LA PANDÈMIA DE L’OBESITAT INFANTIL

La obesidad infantil

 

El sobrepès i l’obesitat es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut. L’obesitat infantil és un dels problemes mundials de salut pública més greus del segle XXI, que està afectant cada vegada més als països de rendes baixes o mitjanes. I és que, quan en edats tan primerenques es pateix d’aquest problema de salut, aquestes persones tendeixen a continuar sent-ho en l’edat adulta i augmenten les probabilitats de patir sent jove, malalties com:

 • Diabetis
 • Malalties cardiovasculars
 • Malalties digestives
 • Malalties respiratòries
 • Artrosis
 • Càncer
 • Infertilitat
 • Disfunció erèctil
 • Apnea del son

Dades per a entendre la problemàtica de l’obesitat

L’OMS publica algunes dades sobre l’obesitat que ajuden a entendre la problemàtica que suposa:

 • El sobrepès i l’obesitat es defineixen com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut.
 • Des de 1975, l’obesitat s’ha gairebé triplicat a tot el món.
 • En 2016, més de 1900 milions d’adults de 18 anys o més, tenien sobrepès. Dels quals, més de 650 milions eren obesos.
 • En 2016, el 39% de les persones adultes de 18 anys o més, tenien sobrepès, i el 13% eren obeses.
 • La majoria de la població mundial viu en països on el sobrepès i l’obesitat es cobren més vides de persones que la insuficiència ponderal.
 • En 2016, 41 milions de nens menors de cinc anys tenien sobrepès o eren obesos.
 • En 2016 hi havia més de 340 milions de nens i adolescents (de 5 a 19 anys) amb sobrepès o obesitat.
 • L’obesitat pot prevenir-se.

Les dues causes més comunes de l’obesitat

Els fills de pares i/o mares obesos tindran més probabilitats de ser-ho també ells, però a diferència del que moltes persones creuen, no sols és qüestió de genètica, és qüestió d’hàbits. Els petits que creixen en una família amb mals hàbits aprendran a dur-los a terme de la mateixa manera que ho fan els pares. I, si els progenitors són sedentaris, probablement els fills també seguiran els mateixos passos.

1. Mala alimentació

Segons l’OMS, gran part dels nens que pateixen obesitat ho són perquè la seva dieta és hipercalòrica i la seva alimentació està basada en aliments rics en greixos saturats, sucres, llaminadures, brioixeria i plats precuinats, entre altres. No inclouen en els seus plats verdures fresques, fruita i proteïnes de qualitat. Un pla nutricional deficient en aliments que nodreixin i carregat de calories buides és l’origen que desencadena, en molts casos, l’obesitat.

2. Sedentarisme

Com expliquem en línies anteriors, els nens que creixen en una família sedentària o que no tenen en compte que la mobilitat és vital per a gaudir d’una bona salut i el desenvolupament del petit, són les que viuen de prop l’obesitat. Estar asseguts tot el dia en el col·legi i després a casa, ja sigui veient la televisió, fent deures o en l’ordinador, juntament amb unes hores de menjar descontrolades, són hàbits molt negatius per als menors.

Què fer contra l’obesitat infantil?

Alimentació adequada

Proporcionar als nens una dieta equilibrada des de ben petits és una de les accions més potents contra l’obesitat infantil. A més, estaràs educant el paladar del nen i ensenyant-li a menjar de manera saludable. Una dieta rica en verdures, fruites, carbohidrats sans i proteïnes de qualitat com els llegums o el peix, així com aportacions de fibra, vitamines del grup C, D, i B, juntament amb els minerals necessaris com el ferro, calci, magnesi, fòsfor i zinc.

Exercici físic

L’exercici és, al costat de l’alimentació, l’altre aliat contra l’obesitat infantil. A més, treballa l’autoestima, l’autocura i el respecte cap al cos del petit. Es recomana una hora diària d’activitat que, avui dia, poden presentar-se de múltiples maneres. Existeixen moltes activitats extraescolars, però també hi ha alternatives per a les famílies que decideixin no apuntar als seus fills a algun esport després de l’escola.

Hidratació

Una altra de les millors accions contra l’obesitat infantil és la hidratació. Normalment, als nens els costa molt consumir aigua, però és necessari ingerir la major quantitat possible i de manera constant per a l’equilibri de l’organisme i l’eliminació del greix. S’ha d’incloure de 5 a 8 gots d’aigua al dia fora dels menjars principals.