PER QUÈ LA NATURALESA ÉS BONA PER AL NOSTRE BENESTAR?

Por qué la naturaleza es buena para nuestro bienestar

 

La naturalesa sempre ha estat present en les nostres vides i la tenim aquí com si res, com una cosa incorporada a nosaltres des del nostre naixement i, per això, sovint passa desapercebuda. En la nostra rutina diària és fàcil oblidar la profunda influència que exerceix sobre la nostra salut mental i física. No obstant això, la naturalesa no sols ens envolta: és essencial per al nostre benestar.

Per això, en un món on les destrosses en el medi ambient tenen conseqüències cada vegada més greus, és fonamental recordar la seva importància i la necessitat imperiosa de la seva conservació. En cas contrari, podríem perdre el que sempre hem donat per fet que serà aquí per sempre.

ELS BENEFICIS DE LA NATURALESA PER A LA SALUT MENTAL I FÍSICA

Cada vegada més recerques recolzen la idea que estar en contacte amb el món natural té un impacte positiu en la nostra salut mental i física. Però quan diem positiu, no ens referim a una cosa superficial; realment el contacte amb la naturalesa té uns beneficis profunds en l’ésser humà, tal com exposem a continuació.

REDUCCIÓ DE L’ESTRÈS

La naturalesa té un efecte calmant que va més enllà del que pensem. Estudis científics han demostrat que estar en la naturalesa redueix la producció de cortisol, l’hormona de l’estrès. A més, altres recerques també han revelat que fins i tot una breu exposició a entorns naturals pot disminuir la pressió arterial i el ritme cardíac, reduint els efectes de l’estrès en el cos.

MILLORA DE L’ESTAT D’ÀNIM

L’exposició a la naturalesa s’ha associat amb una millora de l’estat d’ànim. De fet, una recerca publicada en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences va revelar que les persones que caminaven durant 90 minuts en un entorn natural, mostraven menys activitat en la part del cervell associada amb la remugació, un factor clau en la depressió. A més, estar en la naturalesa augmenta els nivells de serotonina, una de les substàncies químiques cerebrals relacionada amb la felicitat.

MILLORA DE LA CONCENTRACIÓ

La naturalesa pot tenir un impacte positiu en la concentració i la memòria. Un estudi realitzat en la Universitat de Michigan indica que un passeig en la naturalesa millora significativament la memòria de treball, un component clau de l’atenció i la concentració. Això suggereix que fins i tot petites dosis de naturalesa poden tenir un efecte beneficiós en la nostra capacitat per a concentrar-nos en les tasques.

MAJOR CREATIVITAT

La connexió amb la naturalesa pot estimular la creativitat. Investigadors de la Universitat de Kansas van trobar que passar temps en la naturalesa augmenta la creativitat i la resolució de problemes. Aquest augment de la creativitat pot ser beneficiós tant en el treball com en la vida quotidiana, perquè cal recordar que la creativitat no sols té cabuda en el camp artístic, també fa al·lusió a la capacitat per a inventar o crear, i ambdues s’empren en tots els àmbits de la vida.

PER QUÈ EXISTEIX AQUESTA CONNEXIÓ ENTRE NATURALESA I EL BENESTAR?

Els éssers humans han evolucionat en contacte amb la naturalesa. La nostra connexió amb el món natural és intrínseca i és només en temps recents que hem viscut en entorns urbans i suburbans.

A més, la naturalesa ofereix una manera de restaurar la nostra atenció i energia. En lloc de l’estimulació constant de la vida moderna, els entorns naturals permeten que la nostra ment descansi i es recarregui. Estudis científics han demostrat que l’exposició a la naturalesa promou la restauració cognitiva, o dit en altres paraules, augmenta la capacitat per a concentrar-se i ser productiu.

I finalment i no menys important, la connexió amb la naturalesa és essencial per a la nostra existència. Depenem d’ella per a aliments, aigua, aire net i medicaments. La biodiversitat i els ecosistemes saludables són fonamentals per a la nostra supervivència i benestar. En cuidar de la naturalesa, en realitat estem cuidant de nosaltres mateixos.

LA IMPORTÀNCIA DE CUIDAR LA NATURALESA

Com veus, la naturalesa és la columna vertebral de la vida en la Terra. No és simplement alguna cosa que està i serà aquí per sempre, és un component fonamental de l’existència de la humanitat i de la salut del planeta. No obstant això, una certa activitat humana com la desforestació, la contaminació i l’explotació insostenible dels recursos naturals, amenaça constantment la integritat dels ecosistemes que ens sustenten.

La diversitat d’espècies i ecosistemes no sols és una mostra de la bellesa del planeta, sinó que també exerceix un paper essencial en la salut de la Terra i en la nostra. La pèrdua de biodiversitat, impulsada en gran manera per l’acció humana, tindria conseqüències desastroses.

La cadena alimentària es veu afectada, la qual cosa podria portar a l’escassetat de recursos naturals essencials. Per exemple, la desaparició d’abelles i altres pol·linitzadors amenaçaria la producció d’aliments a tot el món. A més, la pèrdua de biodiversitat pot augmentar la transmissió de malalties infeccioses, com s’ha demostrat en ecosistemes aquàtics.

Per això, la lluita contra el canvi climàtic és un dels desafiaments més urgents del nostre temps. Els boscos, els oceans i altres ecosistemes actuen com a embornals de carboni, ajudant a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i mitigar l’escalfament global. La conservació d’aquests ecosistemes no sols és crucial per a la regulació del clima, sinó que també exerceix un paper en la protecció contra desastres naturals, com a inundacions i sequeres, que són cada vegada més freqüents a causa del canvi climàtic.

Recorda: Cuidar el planeta és cuidar de la teva casa i del teu benestar!