CELIAQUIA: CAUSES, SÍMPTOMES I PREVENCIÓ

celiaquía

La celiaquia és una malaltia també coneguda com a enteropatia sensible al gluten. Aquesta malaltia és multisistèmica (a part d’afectar el sistema digestiu afecta altres parts del cos) i té una base autoimmune, és a dir, les mucoses de l’intestí prim s’inflamen quan el que la pateix ingereix gluten. Es calcula que afecta un 1% de la població a Europa, majoritàriament dones.

Principals causes de la celiaquia:

Aquesta malaltia té 3 causes principals:

  • Una predisposició genètica.
  • El sistema immunològic de què és celíac.
  • Certs factors mediambientals.

Els gens juguen un paper principal en determinar si una persona patirà celiaquia o no. En segon lloc, el propi sistema immunològic fa que tingui una base autoimmune. Això vol dir que quan ingereixen un aliment amb gluten, les defenses del cos reaccionen i danyen la mucosa de l’intestí, en conseqüència, es destrueixen les vellositats de l’intestí i aquestes no poden absorbir els nutrients que ingereixen. El que a la llarga pot derivar en altres problemes de salut perquè molts d’aquests nutrients són essencials i els necessitem per dur a terme funcions vitals de l’organisme.

Amb els factors mediambientals ens referim al fet que el gluten és una proteïna present en molts cereals que consumim en la nostra vida diària, que a més, en les últimes dècades ha augmentat el seu consum, ja sigui en la nostra dieta com en l’ús per fabricar altres aliments. Tot això pot afavorir el fet que algú sigui celíac.

Quins són els símptomes de la persona celíaca?

Hi ha diversos símptomes que es poden experimentar quan un és celíac. En funció de l’edat, es tenen uns o altres.

Per exemple, els nens solen tenir: cabell fràgil, vòmits, diarrees, anorèxia, irritabilitat, retard en el creixement…

Els adolescents pateixen símptomes que evolucionen com l’hepatitis, cefalees, restrenyiment, anèmia ferropènica, dolor en abdomen o artritis crònica juvenil.

En els adults es recuperen alguns dels símptomes de la infantesa, els símptomes més freqüents són: pèrdua de gana i de pes, cansament, vòmits, diarrea, pèrdua de massa muscular, anèmia, canvis d’ànim constants, distensió abdominal, apatia, depressió, infertilitat, menopausa precoç, dolor abdominal…

Encara que un no senti aquests símptomes, pot ser que sigui celíac i que tingui danys intestinals. Aquests sempre es presenten. Es calcula que el 75% de gent que pateix celiaquia encara no està diagnosticada.

Per això és important que de tant en tant et facis una revisió mèdica per determinar si pateixes celiaquia o no. Ja que de ser celíac, estaràs seguint una dieta amb gluten, la qual no permetrà que absorbeixis els nutrients essencials que necessites i que es destrueixin les vellositats intestinals. Hauràs de canviar-la per ingredients que no continguin aquesta proteïna.

Entre les diferents proves que es realitzen per saber-ho hi ha l’anàlisi de sang, amb una prova de marcadors serològics d’aquesta malaltia. Això permetrà sospitar si es té aquesta condició, el que ho determinarà, serà una biòpsia intestinal. Que consisteix a extreure una mostra del teixit de l’intestí per saber si està danyat.

Puc prevenir el fet de ser celíac?

Avui dia l’única manera de prevenir la celiaquia és evitar l’exposició al gluten. Per això és de vital importància conèixer els aliments que tenen gluten. Encara que no ho sembli, són molts els que el contenen. Això passa per dues raons, la primera és perquè es troba de forma natural en molts cereals, i ja hem dit abans que el seu consum ha augmentat. La segona és que el gluten actua com cola quan cuinem, uneix tots els ingredients per obtenir una barreja perfecta, per això s’utilitza tant en rebosteria.

Alguns dels aliments que contenen gluten són el blat, el sègol, l’espelta, la sopa precuinada, les salses industrials, el llevat químic, pizza, pasta, pastisseria industrials. Molts aliments precuinats o congelats i begudes alcohòliques.

Gràcies a aquesta petita guia ja saps com saber si ets celíac, quines són les principals causes i com prevenir ser-ho. Si aquest és el teu cas, ja pots adaptar la teva dieta per no consumir aquesta proteïna. En conseqüència de que cada vegada hi ha més gent que ho és, cada vegada és més fàcil trobar aliments lliures de gluten. A més, també et serà més fàcil als restaurants i botigues d’aliments.