CLAUS PER A UNA BONA CONVIVÈNCIA EN EL TREBALL

La convivencia en el trabajo

 

Has pensat alguna vegada quant temps et passes en l’oficina al dia? Si no ho has fet abans, et convidem que paris un moment la lectura i facis el càlcul. I és que, solament quan som conscients de la quantitat d’hores que ens trobem en el lloc de treball, cobra més importància quina i com fem les coses en l’àmbit laboral, inclòs la convivència i la relació que tenim amb els companys i les companyes.

Ja que passem gran part de la nostra setmana en el treball, generar un bon ambient és important, així com tenir una bona convivència, creant i cuidant les relacions laborals perquè repercuteix directament en el benestar individual i en el de totes les persones que formeu equip. Per això, a continuació, volem proposar una sèrie de consells de bona convivència en el treball, perquè l’entorn laboral sigui el propici per a tots i totes.

11 CONSELLS PER A UNA BONA CONVIVÈNCIA LABORAL

Respecte

Independentment del lloc dels diferents companys i companys, és important deixar de costat les jerarquies quan es tracta del respecte. Sigui d’un rang igual, major o menor que el nostre, s’ha de tractar a tot l’equip amb consideració, és a dir, no faltar al respecte.

Cooperació

Una de les claus per a una bona convivència és treballar sempre la cooperació per sobre de la competició. Encara que la competitivitat individual pot incentivar el desig de superar-nos, en grup no resulta tan positiva. És millor conjuminar esforços amb tots els membres per a tenir millors resultats i per a aconseguir un millor ambient i predisposició col·lectiva.

Educació

Tenir uns gestos bàsics de convivència: saludar en arribar al treball i acomiadar-se en marxar; donar les gràcies quan algú té un acte generós amb nosaltres; retornar les coses que ens deixen; demanar permís quan volem utilitzar una cosa que no és nostra; compartir; demanar perdó quan fem alguna cosa que no ha estat apropiat i, encara que sembli una cosa òbvia, contestar quan ens parlen.

Interès

Conèixer a les persones amb les quals treballes propícia una millor convivència laboral. No és necessari saber tots els detalls de les seves vides, però en empreses grans una cosa tan imprescindible com conèixer el nom i el càrrec que exerceixen. I, en equips més petits, sí que es pot donar l’oportunitat de tenir més tracte que farà que les relacions flueixin amb més facilitat.

Ús del mòbil

En parlar amb algú, no miris el mòbil. És un senyal que no estàs parant atenció i pot resultar molt molest. Quan algú et parla, escolta atentament i mira als ulls. De la mateixa manera que, en una reunió d’equip, encara que no estiguis participant, fer ús del mòbil és un senyal que no estàs escoltant la intervenció dels teus companys i que creus que hi ha persones amb una opinió més vàlida que unes altres.

Volum de veu

Intenta utilitzar un volum de veu neutre, per a no molestar a les altres persones amb les quals treballes. No és còmode ni un volum tan baix que hagin de demanar-te constantment que repeteixis el que has dit, ni tan alt que pugui resultar agressiu per al receptor o molt molest per a les persones amb les quals convius en l’àmbit laboral.

Deixa que s’expressin

Quan algú et doni la seva opinió, escolta atentament i no interrompis. Deixa que cada persona expressi les seves idees al seu ritme i, si consideres necessari afegir informació, expressa’l amb tacte i agraint la seva intervenció. No totes les persones tenen la facilitat d’expressar-se amb soltesa i intervenir i no deixar-los acabar és deixar-los en evidència.

Olors

Respectar als teus companys i companyes també és controlar les olors. No sols és tenir una bona higiene personal, sinó també vigilar la quantitat de perfum que ens posem o anar amb compte amb les essències per a perfumar els ambients. Les aromes poden resultar molt molestos, fins i tot afectar la concentració.

Comentaris

Evita fer un comentari en públic que pugui molestar a algun company o companya. Tracta de parlar amb aquesta persona en privat i no deixar-la en evidència. D’altra banda, evita involucrar-te en rumors, així com evitar discussions o renyines quan s’està alterat, ja que poden posar en perill l’ambient laboral.

Ordre

Mantingues el teu espai de treball net i ordenat. Elimina tot allò que sigui innecessari i tingues tot allò que sigui útil de manera que puguis trobar-ho fàcilment tu i els teus companys i companyes. Si embrutes alguna cosa, neta després per a afavorir a l’ordre i la neteja general.

Puntualitat

Arribar puntual al treball és una mostra de respecte cap als teus companys i companyes, ja que per a tothom el temps és molt valuós i, arribar a l’hora pactada és un senyal de consideració cap als teus companys i companyes.