ELS PENSAMENTS REMUGANTS T’IMPEDEIXEN BRILLAR! COM FRENAR-LOS?

Los pensamientos rumiantes

 

Enmig del caos quotidià, és probable que t’hagis vist atrapat en un bucle mental, on els pensaments persisteixen com un disc ratllat. Imagina estar en el teu escriptori, intentant concentrar-te, però la teva ment insisteix a tornar a la mateixa preocupació una vegada i una altra. Aquest fenomen és conegut com a pensaments remugants i impacten profundament en la nostra salut mental.

QUÈ SÓN ELS PENSAMENTS REMUGANTS?

Els pensaments remugants són com a petjades mentals que circulen repetidament al nostre cap. Es caracteritzen per centrar-se en problemes, inquietuds o situacions estressants, creant un cercle viciós que dificulta la concentració en altres activitats. Aquests patrons de pensament persistent poden convertir-se en un obstacle emocional, afectant negativament la nostra salut mental.

Els pensaments remugants, en ser patrons de pensament repetitius i persistents, en lloc de contribuir al desenvolupament i expressió de les habilitats i talents, aquests pensaments poden actuar com a obstacles, generant distraccions, bloquejos creatius i reduint la confiança.

QUE ACTIVA ELS PENSAMENTS REMUGANTS?

Diversos factors poden desencadenar la tempesta de pensaments remugants. L’estrès és un catalitzador principal, intensificant aquest procés i atrapant-nos en una espiral de preocupacions. A més, esdeveniments traumàtics o la simple incertesa, poden activar la remugació mental.

Donar voltes i voltes sobre una mateixa qüestió, però sense trobar-li solució és un fenomen incòmode i esgotador. Aquest tipus de pensaments no tenen cap funció, però sí que poden ser un senyal sobre algun problema emocional no identificat i no resolt. El desencadenant sol trobar-se just abans que es deslligui el bucle.

Segons Pilar Berzosa, psicòloga clínica i professora d’UNIR, “En el món emocional tot passa molt ràpid. Què passa abans que comenci? És important identificar aquesta part de la personalitat per a matisar-la i demostrar que hi ha altres maneres d’enfocar els problemes”.

QUÈ PASSA AMB ELLS?

Els efectes dels pensaments remugants van més enllà de simples reflexions i el seu impacte es manifesta de manera evident en la nostra salut mental. Des del desgast emocional fins a l’ansietat i la depressió, aquest cicle persistent de pensaments pot afectar la qualitat de la nostra vida quotidiana.

Aquests pensaments no sols desencadenen emocions desagradables com la inquietud i l’angoixa, sinó que també generen fatiga física. Més enllà de representar una despesa emocional, absorbeixen les reserves de glucosa, el combustible essencial per al cervell. Aquelles persones que experimenten pensaments remugants, acaben esgotades, no sols emocional sinó físicament. A més, amplifiquen la visió de túnel, distorsionant la percepció de la realitat. Això fa que deixem de tenir perspectiva i redueix la creativitat al mínim.

IDEES PER A TRENCAR EL CICLE DE PENSAMENTS REMUGANTS

1. Troba plaer en les teves aficions

Ficar-se de ple en una afició és d’allò més saludable que pots fer per a tallar amb el cercle viciós dels pensaments remugants. No sols els allunya, sinó que també et manté actiu i amb la ment ocupada. Ja siguin manualitats, lectura, música o aprendre una cosa nova, les opcions són interminables.

Si mai li has dedicat temps o ànim als teus entreteniments, fes-ho quan aquests pensaments negatius vulguin prendre el control. I si ja en tens un, utilitza’l per a mantenir-te ocupat i no quedar-te tirat en el sofà donant-li voltes a aquests remugaments mentals.

2. Connecta amb la naturalesa

Això del “bany de bosc” no significa que hagis d’anar a caminar a la muntanya (encara que si pots, és genial), sinó que abasta qualsevol cosa que et connecti amb la naturalesa. Els efectes del verd, el so del vent en les fulles, sentir la brisa, escoltar els ocells, observar els núvols… Dedicar uns minuts a aquestes coses té un efecte positiu sorprenent en l’ànim. Així que, si hi ha un parc, un jardí públic o algun espai verd a prop, fes-te una passejada. Surt de casa, pren l’aire i deixa que aquests pensaments desapareguin.

3. Activa el teu cos amb exercici d’alta intensitat

Una de les millors maneres de desconnectar i deixar de donar-li voltes a alguna cosa al teu cap és fer exercici. Però, ha de ser d’alta intensitat. Esport com a ciclisme, escalada, surf o els esports en equip, que exigeixen la teva atenció total, poden ser la teva salvació per a trencar el cicle de pensaments negatius.

4. Submergeix-te en el joc

Jugar, sobretot si requereix que et concentris molt, també ajuda a parar aquests pensaments remugants. Prova amb puzles, videojocs, escacs, jocs de construcció o jocs de taula. Notaràs com desconnectar és fàcil i divertit al mateix temps.

5. Estratègies psicològiques

Superar aquest cicle de pensaments remugants és un aprenentatge que pot prendre més o menys temps depenent de quan van començar, quant t’involucris i altres coses. Algunes tècniques que els experts apliquen:

Parada de pensament: utilitza una paraula com a “alt” o una palmada per a frenar aquests pensaments molestos i canviar-los per uns altres més positius.

Pensa en això, però per un temps limitat: dedica un moment específic (amb principi i fi) del dia per a intentar resoldre la preocupació que et té donant voltes, així evites que ocupi tot el teu dia.

Gaudeix: fes activitats incompatibles amb aquests pensaments, com sortir amb amics, fer fúting o jugar una estona, també ajuda.

Escriu el que penses: buida els teus pensaments en el paper, sense filtres. Ajuda a analitzar objectivament i a buscar aspectes positius.

Parla: treure aquests pensaments fora del teu cap, ja sigui parlant-los o gravant-los, ajuda a prendre consciència de possibles distorsions.

Respira, camina i escolta música: millorar la respiració, fer exercici aeròbic com caminar ràpid i afegir música a l’equació són tàctiques eficaces per a frenar els pensaments remugants.

Recorda, tallar el bucle d’aquests pensaments porta temps i pràctica, però pot portar a una ment més tranquil·la i resistent. Pots aconseguir-ho!