CONSELLS PER EVITAR ELS PENSAMENTS NEGATIUS

pensamientos negativos

Moltes vegades, davant un problema, una situació desconeguda o una nova oportunitat, el primer que fem és tenir una sèrie de pensaments negatius. Per exemple, quan fem una entrevista de treball és molt comú pensar que no ens donaran el lloc o quan ens presentem a un examen pensem que suspendrem.

Una altra forma molt comuna de reaccionar és paralitzant-nos o tenir ansietat. El que no sabem és que tenint aquest tipus de pensaments negatius i adoptant aquesta actitud, el que fan és impedir-nos que puguem gaudir del moment o fins i tot fent que fracassem molt abans de començar.

Si bé els pensaments negatius no ens defineixen com a persones, és important que no deixem que prenguin el control de la nostra vida perquè en fer-ho, podem tenir depressió, les nostres relacions socials es deterioren i la nostra autoestima es desploma.

Per evitar que això succeeixi, és important que identifiquem el problema i que posem en pràctica una sèrie de tècniques.

Maneres d’evitar pensaments negatius

Com hem dit abans, el primer que hem de fer és detectar aquests pensaments. Una bona manera de fer-ho és apuntar el que pensem, si tenim una llibreta a mà, podem apuntar-ho quan ens venen aquestes idees a la ment. Al final del dia si el llegim serem capaços d’identificar quins pensaments ens beneficien i quins no. També si són molt recurrents o davant quines situacions ens vénen.

Substitueix aquests pensaments: una vegada els hàgim identificat, hem de canviar-los per uns altres més positius. Per cada idea negativa que se’ns creui per la ment, hem d’intentar buscar dues de positives. Per exemple, en lloc de pensar “no estic preparat per ocupar aquest lloc de treball”, podem pensar “tinc molt per aportar a aquesta empresa”.

Apreciar les petites coses bones de la vida: moltes vegades els pensaments negatius ens impedeixen apreciar les coses bones que ens envolten. Fem un exercici per detectar petits detalls bons o positius que tenim en la nostra vida, d’aquesta manera, quan una cosa negativa ens vingui a la ment, podrem recordar tot el bo i farà que el pensament negatiu desaparegui.

Fer exercicis de manera conscient: l’esport ajuda a desconnectar, a més, permet que el cos es relaxi perquè redueix el nivell de cortisol, l’anomenada hormona de l’estrès. Si es fan els exercicis de manera conscient, parant esment a les sensacions que es produeixen, podrem connectar amb l’aquí i l’ara, un dels principis del mindfulness.

Millora l’autoestima i les relacions amb els altres: una manera de fer-ho és agraint el que un té i valorant com és, tant físicament com mentalment. També podem expressar l’agraïment que tenim cap a les altres persones. Això ajudarà al fet que valorem més el que tenim, a adonar-nos de l’afortunats que som i a establir relacions sanes i positives amb les persones que ens importen. Ells ens donaran valoracions positives el que augmentarà la nostra autoestima i la forma en la qual la veiem.

Buscar persones positives: aquests consells van una mica en relació amb l’anterior, si diem coses positives, els altres diran coses positives de nosaltres. De la mateixa manera, si el nostre cercle social i familiar està compost per persones positives nosaltres ens contagiem d’aquest positivisme, però si estem envoltats de persones negatives, també ens contagiem de la seva negativitat. Per tant, hem de privilegiar a persones positives en la nostra vida per tenir pensaments positius.

Tirar els pensaments negatius: un exercici molt fàcil de dur a terme consisteix literalment a tirar la negativitat a les escombraries. Per això, hem d’apuntar les idees negatives que hem tingut, o que tenim, en un full de paper i després tirar-la a la paperera. Abans podem arrugar-la o trencar-la. També funciona si ho fem en un document de l’ordinador. El fet de tirar a les escombraries aquesta fulla permet associar el pensament com una cosa inútil per nosaltres, que manca de valor i que no havia d’estar en la nostra vida.

No queixar-nos tant i deixar de generalitzar cada vegada que ens succeeix una cosa negativa, farà que l’experiència no duri tant, que passem pàgina més ràpid o fins i tot que no ens afecti perquè al no donar-li tanta importància, les seves conseqüències es reduiran.