QUÈ ÉS EL CORE I PER QUÈ ÉS IMPORTANT ENFORTIR-HO

El entrenamiento core

 

La paraula core prové de l’anglès i es tradueix com a “centre” o “nucli”. Aquest terme es va utilitzar per primera vegada en el llibre “Total Bodi Training” per Richard H. Domínguez i Robert S. Gajda. Es tracta d’un concepte que comprèn la integració de tres sistemes anatòmics que fets servir en conjunt garanteixen la realització de tasques de manera eficaç i segura, proporcionant estabilitat al cos i control del moviment. La seva principal funció és la d’estabilitzar la regió lumbo-pelviana.

El core engloba els músculs situats en la part central del cos: abdominals, lumbars, pelvis, glutis i la musculatura de la columna. Inclou els 29 músculs que donen estabilitat a la columna vertebral, la zona abdominal, l’esquena, la part posterior i anterior del maluc, el sòl pelvià i el diafragma. Seria com una caixa que col·loca en la part davantera als abdominals, en la part posterior a la columna i els glutis, al diafragma en el sostre i, finalment, el sòl pelvià i el maluc en el sòl.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT EL CORE?

Cada grup muscular del core té unes funcions que atorguen a tot el sistema musculoesquelètic de salut:

Els abdominals ajuden a tenir una correcta respiració, a més de protegir els òrgans interns i donar suport a la postura de tot el cos.

Els músculs de la cadena mantenen estable tota la musculatura, permetent que puguem realitzar des dels moviments més bàsics fins als més complexos.

Finalment, els músculs de l’esquena baixa, proporcionen una postura adequada de tot el cos.


 

Enfortir el core no solament aporta un valor estètic. La raó de pes per la qual és fonamental entrenar aquesta part del cos i mantenir-la forta és perquè:

Ofereix estabilitat

Millora l’estructura corporal, controla la posició i el moviment del tronc sobre la pelvis. Un core fort estabilitza les zones del cos i facilita la producció, la transferència i el control de les forces que exercim.

Millora la postura

Un core fort evita l’arqueig del coll i altres tendències negatives que indueixen a tenir una mala postura i que deriva en problemes que poden ser greus per a la salut.

Augmenta la resistència

Tots els músculs grans del cos estan units a la columna o a la pelvis, per aquesta raó, un core fort influeix en què els moviments que realitzem siguin més eficients i al fet que l’energia es generi i es distribueixi de forma més eficaç.

Millora el rendiment físic

Exercitar el core no sols tonifica els abdominals, també és essencial per a guanyar equilibri. I és que, el core s’utilitza en tots els moviments que realitzem i proporciona una base sòlida per a qualsevol activitat esportiva.

Ajuda a prevenir lesions

Esmorteeix els impactes, disminuint la força que reben els músculs. Un core fort, com a ajuda a l’estabilitat i l’equilibri, disminueix l’efecte de l’impacte sobre els ossos i les articulacions, disminuint els dolors i el risc a patir lesions.

Redueixen el dolor lumbar i la rigidesa

Si entrenem el core i l’enfortim evitarem sentir dolor en la part baixa de l’esquena i patir rigidesa.

8 EXERCICIS PER A ENFORTIR EL CORE

Com has pogut veure línies anteriors, enfortir el core és sinònim de salut i treballar-ho és una manera de garantir-nos una bona salut musculoesquelètica. Disciplines com el ioga, el pilates o la gimnàstica hipopressiva, que pots trobar en la teva plataforma de salut laboral, treballen tota la musculatura del core, fins i tot els músculs profunds de l’esquena. A més, existeixen uns certs exercicis que són molt útils per a enfortir el core.

Alguns dels més efectius són:

  • Diferents tipus de planxes
  • Diferents tipus d’abdominals
  • El nedador
  • El superman
  • L’escalador
  • El pont
  • La rotació de la columna
  • L’exercici de l’ocell-gos