LA SALUT MENTAL: UN DRET HUMÀ UNIVERSAL

La salud mental: un derecho humano universal

 

La salut mental és un component essencial del nostre benestar general. Cada any, el Dia Mundial de la Salut Mental ens dona l’oportunitat de reflexionar sobre la seva importància, així com donar un toc d’atenció a la societat perquè prenguem una major consciència i suport a nivell global.

Aquest 10 d’octubre del 2023, per a abordar aquest tema tan crucial, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) trien el lema “Salut mental, salut mundial: un dret universal”.

SALUT MENTAL PER A TOTS I TOTES

La OPS i l’OMS, amb el seu lema per al Dia Mundial de la Salut Mental 2023, emfatitzen la importància de garantir que tots tinguin accés a serveis de salut mental de qualitat, sense importar la seva ubicació geogràfica o la seva situació socioeconòmica.

En un món en el qual les diferències econòmiques són més que evidents, la OPS ens recorda que tots i totes mereixem l’oportunitat de cuidar la nostra salut mental. Això implica eliminar els estigmes i clixés dels trastorns mentals, augmentar la inversió en serveis de salut mental i promoure l’educació i la consciència sobre aquest tema.

“Salut mental per a tots” és una trucada a l’acció perquè els governs, les comunitats i els individus treballin junts per a superar les barreres que impedeixen el seu accés i la seva atenció.

QUÈ SUCCEEIX SI ES DESCURA?

El descuit de la salut mental pot tenir conseqüències devastadores per a les persones i la societat en el seu conjunt. Els trastorns mentals, com la depressió i l’ansietat, són extremadament comunes i poden afectar qualsevol persona, sense importar la seva edat, gènere o antecedents. Si no es tracten adequadament, aquests trastorns poden portar a una deterioració significativa en la qualitat de vida.

7 CONSEQÜÈNCIES DEL DESCUIT DE LA SALUT MENTAL

1. Problemes de benestar personal

Pot portar a una disminució del benestar emocional i psicològic. Això pot manifestar-se en forma de depressió, ansietat, estrès crònic i altres trastorns mentals que afecten negativament la qualitat de vida d’una persona.

2. Impacte en les relacions

Els problemes mentals poden dificultar la capacitat d’una persona per a mantenir relacions saludables. Poden generar conflictes en la família, en les amistats i en el treball, la qual cosa pot portar a l’aïllament social i la solitud.

3. Problemes de salut física

Existeix una estreta connexió entre la salut mental i la física. L’estrès crònic i l’ansietat, per exemple, poden tenir un impacte negatiu en el sistema immunitari i augmentar el risc de malalties físiques, com a malalties cardiovasculars i trastorns gastrointestinals.

4. Rendiment professional

La deterioració de la salut mental pot afectar directament el rendiment laboral i acadèmic. La falta de concentració, la fatiga i la disminució de la motivació, dificulten aconseguir els objectius en el treball o els estudis.

5. Augment del risc de suïcidi

En els casos més greus, descurar els problemes mentals pot portar a algunes persones al suïcidi. Segons l’OMS, més de 700.000 persones moren per suïcidi cada any en el món. Aquest problema, a més, és la quarta causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys.

6. Costos socials i econòmics

L’impacte econòmic i social del descuit de la salut mental és significatiu. Si els governs i la societat en general no prenen consciència de la importància d’atendre la salut emocional, el cost sobre els sistemes de salut i el suport social es tornen cada vegada més alts.

7. Estigma i discriminació

Els falsos judicis entorn dels trastorns mentals poden dificultar que les persones busquin ajuda. El temor a l’estigma pot portar a ocultar els problemes de mentals i al retard en la cerca de tractament.

L’ATENCIÓ A LA SALUT MENTAL…

No ha de ser un privilegi reservat per a uns pocs. Ha d’estar a l’abast de totes les persones, sense importar el seu estatus econòmic, gènere, color de pell o el lloc on visquin. Per això, és tan necessari eliminar les barreres que dificulten l’accés als serveis de salut i desterrar l’estigma que envolta als trastorns mentals.

La salut mental és un dret humà fonamental, i és responsabilitat de tots i totes, garantir que es respecti i protegeixi. En promoure un entorn laboral saludable, ampliar l’accés a l’atenció dels trastorns mentals i combatre l’estigma, podem avançar cap a un món en el qual cada individu tingui l’oportunitat de viure la seva vida amb dignitat.