SAPS SI NECESSITES MILLORAR LA TEVA RELACIÓ AMB ELS DINERS?

La relación con el dinero

 

Ens agradi o no, els diners existeixen i és l’eina que ens permet intercanviar béns i serveis des que es va considerar que era més eficient que la barata o l’intercanvi directe. Per tant, revisar quina és la nostra relació amb els diners és important perquè repercuteix en molts aspectes de la nostra vida.

Entre altres coses, quan no tenim una bona relació amb els diners podem patir estrès financer que sorgeix arran de problemes econòmics. Per desgràcia, és molt comú en la societat actual, especialment en temps d’incertesa econòmica o dificultats personals respecte als diners.

Una mala relació amb els diners pot tenir greus conseqüències en la salut física i mental de les persones. L’ansietat i la preocupació excessiva pels diners, poden provocar problemes de son, fatiga, maldecaps, problemes gastrointestinals, de memòria i concentració, i fins i tot depressió. A més, afecta el comportament i la qualitat de vida.

És important destacar que l’estrès financer pot afectar qualsevol persona, independentment del seu nivell d’ingressos o riquesa. No és només una qüestió de tenir suficients diners, sinó de sentir-se segur i còmode amb la pròpia situació financera.

COM DETECTAR SI TENIM UNA MALA RELACIÓ AMB ELS DINERS

Saber-ho no sempre és fàcil, perquè cada persona té un context diferent. Tot i això, existeixen alguns indicadors que ens poden ajudar a detectar si estem tenint problemes financers i si aquests estan afectant la relació que tenim amb els diners:

Viure al dia

Si et trobes vivint al dia i no pots cobrir les teves despeses bàsiques, és possible que tinguis una mala relació amb els diners. Tenir dificultats per a pagar les teves factures és un senyal que no estàs administrant les teves finances de manera efectiva.

Deutes elevats

Si tens deutes acumulats, especialment aquells que no et permeten pagar-los íntegrament cada mes, és possible que tinguis una mala relació amb els diners. Els deutes poden ser un signe d’un pressupost inadequat, despeses excessives, però també pot tractar-se d’estar rebent uns ingressos insuficients.

No tenir un pressupost

Si no mesures el que pots gastar és possible que no tinguis una bona comprensió dels teus ingressos i despeses. Un pressupost et permet establir metes financeres i prioritzar les teves despeses. Si no ho tens, és possible que gastis diners en coses innecessàries o que no puguis estalviar per a emergències o metes financeres a llarg termini.

No tenir estalvis

No tenir-los o no poder permetre’t cobrir despeses imprevistes, és possible que tinguis una mala relació amb els diners. Tenir un fons d’emergència és important per a ajudar-te a suportar situacions imprevistes, com la pèrdua de l’ocupació o una emergència mèdica.

Sentir ansietat o estrès pels diners

Et sents ansiós i/o estressat pels diners? L’ansietat pot impedir-te prendre bones decisions financeres o conduir-te a prendre decisions financeres impulsives.

Comprar coses que no necessites o que no pots permetre’t

Pot ser un indicatiu de tenir una mala relació amb els diners, ja que les compres impulsives poden impedir-te aconseguir les teves metes financeres a llarg termini i contribuir a l’acumulació de deutes.

COM PODEM MILLORAR LA NOSTRA RELACIÓ AMB ELS DINERS?

1. Establir un pressupost

T’ajudarà a controlar les teves despeses i a planificar els teus ingressos de manera efectiva. És important ser realista en establir el teu pressupost i assegurar-te que estigui equilibrat perquè puguis estalviar i gaudir dels teus ingressos.

2. Estalviar per a emergències

Et permetrà estar preparat per a qualsevol eventualitat. L’objectiu és tenir almenys de tres a sis mesos de despeses cobertes en el teu fons d’emergència.

3. Evitar els deutes innecessaris

Com, per exemple, les de targetes de crèdit o préstecs personals. Si decideixes utilitzar una targeta de crèdit, assegura’t de pagar el saldo complet cada mes per a evitar càrrecs per interessos.

4. Reduir les teves despeses

És una de les millors maneres d’estalviar diners. Analitza les teves despeses i pregunta’t si realment necessites el que estàs comprant. Busca maneres de reduir les teves despeses sense sacrificar la teva qualitat de vida.

5. Invertir en tu mateix

Educació, habilitats i coneixements. Et fa ser més conscient del que costa generar els diners i el gratificant que és quan el dediques a alguna cosa que et fa bé i t’omple.

6. No comparar-se amb altres persones en termes d’ingressos o despeses

Cada persona té la seva pròpia situació financera i els seus propis objectius. Enfoca’t en el teu propi progrés en lloc de comparar-te amb els altres.

7. Aprendre sobre finances personals

Desenvolupar una comprensió sòlida de com funciona els diners. Hi ha moltes fonts d’informació disponibles, com a llibres, cursos en línia i vídeos educatius.

8. Ser conscient de les emocions

Els diners poden generar moltes emocions, des de l’ansietat fins a la felicitat. És important ser conscient d’elles i entendre com poden influir en les teves decisions. Aprèn a manejar-les de manera efectiva.

9. Ser agraït

Aprendre a apreciar els teus ingressos, els teus estalvis i la teva qualitat de vida. La gratitud et permetrà enfocar-te en el positiu i estar més motivat per a continuar millorant la teva situació financera.