar informació personal en llocs web que no et donin bona espina.

8. Estigues alerta a les estafes en línia

Durant el Black Friday, els estafadors poden intentar aprofitar-se. Ves amb compte amb els correus electrònics o missatges sospitosos i verifica sempre l’autenticitat de les ofertes abans de fer clic en els enllaços o proporcionar informació personal.

9. Coneix els teus drets com a consumidor

Informa’t sobre els teus drets com a consumidor, especialment pel que fa a garanties, devolucions i reclamacions. Això t’ajudarà en tot el que pugui succeir durant i després de la compra.